Proti Nemcom sme nemali nárok na prijateľný výsledok, priznal Duda

Ondrej Duda (vľavo) zaujal aj svojimi výkonmi na majstrovstvách Európy vo Francúzsku.
Ondrej Duda (vľavo) zaujal aj svojimi výkonmi na majstrovstvách Európy vo Francúzsku. (Autor: SITA)
SITA|28. jún 2016 o 10:00

Ondrej Duda strelil jeden z troch gólov Slovenska na európskom šampionáte.

BRATISLAVA. Dvadsaťjedenročný odchovanec sninského futbalu Ondrej Duda sa stal prvým Slovákom, ktorý v ére samostatnosti skóroval na európskom šampionáte. Dokázal to po krátkom, iba minútovom pobyte na ihrisku, čím zaujal mnohých futbalových odborníkov.

Znalci histórie európskych futbalových šampionátov zistili, že mladý hráč Legie Varšava sa týmto presným zásahom stal autorom najrýchlejšieho gólu, ktorý na ME dosiahol striedajúci hráč.

Práve chvíľa, v ktorej Ondrej Duda rozvlnil sieť za brankárom Walesu Wardom, patrí k jeho trom nezabudnuteľným top zážitkom, ktoré budú navždy spojené s jeho debutom na veľkom európskom podujatí.

"Bol som veľmi rád, že som sa gólom dokázal odvďačiť trénerovi Kozákovi za dôveru hneď po príchode na ihrisko," povedal.

"Bol to nádherný moment, na ktorý budem dlho spomínať. Škoda, že nám ten môj gól nezaistil aspoň jeden bod. Vtedy by to bolo ešte krajšie. Škoda, že sme z tohto zápasu nevyťažili aspoň bod. To trochu zatieňuje radosť z môjho gólu. Nič sme z neho nemali, žiadny úžitok," dodal.

Druhou veľkou udalosťou na tomto turnaji určite nie iba pre Ondreja Dudu bolo historické víťazstvo 2:1 nad Ruskom (prvé v histórii samostatnej SR, pozn.). Tretím top momentom bol zaslúžený postup do osemfinále.

"Aké to bolo nastupovať na takomto veľkom turnaji v pozícii trénerovho žolíka? Pre mňa príjemné. Nečakal som, že mi tréner Kozák dá až tak veľa možností zahrať si. Bolo to pre mňa veľmi príjemné prekvapenie," priznal.

Splnili cieľ

Bývalý futbalista MFK Košice po striedaní s Walesom nastúpil v základnej zostave v súbojoch proti Rusku aj proti Anglicku. 

"Myslím si, že na šampionáte sme odviedli dobrú prácu. Splnili sme cieľ, s ktorým sme do Francúzska cestovali. Všetci môžeme byť šťastní, že sme postúpili z veľmi ťažkej základnej skupiny," reagoval Ondrej Duda.

Ondrej Duda (s číslom 8) v dvoch zápasoch na majstrovstvách Európy nastúpil v základnej zostave.
Ondrej Duda (s číslom 8) v dvoch zápasoch na majstrovstvách Európy nastúpil v základnej zostave. (Autor: Gabriel Kuchta - SME)

"Pre nás všetkých to bola pekná skúsenosť, žiaľ, už sa skončila. Už je šampionát bez nás. Škoda, že sme Nemcov viac nepotrápili, že sme s nimi dlhšie nedokázali držať krok," priznal jeden z trojice autorov slovenských gólov.

"Ja som rád, že som počas turnaja dostal od trénera Kozáka takú veľkú šancu. A chcem sa tiež poďakovať chalanom za to, že mi počas tých ťažkých zápasov priamo na ihrisku veľmi pomohli."

Nemci boli nezdolateľnou prekážkou

"Samozrejme, že by sme najradšej zostali na šampionáte čo najdlhšie. Až dovtedy, kým by sa dalo. Ale povedzme si úprimne - Nemci už dlhú dobu predstavujú úplne inú triedu vo svetovom futbale. Pre nás boli v tejto fáze turnaja nezdolateľnou prekážkou. V zápase sme nemali nárok na prijateľný výsledok. To si treba priznať."

"Zdolali sme ich v príprave, ale nie na šampionáte. Na ňom si priebeh zápasu s nami veľmi starostlivo ustrážili. Veľmi skoro nám dali gól a potom vývoj jednoznačne kontrolovali. K ničomu nás nepustili," pokračoval.

Ondrej Duda (vľavo) odtláča Rusa Vasilija Berezuckého.
Ondrej Duda (vľavo) odtláča Rusa Vasilija Berezuckého. (Autor: Gabriel Kuchta - SME)

"Nemci hrali úplne inak ako v Augsburgu. Konfrontácia s nimi na takom veľkom podujatí je pre každého futbalistu veľmi cennou skúsenosťou. A pre takého mladého hráča, akým som ja, dvojnásobne," hovoril ďalej Duda.

"Dúfam, že som trénera svojimi výkonmi nesklamal a že ma do reprezentácie povolá aj počas najbližšej kvalifikácie o postup na MS 2018 v Rusku."

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Proti Nemcom sme nemali nárok na prijateľný výsledok, priznal Duda