Hamšík: Bolo to hrôzostrašné, ešte hodiny som mal zimomriavky

Slovenskí futbalisti počas tréningu na čele s kapitánom Marekom Hamšíkom.
Slovenskí futbalisti počas tréningu na čele s kapitánom Marekom Hamšíkom. (Autor: TASR)
Pavol Spál|14. jún 2021 o 08:35

Proti prevahe Poliakov bude čeliť asi tisíc Slovákov.

PETROHRAD. Utvorte koridor. Ulice sa vyprázdnia. Keď sa futbalisti Slovenska chystajú z hotela na tréning, či zápas, sprevádzajú ich policajti.

Vyčistí sa ulica, aby mohli nerušene prejsť. Bez zápchy. Proste manévre.

Slováci bývajú v hoteli v centre Petrohradu a do tréningového centra Zenitu Petrohrad v Udeňom parku im trvá cesta zhruba pol hodiny.

Z Petrohradu

píše reportér Sportnet.sk Pavol Spál

Po príchode autobusom ich pred vstupom do tréningového areálu stráži desať ozbrojených vojakov so samopalmi.

Muži v uniformách pôsobia prísne, ale aj trošku ležérne.

Prístup do areálu majú vo vyhradených hodinách aj mediálni pracovníci, či zástupcovia UEFA. Všetci musia prejsť dôkladnou kontrolou, cez detektor kovov. Niečo podobné ako na letisku.

Slováci sa pripravujú v stredisku, ktoré patrí Zenitu Petrohrad. Naši reprezentanti však využívajú ihriská, ktoré patria ženskému tímu ruského klubu.

Haraslín zaujal ako brankár

Slovákov čaká v pondelok (o 18.00, vysiela RTVS) prvý zápas na majstrovstvách Európy vo futbale. V petrohradskej aréne Krestovskij čelia Poľsku.

Na poslednom tréningu pred zápasom vládla v Udeňom parku uvoľnená atmosféra, tréner Štefan Tarkovič čosi čarbal na veľkej improvizovanej tabuli.

Mrštnými brankárskymi zákrokmi zaujal Lukáš Haraslín, ktorý je inak krídelník.

„Hráči sú v dobrom napätí. Povedal by som, že už aj mierne nedočkaví,“ vravel deň pred zápasom tréner Štefan Tarkovič. Všetci hráči sú pripravení s výnimkou nedoliečeného útočníka Ivana Schranza.

Hamšík: Bolo to hrôzostrašné

Aj slovenských futbalistov vystrašil prípad Dána Christiana Eriksena, ktorý v sobotu skolaboval v súboji s Fínskom priamo na ihrisku.

"Bolo to hrôzostrašné, ešte hodiny potom som mal zimomriavky na tele. Chvalabohu, skončilo sa to pozitívne. Všetci sme stáli pri ňom,“ priznal kapitán Marek Hamšík.

Petrohrad je odetý do farieb šampionátu. Veľký turnaj pripomínajú stovky vlajok a bannerov pozdĺž ulíc s tematikou európskeho šampionátu.

Pre bezpečnostné opatrenia súvisiace s pandémiou sa na štadióne s kapacitou 68– tisíc miest dostane len polovica divákov. 

Príde asi tisíc Slovákov

Rusi očakávajú, že na každom súboji v Petrohrade bude asi 10-tisíc fanúšikov zo zahraničia.

Podľa predpokladov by mali mať v hľadisku prevahu Poliaci, ktorých by malo prísť okolo troch tisíc. Priamo v petrohradskej aréne by malo zápas sledovať aj zhruba tisíc slovenských fanúšikov.

"Stále som hrdý Slovák a aj keď sme podľa mnohých v pozícii outsidera verím, že nám naši fanúšikovia na tribúne pomôžu uspieť," vravel odhodlane Tarkovič.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Hamšík: Bolo to hrôzostrašné, ešte hodiny som mal zimomriavky