15.05.2022 | Skupina B
15.05.2022 | Sk. B
2 - 3
(1:0, 1:1, 0:1, 0:1)
Po predĺžení

MS v hokeji 2022: Rakúsko potrápilo favorita, proti USA získalo bod

Rakúsko - USA, ONLINE prenos zo zápasu na MS v hokeji 2022.
Rakúsko - USA, ONLINE prenos zo zápasu na MS v hokeji 2022. (Autor: Sportnet)
Sportnet|15. máj 2022 o 09:30 (aktualizované 15. máj 2022 o 18:02)

Sledovali ste s nami ONLINE prenos z MS v hokeji 2022: Rakúsko vs. USA.

ONLINE: Rakúsko - Veľká Británia, MS v hokeji 2022 (LIVE)

Majstrovstvá sveta Skupina B 2021/2022
15.05.2022 o 15:20
Rakúsko
2:3
(1:0, 1:1, 0:1, 0:1)
64' minúta
Ukončený
USA
Prehľad
Góly a asistencie: 15. Nissner (Kasper, Maier), 35. Huber (Wukowits, Haudum) – 35. Bellows (Meyers, Megna), 49. Gaudette (Galchenyuk, Se. Jones), 64. Hughes (Farrell). Rozhodca: Nord (SWE), Stolc (SUI) – Chaput, van Oosten (obaja CAN). Diváci: 4 228.
Prenos
To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok nedele.
Ďalší program:

Rakúsko

utorok 17. 5. 2022, 15:20: Česko – Rakúsko

USA

pondelok 16. 5. 2022, 19:20: Fínsko – USA
V predĺžení sa prekvapivo viac tlačili do útoku Rakúšania, ktorí mali k dispozícii ešte zvyšok presilovky z riadnej hracej doby. Tú však nevyužili a navyše im potom neprialo ani šťastie, keď Schneiderova krásna strela zápästím skončila na pravej žŕdke americkej bránky. Prvá väčšia šanca USA v predĺžení prišla až v 4. minúte predĺženia, keď sa dostal do samostatného nájazdu Luke Hughes, ktorý ho dokázal premeniť na víťazný gól. Američania tak síce dnes vyhrali, ich výkon v útoku bol ale napriek obrovskej streleckej prevahe veľmi nevýrazný a bez nápadu a pred ďalšími zápasmi tak majú rozhodne na čom pracovať. Naopak Rakúšania získali veľmi cenný bod, ktorý im môže výrazne pomôcť v boji o záchranu.

Strely na bránku v predĺžení (celkovo): 1:2 (16:39)
Najlepší hráči zápasu:

Rakúsko – Marco Kasper
USA – Adam Gaudette
Koniec zápasu.
63:07
63:07
goalUSA dalo gól!
Je rozhodnuté, Američania víťazia! Farrell zobral puk Leblerovi a posunul ho do jazdy LUKEOVI HUGHESOVI, ktorý sa dostal do samostatného nájazdu na brankára Kickerta. Toho napokon prekonal presnou strelou nad ľavý betón. Asistencia: Sean Farrell.
62:37
V predĺžení sú zatiaľ aktívnejší prekvapivo Rakúšania. Lebler obkrúžil s pukom celé útočné pásmo, nenašiel však ani jedného voľného spoluhráča.
62:05
importantSchneider si potiahol puk cez útočnú modrú čiaru a strelou zápästím cez obrancu opečiatkoval pravú žŕdku Mannovej bránky.
61:24
Meyers sa pretlačil z ľavého krídla pred rakúsku bránku, obranca mu však pred Kickertom zrazil puk na ochrannú sieť.
61:05
USA v plnom počte.
60:45
Rakúsko sa dostalo do útočného pásma, kde dvakrát pálil z ľavého kruhu Schneider. Prvú strelu brankár Mann vyrazil a druhú Jones zastavil.
60:17
Rakúšania začínajú predĺženie presilovkou 4 proti 3. Na úvod predĺženia im odpálili Barber puk až za Kickertovu bránku.
60:01
Začalo sa predĺženie.
Američania svoj tlak v tretej tretine ešte zvýšili, do vyložených gólových príležitostí sa ale dostávali veľmi ťažkopádne. I tak však mali obrovskú streleckú prevahu a niekoľko výborných príležitostí, znovu sa ale ich prekážkou stal skvele chytajúci rakúsky brankár Kickert. Ten nakoniec kapituloval len raz, keď americkú presilovku využil Adam Gaudette. Ďalší presný zásah napriek tomu, že v niektorých pasážach to vyzeralo, akoby hrali Američania celý čas presilovku, už nepadol, a Rakúšania tak získavajú senzačne minimálne jeden bod.

