Podobné podmienky ako na OH. V Paríži sa predstaví takmer stovka ruských športovcov

Olympijské kruhy na Eiffelovej veži.
Olympijské kruhy na Eiffelovej veži. (Autor: TASR/AP)
TASR|26. aug 2024 o 16:32

Súťažiť bude aj osem Bielorusov.

PARÍŽ. Na nadchádzajúcich paralympijských hrách v Paríži sa predstaví 88 ruských športovcov, ktorí budú štartovať pod neutrálnou vlajkou.

Paralympionici z Ruska a Bieloruska sa však nebudú môcť zúčastniť na stredajšom otváracom ceremoniáli v centre francúzskej metropoly. Informoval o tom Medzinárodný paralympijský výbor (IPC).

Na hrách, ktoré sa začnú v stredu, bude súťažiť aj osem Bielorusov, uviedol na pondelkovej tlačovej konferencii hovorca IPC Craig Spence.

Športovci z Ruska a Bieloruska budú môcť štartovať iba pod neutrálnou vlajkou po tom, ako boli po invázii Ruska na Ukrajinu vo februári 2022 z veľkej časti vylúčení zo svetového športu.

IPC spolu so svetovými športovými federáciami dohliadala na ich postupný návrat ako neutrálnych účastníkov za prísnych podmienok.

Podobný proces použil Medzinárodný olympijský výbor (MOV) pri nedávnych olympijských hrách v Paríži, kde sa predstavilo 32 neutrálnych športovcov z oboch krajín.

Rozdielom medzi paralympijskými a olympijskými hrami je v rozhodnutí Svetovej paraatletiky, ktorá povolila ruským a bieloruským pretekárom účasť na paraatletických podujatiach, čo sa ich krajanom v atletike na olympijských hrách nestalo.

Informovala o tom agentúra AFP.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Paralympijské»Podobné podmienky ako na OH. V Paríži sa predstaví takmer stovka ruských športovcov