Ragby čaká finále snov. Spískal ho očný lekár, ktorý zle videl?

Momentka zo semifinále Južná Afrika - Anglicko na MS v ragby 2023.

Ragby čaká finále snov. Spískal ho očný lekár, ktorý zle videl?

Momentka zo semifinále Južná Afrika - Anglicko na MS v ragby 2023. (Autor: TASR/AP)
Momentka zo semifinále Južná Afrika - Anglicko na MS v ragby 2023.
Momentka zo semifinále Južná Afrika - Anglicko na MS v ragby 2023. (Autor: TASR/AP)
Slavo Surgoš|27. okt 2023 o 08:00

Vo finále nastúpi Nový Zéland proti Južnej Afrike.

PARÍŽ, BRATISLAVA. Jedno z týchto tvrdení po sobote prestane platiť: len Južná Afrika doteraz vo finále neprehrala; iba Nový Zéland dokázal titul obhájiť. Lepšie tímy v histórii ragby neexistujú. Trojnásobní svetoví šampióni sa pobijú o to, kto sa v rebríčku najlepších na čele osamostatní.

„Finálový zápas bude nielen súperením dvoch tímov, ale aj dvoch rozdielnych ponímaní hry,“ očakáva Jozef Hodás, kapitán Medveďov, ragbyového tímu zo Žiliny.

„Na jednej strane bude stáť výborne organizovaná hra Južnej Afriky s pevnou obranou a kopmi za súperove línie, na druhej efektívny útok Nového Zélandu s niekedy až živočíšnou hrou a snahou udržať loptu neustále v pohybe,“ predpovedá, na čo sa môžu fanúšikovia tejto hry tešiť.

Storočná rivalita

MS v ragby 2023

Finále v sobotu o 21.00
Južná Afrika - Nový Zéland

Naživo na ČT Sport

Springboks a All Blacks, čo sú tradičné prezývky oboch tímov, sa po prvý raz stretli už v roku 1921. V prvom zápase triumfovali Novozélanďania, no Juhoafričania im prehru hneď o niekoľko dní odplatili. Celkovo sa odvtedy stretli viac ako stokrát, pričom úspešnejším tímom sú ostrovania.

„Sme spoločnosti hraničiarov; jedna na hŕstke ostrovov na konci sveta, jedna na malom kúsku konca Afriky. Kolonizátori nám dali túto hru; my sme si ju osvojili a potom sme ich v nej porazili,“ ozrejmil pre podcast Rugby Union Daily bývalý juhoafrický reprezentant Bobby Skinstad, čo tento šport pre oba národy znamená.

Príbeh oboch tímov sa občas odvíja i mimo ihriska. K najemotívnejším momentom patrí finále tretích majstrovstiev sveta v roku 1995 – na prvých dvoch Springboks z politických dôvodov štartovať nesmeli.

Pri premiére však tím, v ktorom boli prvý raz aj hráči tmavej pleti, vo finále zdolal práve „neporaziteľný“ Nový Zéland.

Pohár im odovzdal prezident Nelson Mandela. Toto víťazstvo sa v Južnej Afrike dodnes považuje za dôležitý moment národného zmierenia a liek na rany, spôsobené apartheidom. Je to zároveň jediný ragbyový zápas, o ktorom bol natočený hollywoodsky trhák - film Invictus s Morganom Freemanom a Mattom Damonom.

Novozélanďania vyradili v semifinále Argentínu.
Novozélanďania vyradili v semifinále Argentínu. (Autor: TASR/AP)

Čo nás čaká na ihrisku?

Vo finále svetového šampionátu na seba tieto tímy narazia len druhý raz. Južná Afrika obhajuje titul, Nový Zéland chce súperovi vrátiť finálovú porážku z deväťdesiatych rokov, i potupnú prehru z prípravy.

„Pre mňa je favorit určite Nový Zéland, na turnaji sa od zápasu k zápasu zlepšuje,“ predpovedá Daniel Puha, dlhoročná mlynová spojka najstaršieho slovenského klubu 1. RC Slovan. „All Blacks sú na všetkých pozíciách silnejší. Nečakám, že by vo finále menili svoju hru. Hrajú živelné ragby, asi najotvorenejšie na celom svete. Tento zápas však asi veľmi otvorený nebude a neočakávam bodovú prestrelku.“

„Bude to súboj útoku a obrany,“ odhaduje aj Marek Chalás, ktorý s tímom Piešťan háji slovenské farby v nižšej českej súťaži. „Nie som fanúšik ani jedného z finalistov, ale bude zaujímavé sledovať, ako si navzájom poradia so svojimi silnými zbraňami.“

Takýto priebeh hry naznačujú aj štatistiky. All Blacks sú najefektívnejším tímom – každý prienik do obrannej zóny súpera, takzvanej dvadsaťdvojky, premenili v priemere na 3,89 bodu. Zároveň sú mužstvom, ktorý do dvadsaťdvojky súpera preniká najčastejšie.

Juhoafričania dominujú v obrane – majú najviac úspešných zložení súpera a zároveň sa proti nim kope najmenej trestných kopov.

„Rozhodnúť nakoniec môže disciplína,“ hovorí Puha.

Starý pohár, mladý turnaj

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Ragby čaká finále snov. Spískal ho očný lekár, ktorý zle videl?