Strely na bránku v 3. tretine (celkovo): 5:12 (15:37)
60:00
Tretia tretina sa skončila.
59:49
Haudum ešte nahodil puk do útočného pásma, kde skončil v rohu v súboji pri mantineli.
59:25
Kasper sa pokúsil o individuálny prienik, ten sa ale skončil tesne za modrou čiarou stratou puku.
59:05
Vylúčenie v tíme USA:
Sam Lafferty – 2 min., nedovolené bránenie.
58:29
Lafferty pohotovou prihrávkou za seba pripravil streleckú pozíciu Galchenyukovi, ktorého strelu z prvej vyrazil hrdina dnešného zápasu – rakúsky brankár Kickert.
57:46
importantLettieri dostal na konci amerického prečíslenia 3 proti 2 krížnu prihrávku do ľavého kruhu, odkiaľ z prvej vypálil. Presúvajúci sa brankár Kickert vyrazil puk so šťastím tesne mimo svojej bránky.
57:05
importantWimmer dostal prihrávku od pravého mantinelu na vrchol ľavého kruhu, odkiaľ tvrdou strelou minul o pár milimetrov pravú žŕdku Mannovej bránky.
56:31
Séria prehraných súbojov pri mantineli ale skončila tým, že Rakúšania museli puk vyhodiť na zakázané uvoľnenie.
56:03
Bordeleau sám zaviezol puk do útočného pásma, keď jeho spoluhráči striedali. Tam ho potom podržal a rozohral americkú útočnú akciu.
55:23
Schneider však dokázal vyhrať súboj pri mantineli a i s veľkým šťastím dokázal doslova dotlačiť puk do stredného pásma.
54:50
Kuhlmanovu ponuku na teč zase nezasiahol ani jeden z jeho spoluhráčov. Za bránkou potom vybojoval puk Watson a americký tlak pokračuje.
54:01
V posledných minútach to na ľade vyzerá ako pri permanentnej presilovke a Rakúšanom sa nedarí dostať sa k puku. Američania však len nahadzujú puky na bránku od modrej.
53:30
Tlak na rakúsku obranu sa tak postupne stupňuje. Rakúšania sa znovu dostali pod veľký nápor USA a nestíhajú striedať.
52:53
Ďalšie nahodenie Peekea od modrej znovu vyrazil brankár Kickert. Rakúsky pokus o rozohrávku útoku skončil nepresnou prihrávkou do stredného pásma.
52:20
Hayden sa ponúkal Megnovi na teč, nahodenie amerického obrancu ale cez obetavo blokujúcich Rakúšanov nedoletelo ani k bránkovisku.
51:51
Až teraz sa Rakúšanom konečne podarilo dostať puk z vlastného obranného pásma. Američania chceli rýchlo otočiť hru naspäť, Bellows sa ale dostal do ofsajdu.
51:23
Bellows zastavil pokus Brunnera o vyhodenie puku. Hughesovo nahodenie od modrej potom rakúsky brankár Kickert vyrazil.
50:43
Schmidtovo nahodenie od modrej zrazil rakúsky obranca do rohu vlastného obranného pásma, kde puk hráči USA znovu vybojovali pod svoju kontrolu.
50:09
Američania neudržali útočné pásmo, rýchlo sa doňho ale vrátili a unavení Rakúšania, ktorí nestihli vystriedať, sa začínajú dostávať pod tlak.
49:21
importantKasperovu strelu zastavil americký obranca priamo pred Haudumom, ktorého bekhendové zakončenie zastavil brankár Mann ľavým betónom.
48:43
48:43
goalUSA dalo gól!
Američania sa konečne dočkali využitej presilovky a vyrovnania! ADAM GAUDETTE potiahol puk do útočného pásma a strelou zápästím z vrcholu pravého kruhu namieril nechytateľne do pravého horného rohu Kickertovej bránky. Asistencie: Alex Galchenyuk, Seth Jones.
48:23
Vylúčenie v tíme Rakúsko:
Paul Huber – 2 min., zovretie puku.
