Naglič priznal, prečo nenominoval Rožánka, aj prečo chýba talent z Ameriky

Tréner slovenskej basketbalovej reprezentácie Aramis Naglič.
Fotogaléria (8)
Tréner slovenskej basketbalovej reprezentácie Aramis Naglič. (Autor: TASR)
Martin Kozinka|20. feb 2024 o 08:00

Rozhovor s trénerom slovenskej basketbalovej reprezentácie.

BRATISLAVA. Slovenskí basketbalisti už tento štvrtok (22. 2.) vyzvú na Pasienkoch belgickú reprezentáciu v boji o ME v basketbale 2025. V neľahkej skupine čaká na slovenských reprezentantov aj Lotyšsko (25. 2.) a v novembri tohto roka dvojzápas so súčasnými majstrami Európy Španielmi.

Máme, ako sa hovorí, skupinu smrti. Sú to všetko veľmi dobré tímy. Úroveň basketbalu určite zaujme fanúšikov,” vraví v rozhovore tréner slovenskej basketbalovej reprezentácie ARAMIS NAGLIČ.

V širšej nominácii vidíme niekoľko mien z najvyššej slovenskej basketbalovej súťaže. Akú šancu v zápasoch dostanú?

Zo slovenskej ligy sú vždy v nominácii nejakí hráči, takže určite tu bude pre nich miesto. Je ešte skoro hovoriť, no viete, kto sú tradiční reprezentanti.

V nominácii sa neobjavil bodovo najproduktívnejší Slovák v lige Róbert Rožánek. Neuvažovali ste o ňom?

Sledujem ho, ale myslím, že na jeho pozícii máme dostatok kvalitných hráčov.

Pýtali ste sa aj v zámorí na Sebastiana Rančíka?

Hráči z NCAA nedostávajú povolenie prísť počas reprezentačného okna. Rád by som videl Sebastiana v reprezentácii, ale teraz to nie je možné.

Sebastian Rančík.
Sebastian Rančík. (Autor: FIBA)

Po dlhšej absencii zapríčinenej zranením je späť v reprezentácii Mário Ihring, čo sa dá od neho čakať?

Ihring s nami dlho nebol. Je späť vo forme, pre reprezentáciu je dôležitý. Všetci poznáme jeho talent a kvalitu. V maďarskej lige má dobré čísla a formu, takže sa na neho tešíme a verím, že nám pomôže.

Kto je líder slovenskej basketbalovej reprezentácie?

Keď sa rozprávame o líderstve, hovorme o dvoch, troch hráčoch. Tak ako je Brodziansky vďaka svojej kvalite, osobnosti a tým, čo robí na palubovke, lídrom reprezentácie, tak je medzi nimi aj Krajčovič, vďaka svojej zodpovednosti a tvrdej práci. Zaslúži si byť kapitánom.

Fotogaléria: Tréning slovenských basketbalistov pred zápasom proti Belgicku

Andre Jones je naturalizovaný hráč. Aký je basketbalista a človek?

Andre je veľmi dobrý basketbalista a seriózny človek. Nie je už najmladší. Musím povedať, že sám od seba prišiel, že nám chce pomôcť, čo ma veľmi potešilo.

Naturalizovaný slovenský basketbalový reprezentant Andre Jones.
Naturalizovaný slovenský basketbalový reprezentant Andre Jones. (Autor: Michal Svítok/TASR)

Povedal mi, že má chuť byť v reprezentácii, povedal, že by to pre neho veľa znamenalo. Aj jeho manželka je Slovenka.

Je to ale skúsený hráč, uvidíme, ako sa prispôsobí našej hre, musí sa prispôsobiť tomu, čo chceme a tým pádom nám veľmi pomôže.

Vladimíra Brodzianskeho koncom roka ho trápilo zranenie. V akej forme prichádza na zraz?

Brodziansky už hráva, myslím, že je s ním všetko v poriadku. Som rád, že je s nami.

Tomáš Pavelka v minulej sezóne pôsobil v lotyšsko-estónskej basketbalovej lige v tíme Tartu Ulikool, kde tímu výrazne pomohol k získaniu bronzovej priečky. Čo vravíte na jeho výkony?

Pavelka urobil za posledný rok krok vpred. Hrá výborne v litovskej lige, má pred sebou peknú budúcnosť, ak bude pokračovať v takejto práci. Počas leta ukázal, že zmenil pohľad na basketbal. Určite nám pomôže. Nemám veľa takých pivotov, je atletický a dobre behá.

Slovenský basketbalista Tomáš Pavelka v zápase proti Albánsku.
Slovenský basketbalista Tomáš Pavelka v zápase proti Albánsku. (Autor: TASR)

Poďme na zápasy. Vzhľadom na to, že Lotyšsko ako hostiteľ automaticky postupuje na hlavný turnaj, bude prvý zápas s Belgickom kľúčový v skupine?

Máme, ako sa hovorí, skupinu smrti. Sú to všetko veľmi dobré tímy. Úroveň basketbalu určite zaujme fanúšikov. Je to vysoký level hry. Belgicko prinesie na Slovensko veľa skvelých mien, ako napríklad Obasohan, Bako alebo Gillet.

Je to veľmi atletický tím, majú dobrú basketbalovú školu, široký káder, takže bude veľmi zaujímavé sledovať, ako sa prispôsobíme hre súpera. Máme ich dobre zmapovaných.

Sú Brodziansky, Pavelka a Mokráň pripravení v obrane čeliť pod košom silnému a atleticky vyspelému Ismaëlovi Bakovi?

Myslím si, že máme hráčov, ktorí sa vedia vyrovnať s Bakom. Nielen tí, ktorých ste vymenovali, ale napríklad aj Fusek.

Medzi vysokými hráčmi však nebude iba Bako, spomenul by som aj Thijsa De Riddera, ktorý je veľmi mladý a energický hráč, zároveň agresívny v útoku. Takisto Gillet z Oostende, ktorý ma viac ako 40-percentnú úspešnosť streľby z diaľky. Čaká nás teda veľa práce.

V kvalifikácii na MS 2023, keď sa Slovensko stretlo s Belgickom v rokoch 2021 a 2022 pod vedením Olega Meleščenka, robil obrovské problémy našej obrane Retin Obasohan. Je to ďalší hráč so skúsenosťami z Euroligy, čo bude pri jeho obrane kľúčové?

Obasohan je takisto jeden z kľúčových hráčov. Má neuveriteľnú atletickosť, na úrovni NBA. Má skúsenosť s Euroligou, to ho robí rozdielovým hráčom.

Lotyšsko bude mať v zostave viac ako polovicu hráčov z minuloročných MS v basketbale, kde obsadilo piate miesto. Čo na ich tím vravíte?

Lotyši majú nesmierne talentovaný tím. Každý hráč je na vysokej úrovni. Majú trénera Lucu Banchia, ktorý patrí medzi európsku elitu. Odvádza výbornú prácu aj s Bolognou.

V prípade Lotyšom záleží na tom, s akou zostavou prídu, podľa toho sa budú odvíjať naše šance. Na ich hru sa pekne pozerá. Majú vysoké percento streľby z diaľky, vysokú inteligenciu v hre. Nie je divu, že skončili na MS tak vysoko..

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Naglič priznal, prečo nenominoval Rožánka, aj prečo chýba talent z Ameriky