Ktoré hviezdy sa predstavia v Paríži a koľko bude Slovákov? Otázky a odpovede k OH 2024

Olympijská dedina v dejisku OH 2024 v Paríži.
Olympijská dedina v dejisku OH 2024 v Paríži. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|23. júl 2024 o 07:00

Prečítajte si základné otázky a odpovede k letnej olympiáde 2024, ktorú hostí francúzsky Paríž.

PARÍŽ. Fanúšikovia sa dočkali a športový sviatok je tu. Začínajú sa letné olympijské hry 2024, ktoré hostí francúzska metropola Paríž.

A preto sme pre vás pripravili prehľad základných otázok a odpovedí na jednom mieste o všetkom, čo by vás mohlo zaujímať o OH 2024.

Kde a kedy sa uskutočnia olympijské hry v roku 2024?

Hry XXXIII. olympiády hostí Paríž. Francúzska metropola už dvakrát usporiadala najväčší športový sviatok, naposledy pred sto rokmi (1900 a 1924). Paríž sa tak pridá k Londýnu, ktorý doposiaľ ako jediný hostil letné OH trikrát.

Otvárací ceremoniál je na programe v piatok 26. júla a ten záverečný sa uskutoční 11. augusta. Súťažný program je však o niečo dlhší.

Už dva dni pred oficiálnym úvodom sa hrajú prvé zápasy futbalového turnaja či sedmičkového ragby. O deň neskôr začnú svoje pôsobenie na olympiáde aj hádzanárky, futbalistky či lukostrelci.

Kto sa okrem Paríža uchádzal o usporiadanie hier?

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) 16. septembra 2015 oznámil, že svoju kandidatúru oznámilo päť miest - Budapešť, Hamburg, Rím, Los Angeles a Paríž.

Postupne však prvé tri spomenuté mestá stiahli svoju kandidatúru. Napríklad, v prípade Budapešti odporcovia kandidatúry zorganizovali petíciu a získali potrebné množstvo podpisov na vypísanie referenda.

V hre tak zostali už len Paríž a Los Angeles. Predstavitelia MOV, respektíve hodnotiaci tím napokon rozhodol, že v roku 2024 sa letná olympiáda uskutoční v Paríži a o štyri roky neskôr a po 44 rokoch sa vráti do Los Angeles.

V čom bude olympiáda výnimočná?

Prvýkrát v histórii sa otvárací ceremoniál uskutoční mimo štadióna, konkrétne na rieke Seina. Približne 80 lodí prevezie športovcov po šesťkilometrovej trase okolo najznámejších parížskych pamiatok.

Riaditeľ plánovacieho úseku hier Lambis Konstantinidis potvrdil posilnenie bezpečnostných zložiek, a tak na priebeh ceremoniálu bude dohliadať 45-tisíc policajtov.

Celkovo pôjde o "mestskú" olympiádu. Väčšina z 32 športov sa bude konať v centre Paríža, teda do 10 km od olympijskej dediny na severnom predmestí Saint Denis. Turnaj v plážovom volejbale bude situovaný v blízkosti Eiffelovej veže.

Kde okrem Paríža budú prebiehať súťaže?

Po prvýkrát v histórii sa jedna zo súťaží uskutoční mimo hlavného územia krajiny. Pláž Teahupo'o na Tahiti bude totiž dejiskom súťaží v surfovaní. Ide o územie v oblasti Francúzskej Polynézie v Tichom oceáne.

Mimo Paríža budú svoje olympijské súboje zvádzať aj športoví strelci.

V streleckom centre v Chateauroux, ktoré je vzdialené vyše 200 km od hlavného mesta, sa predstavia aj slovenské medailové nádeje ako Zuzana Rehák-Štefečeková, Danka Barteková či Patrik Jány.

Olympijské hry si budú môcť vychutnať diváci aj v ďalších francúzskych mestách. Bordeaux, Nantes, Lyon, Saint-Étienne, Nice či Marseille budú hostiť zápasy futbalových turnajov, Lille zase basketbal a hádzanú.

Pribudnú do programu OH nové športy?

Kým v Tokiu malo premiéru až päť nových športov (surfing, skejtbording, športové lezenie, softbal a karate), v Paríži sa pridá len breaking.

Veľký úspech zožal na olympijských hrách mládeže v Buenos Aires v roku 2018 a následne ho MOV oficiálne zaradil medzi medailové disciplíny parížskych hier.

Súťaž sa bude konať na námestí Place de la Concorde, hneď vedľa Tuilerijských záhrad. Na programe sú dve medailové disciplíny - pre mužov a ženy.

Koľko slovenských športovcov sa predstaví na OH?

Slovensko, ktoré v ére samostatnosti získalo na letných olympiádach 32 medailí (10-14-8), sa vo Francúzsku predstaví s historicky najmenšou výpravou.