48:03
Teraz už sa USA do útočného pásma nasťahovalo, stále sa ale Američanom nedarí dostať od mantinelov, kam ich dobre pohybujúci sa Rakúšania vytláčajú.
47:31
Gaudette si naviedol puk od ľavého mantinelu medzi kruhy, tam mu ale puk zrazil na ochrannú sieť jeden z rakúskych obrancov.
47:07
Peeke potiahol puk po pravej strane k rakúskej bránke, jeho prihrávka pred svätyňu súpera ale šla priamo medzi dvojicu jeho spoluhráčov.
46:30
Rakúšania disciplinovanou obranou USA nedovolili prejsť cez stredné pásmo a nahodenie na Haydena skončilo ďalším zakázaným uvoľnením.
46:06
Huber zastavil nahodenie Američanov a jeho tečovaná prihrávka skončila na americkej striedačke. Američanom sa čas rýchlo kráti a začína byť na nich viditeľný herný kŕč.
45:45
Korunu tomuto trápeniu USA nasadila nepresná prihrávka na Bellowsa, ktorá skončila zakázaným uvoľnením.
45:15
Dve nahodenia Blankenburga od modrej skončili mimo rakúskej bránky. Rakúšania znovu odpaľujú puk z vlastného obranného pásma.
44:26
Američania odpovedajú svojím útokom, ktorým zatlačili Rakúšanov do ich obranného pásma. Zo strany USA je to ale bez nápadu a je vidieť, že sa Američanom nedarí chytiť sa.
43:53
Rakúsko sa prvýkrát v tejto tretine usadilo v útočnom pásme. Kasperovu strelu od modrej zablokoval Kuhlman a ten potom posunul puk na spoluhráčov z obrany.
43:23
Rakúsko v plnom počte.
42:55
USA sa rýchlo vrátilo do útočného pásma, teraz sa ale Američanom kombinácia vôbec nedarí a puk im až príliš často odskakuje.
42:30
Tlak Američanov skončil až po tom, čo Achermann vystihol prihrávku na modrú čiaru. Oba tímy rýchlo striedajú.
42:06
importantJones sa rýchlo obtočil okolo obrancu medzi kruhmi, Kickertovu bránku ale minul.
41:41
importantGaudette pálil z prvej spomedzi kruhov a jeho strelu tečoval blokujúci Rakúšan do pravej žŕdky vlastnej bránky.
41:23
Vylúčenie v tíme Rakúsko:
Kilian Zündel – 2 min., sekanie.
41:02
USA sa vrátilo do útočného pásma, Američania sa ale nedokázali dostať od mantinelu, kam ich tlačili brániaci rakúski hráči.
40:38
Hneď po buly v útočnom pásme pálil Schneider, americký gólman Mann úspešne zasiahol lapačkou.
40:23
Američania začali tretiu tretinu veľkým náporom v útočnom pásme, ktorý ale strelou na rakúsku bránku neskončil.
40:01
Začala sa tretia tretina.
Ďalšia tretina sa začne približne o 17:00.
Obraz hry v druhej tretine bol úplne iný ako v prvom dejstve, aj na druhú prestávku ale idú do šatne s najtesnejším náskokom Rakúšania. Američania nastúpili po prestávke ako vymenení, bol ich plný ľad a svojho súpera výrazne prestrieľali. Prekážkou vyrovnávajúceho amerického gólu sa ale stal rakúsky brankár Kickert, ktorý sebaistým výkonom drží svoj tím. Aby problémov Američanov nebolo dosť, tak náskok Rakúšanov po krásnej rýchlej, ale v druhej tretine ojedinelej útočnej akcii vylepšil Huber. Už o 17 sekúnd neskôr ale využil jediné zaváhanie rakúskeho gólmana v zápase Bellows, ktorý ho prekonal rýchlou strelou po vytočení sa spoza bránky. Pred treťou tretinou tak žije šanca Rakúska na najväčšiu senzáciu tohto turnaja a uvidíme, či sa Američanom ešte podarí zápas otočiť.

