Pomohol mu krajan. Experti označujú Rodáka za muža momentu

Marek Rodák (vpravo) tesne po postupe do Premier League.
Marek Rodák (vpravo) tesne po postupe do Premier League. (Autor: SITA)
Juraj Berzedi|4. aug 2020 o 23:24

Fulham sa prebojoval do Premier League.

BRATISLAVA. Do povedomia slovenských fanúšikov sa dostal vďaka reprezentačnému gólu na Islande. Bolo to pred dvoma rokmi.

Po rohovom kope sa k nemu odrazila lopta a hlavičkou ju poslal do siete.

Marek Rodák vtedy gólom z poslednej akcie zápasu zabezpečil slovenskej reprezentácii do 21 rokov víťazstvo 3:2 nad rovesníkmi z Islandu.

Nebolo by na tom nič výnimočné, keby nebol brankárom.

„Gól som dal aj za Fulham. S tímom do 23 rokov sme hrali proti Aston Ville a ja som prekopol celé ihrisko,“ opisoval Rodák.

„Na Slovensku ho fanúšikovia nevnímajú tak ako v Anglicku, kde je známejší. Verím, že tento gól ho zviditeľní aj u nás a inde vo svete,“ zaželal si Rodákov otec.

Jeho syn si v budúcej sezóne zachytá v Premier League. Fulham vo finále baráže zvíťazil vo Wembley nad Brentfordom 2:1 po predĺžení.

Hrdinom sa stal ľavý obranca Joe Bryan, ktorý strelil oba góly Fulhamu. Najmä jeho prvý zásah bol excelentný.

Ako si Fulham vybojoval postup do Premier League: fotogaléria

10.9.2020

Približne zo štyridsiatich metrov rozohrával štandardnú situáciu. Hráči Brentfordu, vrátane brankára, čakali centrovanú loptu.

Bryan však všetkých prekvapil. Všimol si, že brankár Raya je ďaleko od bránkovej čiary a šibalskou strelou k prvej žrdi ho dokonale zaskočil. V 117. minúte pridal aj dôležitý druhý gól.

Medzi elitu sa dostal cez nižšie súťaže

Za úspechom londýnskeho tímu stojí aj 23-ročný slovenský brankár, ktorý vo finále inkasoval až v 124. minúte zápasu. Rodák sa po zápase nesmierne tešil.

Vo Fulhame je už viac ako sedem rokov. Do klubu prišiel ako 15-ročný dorastenec z MFK Košice. Nevedel po anglicky, musel si zvyknúť na novú krajinu i život.

Všetko si musel vybojovať sám. Tvrdou prácou a zodpovednosťou. Jeho príbeh je o vôli, trpezlivosti a brankárskych kvalitách.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Pomohol mu krajan. Experti označujú Rodáka za muža momentu