Prepísal 43-ročný rekord legendy. Rooneyho nik neprekoná, vraví Ferguson

Wayne Rooney.
Wayne Rooney. (Autor: TASR/AP)
Zoran Boškovič|25. jan 2017 o 17:30

Wayne Rooney sa v ostatnom ligovom zápase so Stoke City vyrovnávajúcim gólom dostal na čelo historických tabuliek Manchester United.

BRATISLAVA, MANCHESTER. Manchester United má v anglickej lige v ostatných týždňoch veľmi dobrú formu. Z posledných pätnástich zápasov prehral iba raz.

Črtala sa i druhá prehra, a to v 22. kole na ihrisku Stoke City. V 94. minúte sa však postavil k poslednému priamemu kopu v zápase kapitán United Wayne Rooney.

Krásnou strelou na zadnú žrď prekonal brankára Granta a zachránil svojmu tímu aspoň bod.

Legenda klubu i reprezentácie si však tento gól bude ceniť omnoho viac z iného dôvodu. Je to totiž jeho 250. presný zásah v drese United. Prekonal ním doterajšieho držiteľa rekordu Bobbyho Charltona.

“Som nesmierne šťastný. Nielen za tento gól, ale už za ten prvý, ktorým sa začala táto skvelá jazda,” reagoval pre portál manutd.com Rooney.

Zagratuloval mu aj Charlton

Kým doterajší držiteľ rekordu Bobby Charlton potreboval na 249 gólov za United 758 zápasov, Rooneymu na 250 stačilo 546.

“Klamal by som, keby som povedal, že nie som sklamaný zo straty rekordu. Na druhej strane musím úprimne povedať, že som za Rooneyho šťastný. Pretože on si zaslúži mať meno v historických tabuľkách,” vyhlásil Charlton.

Na skvelý Rooneyho zápis reagoval aj bývalý tréner United sir Alex Ferguson. Práve slávny kouč ho do klubu priviedol.

Prvýkrát sa ho z Evertonu pokúsili získať, ešte keď mal štrnásť. Vtedy to nevyšlo. "Keď mal potom sedemnásť rokov, už sme to brali vážne a dohodli sme sa na odstupnom 26 miliónov libier," spomínal Ferguson.

“Chcel by som zložiť obrovskú gratuláciu Waynovi k dosiahnutiu tohto míľnika. Prekonal rekord, ktorý trval viac než 40 rokov,” povedal Ferguson.

Charltonov rekord vydržal 43 rokov. Legendárny útočník nastúpil na svoj posledný súťažný zápas za Manchester United v apríli 1973.

Jeho už prekonajú ťažko

Prakticky po odchode sira Alexa Fergusona v roku 2013 ide Rooneyho kariéra mierne nadol. V tejto sezóne mnohokrát nastupuje z lavičky, musel aj pretrpieť pískanie fanúšikov na domácom štadióne Old Trafford.

“Je legendou klubu i anglického futbalu. Rekord má už vo vrecku, takže teraz už len chcem, aby strieľal ďalšie góly za náš klub,” reagoval tréner Manchester United José Mourinho.

Na Rooneyho rekord reagovali aj ďalšie osobnosti anglického futbalu i bývalí hráči United. Andy Cole, Gary Neville či Bryan Robson na sociálnych sieťach vyjadrili obdiv k skvelému míľniku.

“Nikdy som si nemyslel, že by niekto mohol siahnuť na Bobbyho (Charlton) rekord. Je to úžasné,” povedal Alex Ferguson v rozhovore pre BBC.

Rooney počas svojej doterajšej kariéry v Manchester United vyhral päť ligových titulov a v roku 2008 pridal aj trofej Ligy majstrov. Okrem toho v minulej sezóne triumfoval v FA Cupe.

Predvlani Rooney prekonal iný Charltonov národný rekord. V drese anglického národného tímu má na svojom konte 53 zásahov, Charlton skóroval 49-krát.

“Nemyslím si, že by niekto mohol prekonať Rooneyho rekord. Dnes už takmer nemáte hráča, ktorý by odohral v jednom klube desať rokov,” dodáva Ferguson.

Pozrite si najkrajšie Rooneyho góly

Rooney už nazbieral množstvo rekordov. Teraz môže získať ešte prvenstvo v historickej tabuľke strelcov Premier League.

Tridsaťjedenročný Rooney je zatiaľ druhý so 195 gólmi. Najlepším kanonierom je Alan Shearer, ktorý dokázal nastrieľať až 260 gólov len v ligových zápasoch. O tri - štyri sezóny sa však môže poradie na prvých dvoch priečkach vymeniť.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Prepísal 43-ročný rekord legendy. Rooneyho nik neprekoná, vraví Ferguson