Strely na bránku v 2. tretine (celkovo): 4:14 (10:25)
40:00
Druhá tretina sa skončila.
39:56
Lettieri sa ešte na záver druhej tretiny uvoľnil na pravom krídle, jeho strelu ale gólman Kickert taktiež vyrazil.
39:20
Rakúšania teraz vyrazili do vysokého napádania, čo sa im takmer vypomstilo, pretože puk nezískali. Bellows dostal kolmú prihrávku na pravé krídlo, jeho nahodenie pred bránku ale rakúsky brankár Kickert chytil.
38:44
Nissner zaviezol puk do útočného pásma a hneď od modrej ho nahodil na amerického brankára Manna, ktorý puk skryl do lapačky.
38:06
importantPeekeovo nahodenie od modrej tečovala hneď dvojica Američanov, rakúsky brankár Kickert ho ale dokázal pravým betónom vyraziť.
37:36
Vysoký forčeking Američanov robí Rakúšanom znovu obrovské problémy a hráči v červených dresoch sa nedokážu dostať z vlastného obranného pásma.
37:02
Wolf dôrazne zastavil prienik Blankenburga po pravom krídle, rozohrávka sa ale jeho spoluhráčom nevydarila a puk skončil na rakúskej striedačke.
36:20
USA sa ale tentokrát rozohrať nepodarilo a rakúski obrancovia získali hrací predmet v strednom pásme. S pukom potom zacúvali do vlastného obranného pásma.
35:52
Rakúšania potom puk odpálili do útočného pásma, kde ho však i rovnako rýchlo stratili.
35:17
Američanov strelený gól povzbudil a ich tlak v útočnom pásme pokračuje. Bellows hľadal pred bránkou Meyersa, ten ale puk nezasiahol.
34:43
34:43
goalUSA dalo gól!
Američania okamžite odpovedajú! KIEFFER BELLOWS podržal puk za rakúskou bránkou a posunul si ho okolo pravej žŕdky na bekhend, ktorým ho poslal k bližšej žŕdke. Gólmana Kickerta tým úplne zaskočil a dezorientovaný rakúsky brankár sa už včas k pravej žŕdke premiestniť nedokázal. Asistencie: Ben Meyers, Jaycob Megna.
34:26
34:26
goalRakúsko dalo gól!
Rakúšania senzačne odskakujú do dvojgólového náskoku! Haudum potiahol puk po pravej strane do útočného pásma, kde ho prihral na os klziska na Wukovitsa a ten ho posunul za obrancov na PAULA HUBERA. Ten si potiahol hrací predmet na forhend a zasunul ho za pravý betón ležiaceho brankára Manna. Asistencie: Ali Wukowits, Lukas Haudum.
33:52
Po krátkej kombinácii v útočnom pásme sa dostal k strele z priestoru medzi kruhmi Bordeleau, aj s jeho pokusom si ale rakúsky brankár Kickert poradil.
33:26
Schmidt hľadal prihrávkou na pravú stranu Gaudettea, jeden z rakúskych obrancov ale puk zrazil do oblúku vlastnej bránky.
32:57
importantRakúsky gólman Kickert odolal ďalšej americkej šanci! Laffertyho pohotovú strelu vyrazil rakúsky brankár pred bránkovisko, odkiaľ ešte dorážal Watson. Ani on ale puk za Kickertov chrbát nepretlačil.
32:16
Haudum dokorčuľoval nahodenie za americkú bránku, kde puk na chvíľu podržal v súboji s americkým obrancom.
31:42
Jones bombou od modrej minul Kickertovu bránku a Rakúšania opäť veľmi jednoducho vyhodili puk zo svojho obranného pásma.
30:55
Jones potom veľmi tvrdo narazil práve Baumgartnera na mantinel a rakúskemu útočníkovi sa pri tomto súboji veľmi nepríjemne skrútila noha. Rakúsky hokejista rýchlo dokĺzal doslova po štyroch na striedačku a v sprievode lekárov zamieril priamo do šatne.
30:18
Baumgartnerovu kolmicu sa snažil tečovať Ganahl, puk ale nezasiahol a v súboji s Jonesom v rohu útočného pásma oň prišiel.
29:41
Rakúšania sa vôbec prvýkrát v tejto tretine usadili k dlhšej kombinácii v útočnom pásme, okrem predošlej možnosti Hauduma sa ale nedokázali dostať do nebezpečnejšej streleckej príležitosti.
