Má slovenské meno. V najdlhšom zápase dosiahla tenistka historickú výhru

Rebeka Masárová.
Rebeka Masárová. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|31. aug 2021 o 14:20

Rebeka Masárová postúpila pri premiére na grandslame do 2. kola.

BRATISLAVA. Keď pred piatimi rokmi vstúpila na tenisový okruh, okamžite zaujala výsledkami.

Najskôr vyhrala juniorské Roland Garros 2016, kde zdolala vo finále o dva roky mladšiu Amandu Anisimovovú. A potom prišla ako 16-ročná na turnaj WTA do švajčiarskeho Gstaadu, bola vtedy 797. hráčka sveta a senzačne vyradila bývalú svetovú jednotku Jelenu Jankovičovú. 

Počas týždňa dosiahla viaceré výhry nad súperkami o viac ako 700 miest vyššie v rebríčku. Prešla až do semifinále.

"Myslím si, že najväčší rozdiel medzi dobrými juniorkami a profesionálkami, ktoré som tam mala možnosť stretnúť, je v zmýšľaní, teda z hľadiska taktiky. V technických veciach až taký rozdiel nie je. Ktokoľvek môže poraziť kohokoľvek," hovorila pred rokmi pre portál pontodebreak.com tenistka Rebeka Masárová.

Začiatkom roka 2017 potom bola vo finále juniorského Australian Open. V ňom prehrala s o tri roky mladšou Martou Kosťukovou. 

Kosťuková i Anisimovová sa medzičasom usadili v prvej svetovej stovke a nazbierali množstvo skúseností na grandslamových turnajoch.

V roku 2017 Masárová opäť na voľnú kartu štartovala v Gstaade. Tentokrát vypadla v prvom kole. Bola to jej posledná účasť na turnaji na hlavnom okruhu. Až prišlo US Open 2021.

A na ňom sa hneď pri svojom seniorskom grandslamovom debute zapísala 22-ročná Rebeka Masárová do histórie.

Skvelý debut

Nastúpila ako 231. hráčka sveta do súboja proti 102. Rumunke Ane Bogdanovej a zvíťazila 6:7 (9), 7:6 (2), 7:6 (9). Zápas trval 3 hodiny a 40 minút.

O sedem minút tak prekonali doposiaľ najdlhší ženský zápas na US Open z roku 2017. Shelby Rogersová vtedy zdolala Dariu Gavrilovovú.

Sezónu Masárová začínala ako 719. hráčka sveta. To je stovky miest za tým, čo by potrebovala na vstup do kvalifikácie grandslamového turnaja. 

Vďaka skvelým výsledkom však stúpala nahor. Ale ešte aj v prvom vydaní rebríčka WTA po Wimbledone pritom bola ďaleko za pozíciami potrebnými na grandslamový turnaj. V júli jej patrilo 306. miesto. 

Kľúčový dátum pritom bol 2. august. Práve na poradie z tohto dňa sa prihliadalo pri rozhodnutí, kto bude mať právo štartu v kvalifikácii na US Open. A Masárová dovtedy vylepšila svoje postavenie.

Od mája vyhrala 29 z 32 zápasov. Dokonca vyhrala malý ITF turnaj s dotáciou 25-tisíc dolárov v španielskom Palma del Rio a hneď potom aj podujatie s vyššou dotáciou 60-tisíc dolárov vo Vitoria-Gasteiz v Španielsku.

Gratulovala jej víťazka US Open

Vďaka skvelým výsledkom jej v dátum rozhodujúci pre účasť na US Open patrilo 231. miesto. S ním si už tesne vybojovala účasť v kvalifikácii. Bola v poradí štvrtá od konca.

Od začiatku roka tak vyskočila v rebríčku WTA o 500 miest nahor.

"Hádajte, kto sa dostal do kvalifikácie US Open. Nadšenie je slabé slovo," napísala Masárová na instagram k svojej fotografii deň po uzávierke rebríčka pre kvalifikáciu.

"Veľmi sa s tebou teším," reagovala aj niekdajšia šampiónka US Open Sloane Stephensová.

Masárová zvládla náročnú trojkolovú kvalifikáciu a premiérovo v kariére si tak vybojovala účasť na grandslamovom turnaji. V kvalifikácii pritom vyradila dokonca aj skúsenú niekdajšiu 52. hráčku sveta Laru Arruabarrenovú či ďalšiu bývalú členku prvej stovky Janu Fettovú.

Švajčiarsko, Španielsko a Slovensko

Kľúčové body pre postup v rebríčku WTA získala mladá tenistka v Španielsku. V minulosti prvé veľké skúsenosti zbierala vďaka voľným kartám na turnaje vo Švajčiarsku. Obe tieto krajiny sú jej domáce. A pritom meno Rebeka Masárová znie slovensky.

Narodila sa vo švajčiarskom Bazileji, rovnako ako jej veľký idol Roger Federer. Jej mama je Španielka a otec Slovák. Do roku 2017 reprezentovala svoje rodné Švajčiarsko. Od roku 2018 však už hrá za Španielsko.

"Tenis som začala hrať preto, lebo som videla hrať Rogera Federera. Mám rada jeho eleganciu, od neho každý úder vyzerá tak jednoducho, aj keď nie je," hovorila pre puntodebreak.com.

Keď v roku 2017 prestala reprezentovať rodné Švajčiarsko a vybrala si krajinu svojej mamy, teda Španielsko, dostala za to vo Švajčiarsku kritiku.

"Hovoríme doma španielsky, dodržiavame španielske tradície. Samozrejme, mám rada Švajčiarsko, ale cítim sa byť viac Španielka. Svoje pocity si nevyberáte," hovorila v rozhovore pre portál AZ

"Je naozaj ťažké povedať, odkiaľ vlastne som. Najradšej by som povedala iba: Som z Európy," dodala.

Hoci má otca Slováka i slovensky znejúce meno, ktoré si píše na sociálnych sieťach typicky slovensky s dĺžňami, Slovensko tak často nenavštevuje. "Môj otec je Slovák, takže som už na Slovensku bola, ale je to už dávno. Som teda z polovice Slovenka," hovorila pred rokmi v rozhovore počas turnaja v Trnave. Celý rozhovor prebiehal v angličtine.

Veľká výzva

Na Masárovú čaká v druhom kole US Open najväčší zápas kariéry. Bude čeliť svetovej päťke Ukrajinke Eline Svitolinovej.

Aj v prípade vypadnutia si však vytvorí nové kariérne maximum. Premiérovo sa dostane do prvej svetovej dvojstovky. Podľa aktuálnych prepočtov by jej mohla patriť 176. pozícia v rebríčku WTA. 

S takýmto umiestnením by už mohla bez problémov pomýšľať nad kvalifikáciou grandslamového Australian Open a tiež sa dostávať do kvalifikácií niektorých WTA turnajov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Má slovenské meno. V najdlhšom zápase dosiahla tenistka historickú výhru