Kým pred troma rokmi v Tokiu bojovalo o cenné kovy 41 slovenských športovcov, tentokrát ich bude o trinásť menej. Z 28 je najviac atlétov a strelcov - po šesť.

Z Tokia bude obhajovať zlato trapistka Zuzana Rehák-Štefečeková a na strieborný úspech bude chcieť nadviazať vodný slalomár Jakub Grigar.

Ktoré hviezdne mená nebudú v Paríži chýbať?

Najvyššia koncentrácia hviezdnych hráčov je tradične v americkom basketbalovom tíme. Ten si opäť zaslúži prívlastok Dream team. Nič iné ako olympijské zlato si nepripúšťajú LeBron James, Kevin Durant či Stephen Curry.

Oveľa ťažšie to na ceste za zlatom bude mať srbský tenista Novak Djokovič, ktorému olympijské zlato chýba v zbierke úspechov. V areáli Rolanda Garrosa sa vo štvorhre predstaví aj Rafael Nadal po boku krajana Carlosa Alcaraza.

Ťahákom budú súboje o najrýchlejšieho muža či ženu planéty v behu na 100 m, snaha Eliuda Kipchogeho o tretí triumf v maratóne po sebe, návrat gymnastky Simone Bilesovej či výkony domáceho plavca Léona Marchanda.

Budú na olympiáde súťažiť ruskí a bieloruskí športovci?

V Paríži napriek vojenskej agresii na Ukrajine budú môcť súťažiť aj športovci z Ruska a Bieloruska. Po splnení podmienok budú mať neutrálni status.

MOV odmietol štart športovcov, ktorí sú členmi silových zložiek, ich športových klubov a schvaľovali vojnu na Ukrajine alebo ju podporovali.

Sitom pravidiel MOV prešlo 36 Rusov, z nich však väčšina odmietla štartovať. Nakoniec bude v Paríži len 16 neutrálnych športovcov z Ruska a 17 z Bieloruska. Účasť odmietli džudisti, zápasníci či tenisti.

Ako vyzerajú medaily, o ktoré sa bude bojovať?

Takmer 11-tisíc športovcov z 206 krajín zabojuje o 329 sád medailí v 32 športoch. Medaily majú tradičný okrúhly tvar a vonkajšia strana pripomína svetelné lúče.

V strede je šesťuholníkový kovový pliešok osadený ako drahokam. Vytvorili ho z častí konštrukcie Eiffelovej veže, ktoré robotníci museli odstrániť počas predošlých rekonštrukcií.

Známa turistická atrakcia je zobrazená na zadnej strane medaily. Spolu s ňou je tam Akropola a grécka bohyňa víťazstva Niké, ktorá zdobí všetky olympijské medaily od roku 2004, kedy hry hostili Atény.

"Všetkým medailistom ponúkame kúsok Eiffelovej veže z roku 1889. Medaily spájajú vzácne kovy s najcennejším symbolom mesta," uviedol prezident organizačného výboru a bývalý úspešný vodný slalomár Tony Estanguet.

Ako vyzerá maskot a logo olympiády?

Maskotom hier sú červené kužeľovité pokrývky hlavy s ohnutou špičkou - tzv. frýgické čiapky. Tie sú známe v krajine aj ako čiapky slobody.

Phryges, maskot OH 2024 v Paríži.
Phryges, maskot OH 2024 v Paríži. (Autor: REUTERS)

Majú trojuholníkový tvar, priateľský úsmev, modré oči a stužku s tenistkami vo farbách francúzskej trikolóry. Maskot paralympiády sa od olympijského výrazne líši iba tým, že jednu nohu má nahradenú protézou.

Emblém hier spája v sebe tri rôzne symboly. Zlatú medailu, plameň i Marianne - ženskú postavu, ktorá je stelesnením Francúzska. Logo sa výrazne líši od toho počas kandidatúry, ktoré symbolizovalo Eiffelovu vežu s číslom 24.

Logo OH 2024 v Paríži.
Logo OH 2024 v Paríži. (Autor: olympic.com)

Koľko budú OH stáť a kde ich možno sledovať?

Olympijské hry v Paríži sa snažia držať trendu a byť čo najviac ekologické. Organizátori tvrdia, že používajú toľko recyklovaného materiálu, koľko môžu.

Portál BBC píše, že náklady na organizovanie hier sú odhadom takmer 9 miliárd eur, čo je podstatne menej než predošlé štyri letné olympiády.

Väčšina financií je od súkromných spoločností, predaja vstupeniek a predaja vysielacích práv. Oficiálnym vysielateľom na Slovensku je STVR, fanúšikovia však nájdu prenosy aj na Eurosporte či Českej televízie.

Kde sledovať OH 2024 v TV?
Nasledujúce 3 týždne nie je plánovaný žiaden priamy prenos.
Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Paríž 2024»Ktoré hviezdy sa predstavia v Paríži a koľko bude Slovákov? Otázky a odpovede k OH 2024