28:59
importantHaudum sa pokúsil zaskočiť amerického brankára strelou z ostrého uhla, puk ale oblúčikom preletel ponad Manna mimo americkej svätyne. Ďalší rakúsky hokejista na zadnej žŕdke puk zasiahnuť nedokázal.
28:31
Rakúsko v plnom počte.
28:18
Aj tentokrát sa USA rýchlo vrátilo do útočného pásma. Bellowsovi strela nesadla, puk sa ale odrazil naspäť na hokejky jeho spoluhráčov.
27:47
Američania sa do útočného pásma rýchlo vrátili, ich rýchla kombinácia na jeden dotyk ale skončila nepresnou prihrávkou medzi kruhy, ktorú vystihol jeden z rakúskych obrancov.
27:20
Až po takmer minúte vybojoval Haudum puk pri mantineli a odpálil ho za americkú bránku.
26:53
Jones nahodil puk pred rakúsku bránku, Galchenyuk ho ale nezasiahol. Rakúšanom sa puk z vlastného obranného pásma vyhodiť nepodarilo.
26:31
Vylúčenie v tíme Rakúsko:
Benjamin Nissner – 2 min., hákovanie.
26:10
USA stíha striedať v útočnom pásme a kombinuje okolo už značne unavenej pätice Rakúšanov, ktorá navyše zostane na ľade po zakázanom uvoľnení.
25:41
Peekeovo nahodenie od modrej rakúsky brankár Kickert vyrazil do rohu vlastného obranného pásma, kde puk pri mantineli opäť získali Američania.
25:04
Jediný Rakúšan, ktorý sa v týchto chvíľach snaží niečo vymyslieť, je Marco Kasper. Jeho ďalší prienik skončil stratou puku za americkou bránkou.
24:37
Megna nahodil puk za rakúsku bránku, jeho spoluhráči ho ale nedokázali vybojovať. Rakúšania ho opäť odpálili len do stredného pásma.
24:03
Preto hrací predmet vždy len odpália z vlastného obranného pásma a rýchlo odchádzajú striedať. Stíhajú to zatiaľ len tak-tak.
23:28
Američanov je v tomto dejstve plný ľad a doslova lietajú po ľade. Rakúšania majú stále problém podržať puk na dlhšiu dobu na svojich hokejkách.
22:42
Schmidtovu tvrdú strelu príklepom obetavo zablokoval rakúsky kapitán Raffl, ktorý puk následne odpálil až k americkému gólmanovi Mannovi.
22:11
Rakúšanom sa podarilo dostať puk z vlastného obranného pásma a vystriedať, Američania sa však bleskurýchlo vrátili do útočnej tretiny.
21:49
Američania preto otočili hru na druhú stranu a bojujú o puk pri mantineli v rakúskom obrannom pásme.
21:25
Talentovaný Kasper sa opäť dostal po krídle do útočného pásma, tentokrát sa ale zamotal v kľučkách a o puk prišiel.
21:01
Američania začali druhú tretinu omnoho aktívnejšie ako prvé dejstvo a Rakúšania majú odrazu obrovský problém rozohrať útočnú akciu.
20:31
importantJones našiel krásnou prihrávkou od modrej do pravého kruhu Galchenyuka, ktorý z prvej namieril do hornej žŕdky Kickertovej bránky.
20:20
Rakúsko v plnom počte.
20:01
Začala sa druhá tretina.
Ďalšia tretina sa začne približne o 16:10.
Aj druhý zámorský tím začal svoj dnešný zápas s outsiderom vo veľmi ospalom tempe a vďaka tomu bola väčšina prvej tretiny herne úplne vyrovnaná. USA síce zvládlo s prehľadom dve oslabenia, v ktorých nepustilo Rakúšanov absolútne k ničomu, za svoj výkon ale bolo po zásluhe potrestané gólom Benjamina Nissnera. Až tento moment bol pre favoritov zápasu budíčkom a s blížiacim sa koncom prvej tretiny začali Američania konečne dostávať Rakúšanov pod tlak. Ani v presilovke, ktorá ešte bude 20 sekúnd pokračovať v druhej tretine, sa však do vyloženej gólovej príležitosti nedostali. Je tak jasné, že Američania v ďalšom priebehu zápasu výrazne pridajú a uvidíme, či im budú Rakúšania schopní ďalej vzdorovať.

Strely na bránku v 1. tretine: 6:11
20:00
Prvá tretina sa skončila.
19:47
Až v úplnom závere prvej tretiny sa Rakúšania dostali k puku a vyhodili ho do amerického obranného pásma.
19:21
Tlak USA na rakúsku päticu pokračuje. Jones nahodil puk pred bránku, kde sa ho nepodarilo zasiahnuť ani jednému z dorážajúcich Američanov.
18:46
Američania začali svoju presilovku úplne inak ako Rakúšania a rýchlo sa dostali do útočného pásma. Ich akciu zakončil strelou z pravého kruhu do brankára Kickerta Galchenyuk.
18:20
Vylúčenie v tíme Rakúsko:
Bernd Wolf – 2 min., držanie.
17:50
USA v plnom počte.
17:28
Nie, ani v tejto presilovke k ohrozeniu americkej bránky nedôjde. Američania s prehľadom bránia Rakúšanom založiť solídnejšiu presilovkovú akciu.
17:01
A v súbojoch pri mantineli nakoniec získali puk Američania, ktorí ho znovu vyhodili za rakúsku bránku.
16:40
Rakúšania sa dostali do útočného pásma, nedokážu sa ale dostať od mantinelu do streleckej pozície.
16:16
Začiatok druhej rakúskej presilovky bol úplne rovnaký ako tej prvej – Američania získali puk a vyhodili ho cez všetky čiary.
15:50
Vylúčenie v tíme USA:
Adam Gaudette – 2 min., podrazenie.
15:06
Američania boli za svoj ospalý výkon zaslúžene potrestaní a teraz budú musieť zapnúť na vyššie obrátky. V tejto chvíli ale majú puk Rakúšania.
14:25
14:25
goalRakúsko dalo gól!
Rakúšania prekvapivo otvárajú skóre! Kasper si prevzal puk vo vlastnom obrannom pásme, potiahol ho po ľavej strane až za americkú bránku a odtiaľ ho prihral pred bránkovisko, kde bol BENJAMIN NISSNER. Ten zblízka poslal puk k pravej žŕdke Mannovej bránky. Asistencie: Marco Kasper, David Maier.
14:22
USA v plnom počte.
13:51
Nahodenie Jonesa musel dokonca zastaviť rakúsky brankár Kickert. Rakúšania sa stále nedokázali dostať do amerického obranného pásma.
13:12
Keď sa Rakúšanom podarilo puk konečne získať, tak si zase neporozumeli pri prechode stredného pásma a puk skončil mimo hracej plochy.
12:47
Úvod presilovky sa Rakúsku vôbec nevydaril a Rakúšania sa museli vrátiť dokonca až do vlastného obranného pásma.
12:22
Vylúčenie v tíme USA:
Riley Barber – 2 min., sekanie.
12:07
importantNajväčší rakúsky talent Kasper sa pekne prekľučkoval cez amerických obrancov medzi kruhy, svojou strelou zápästím ale tesne minul Mannovu bránku.
11:42
Američania chceli rýchlo rozohrať protiútok, sami si ho pokazili ofsajdom.
11:20
Aj teraz sa podarilo Rakúšanom vytlačiť Američanov k mantinelu a nakoniec puk získať. Rakúsky protiútok skončil nepresným nahodením.
10:36
Američania postupne zvyšujú obrátky a čoraz viac sa hra odohráva v rakúskom obrannom pásme. Do vyložených streleckých pozícií sa však USA zatiaľ príliš nedostáva.
10:07
Jones nahodil puk na zadný mantinel, tam ale nešiel ani jeden z jeho spoluhráčov a Rakúšania ho tak úplne zadarmo získali.
09:36
Gaudette nedokázal tečovať nahodenie od pravého mantinelu, k puku sa ale potom dostal a sám ho poslal na rakúsku bránku. Ani tento pokus sa neujal.
09:12
USA sa usadilo v útočnom pásme a svoju akciu zakončilo nahodením kapitána Jonesa od modrej, ktoré rakúsky brankár Kickert chytil.
08:39
Rakúšania potom nahodili puk za americkú bránku, kde oň v tejto chvíli bojuje niekoľko hráčov oboch tímov.
07:58
importantBellows dostal skvelú prihrávku medzi kruhy za rakúskych obrancov a ocitol sa tak sám pred brankárom Rakúska. Forhendový blafák do ľavej strany gólman Kickert vyrazil vyrážačkou.
07:02
Galchenyuk si na pravom krídle vymenil puk s Bordeleauom, strelou z ostrého uhla ale rakúskeho gólmana Kickerta nezaskočil.
06:35
importantLebler sa dostal k puku po vyhranom vhadzovaní a pohotovo vystrelil z pravého kruhu, americký gólman Mann však úspešne zasiahol.
06:12
Maier nahodil puk od pravého mantinelu na americkú bránku, gólman USA Mann si ale dal pozor a hrací predmet chytil.
05:45
Americkú útočnú akciu zastavil ofsajd.
05:17
Hughes sa vo vlastnom obrannom pásme nechal pripraviť o puk, jeho spoluhráči ho ale rýchlo získali späť a môžu zaútočiť.
04:46
Raffl vyštartoval po zisku puku dopredu po ľavej strane a dostal sa i k strele, ktorou minul Mannovu bránku.
04:12
Laffertyho nahodenie od modrej sa snažil tečovať Watson, puk ale nezasiahol. Američania ale zostávajú v útočnom pásme.
03:46
Rakúšania síce buly v útočnom pásme vyhrali, okamžite ale puk stratili a rýchlo museli zacúvať dozadu, aby dokázali zastaviť rýchly protiútok USA.
03:10
USA si neporozumelo v rozohrávke a nahodenie za rakúsku bránku bolo vyhodnotené ako zakázané uvoľnenie.
02:37
Ani tentokrát ale strela na bránku neprišla, a tak stále čakáme na prvý zákrok niektorého z brankárov. Puk majú na hokejkách americkí obrancovia.
01:58
Rakúšania dokázali zachytiť americké nahodenie za svoju bránku a preniesli hru na opačnú stranu, kde sa im podarilo usadiť sa v útočnom pásme.
01:16
Američania odpovedali svojím útokom, prvá kombinácia tímu USA ale skončila nepresnou prihrávkou na modrú čiaru.
00:40
Prvý útok v zápase patril Rakúšanom, tí sa ale dostali len do rohu útočného pásma, kde v súbojoch pri mantineli o puk prišli.
00:01
Stretnutie sa práve začalo.
Rakúšania budú hrať v červených dresoch, Američania v bielych.
Oba tímy práve vychádzajú na ľadovú plochu, zápas sa tak o malú chvíľu začne.
Úvodné zostavy:

Rakúsko: Kickert (Madlener) – Hackl, Maier, Zündel, Heinrich (A), Wolf, Kirchschläger, Wimmer, Brunner – Lebler, Haudum, Kasper – Schneider, Raffl (C), Nissner – Ganahl (A), Feldner, Baumgartner – Wukowits, Achermann, Huber.

Tréner: Roger Bader

USA: Mann (Gillies) – Se. Jones (C), Megna, Peeke, Schmidt (A), Blankenburg, Hughes – Watson (A), Lafferty, Kuhlman – Hayden, Galchenyuk, Bordeleau – Barber, Bellows, Meyers – Gaudette, Farrell, Lettieri.

Tréner: David Quinn

Rozhodcovia: Nord (SWE), Stolc (SUI) – Chaput, van Oosten (obaja CAN).


Vzájomné zápasy

Vzájomná bilancia hovorí jasne v prospech Američanov, ktorí v tomto tisícročí vyhrali všetky vzájomné zápasy okrem jedného. Tento jeden zápas sa odohral na MS 2001, kedy vyhrali Rakúšania 3:0. Posledný vzájomný zápas USA a Rakúska sa odohral v roku 2013 a Američania ho vyhrali 5:3.


USA

Američania, tak ako je u nich posledné roky zvykom, zobrali na MS tím zložený predovšetkým z mladých hráčov, v ktorom nie sú najväčšie americké hokejové hviezdy. I tak ale ponúka súpiska USA zaujímavé mená. Za najväčšiu hviezdu sa dá považovať obranca Seth Jones (Chicago Blackhawks), sledovať sa však rozhodne vyplatí i brankára Alexa Nedeljkovica (Detroit Red Wings), útočníka Alexa Galchenyuka (Arizona Coyotes) či štvorku posledného draftu NHL, obrancu Lukea Hughesa (University of Michigan, NCAA).

Američania sa stretli pred MS až priamo vo Fínsku a pred šampionátom stihli odohrať len jeden prípravný zápas, v ktorom prehrali so svojím zámorským rivalom Kanadou 3:4 po nájazdoch. I táto príprava ale stačila na to, aby Američania s prehľadom porazili v úvodnom zápase na MS Lotyšsko (4:1).


Rakúsko

Rakúšania na MS najvyššej úrovne pôvodne nemali hrať, nakoniec na ňom ale účinkujú ako náhradníci vyradeného Bieloruska. V ťažkej skupine B sú však outsiderom a je jasné, že ich bude čakať tuhý boj o záchranu. K nemu sú Rakúšania predurčení aj na základe kvality kádru, pretože drvivá väčšina jeho členov hrá za domáce rakúske celky. Vypichnúť z neho môžeme brankára Bernharda Starkbauma (Vienna Capitals), útočníka Petera Schneidera (Salzburg), ktorý bol vo včerajšom zápase so Švédmi jediným rakúskym strelcom, či obrovský talent rakúskeho hokeja Marca Kaspera (Rögle/Švédsko).

Rakúšania mali pred MS veľmi dlhú prípravu, ktorú začali už na začiatku apríla. Postupne odohrali dvojzápasy s Českom (1:5 a 1:4), Poľskom (4:1 a 1:0) a Talianskom (1:2 a 5:0). Následne sa predstavili na Českých hokejových hrách ako náhradník za Rusko, na tomto turnaji ale prehrali všetky tri zápasy – so Švédskom 0:1, s Fínskom 2:4 aj s Českom 1:4. V generálke na MS prehrali aj s Nemeckom 1:3 a na nevydarený záver prípravy nadviazali i vo svojom úvodnom zápase na šampionáte. V ňom síce trápili favorizovaných Švédov, napokon im ale podľahli 1:3.
Vitajte pri on-line prenose zo zápasu skupiny B Majstrovstiev sveta v hokeji medzi Rakúskom a USA. Stretnutie sa začne o 15:20.

Tabuľka skupiny B

Z = zápasy, V = Výhry, VP = Výhry po predĺžení, PP = Prehry po predĺžení, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2022»MS v hokeji 2022: Rakúsko potrápilo favorita, proti USA získalo bod