Postúpia Slováci zo skupiny? Päť faktorov, ktoré to ovplyvnia

Chceme, aby naši reprezentanti postúpili. Od čoho to závisí?
Chceme, aby naši reprezentanti postúpili. Od čoho to závisí? (Autor: SME - Gabriel Kuchta)
Juraj Berzedi|10. jún 2016 o 16:00

To, že Slováci postúpia na majstrovstvách sveta v Afrike zo skupiny, predpokladal málokto. Pred európskym šampionátom vo Francúzsku sú očakávania verejnosti zvýšené.

VICHY. Priemerný slovenský futbalista, ktorý pôjde na majstrovstvá Európy vo Francúzsku má vyše 28 rokov, meria 184 cm a váži 78 kilogramov.

Slovenský výber je spolu s Talianskom štvrtým najstarším na šampionáte. Desiati slovenskí hráči absolvovali už turnaj v Južnej Afrike.

„Za šesť rokov sme sa futbalovo posunuli. Sme skúsenejší, kvalitnejší a sebavedomejší,“ vyhlásil líder slovenskej reprezentácie Marek Hamšík.

Slovensko je naďalej považované za outsidera základnej skupiny, v ktorej hrajú s Anglickom, Ruskom a Walesom. Čo potrebujú zverenci Jána Kozáka, aby postúpili do osemfinále?

1. Forma kľúčových hráčov

Futbalové zápasy sa rozhodujú v strede poľa. Kto vyhrá viac osobných súbojov v týchto priestoroch, býva často úspešnejší.

V srdci slovenskej zostavy budú dvaja kľúčoví hráči z talianskej Serie A. Neapolský mysliteľ Marek Hamšík a milánsky buldog Juraj Kucka.

V aktuálnej sezóne sú na doterajšom vrchole svojej výkonnosti. Hamšík dotiahol Neapol na pozíciu talianskeho vicemajstra. O Kuckovi viceprezident AC Miláno Adriano Galliani vyhlásil, že za posledné tri roky mu žiadny iný prestup neurobil toľko radosti.

Marek Hamšík bude kľúčom k úspechu Slovenska na ME vo Francúzsku.
Marek Hamšík bude kľúčom k úspechu Slovenska na ME vo Francúzsku. (Autor: SME - Gabriel Kuchta)

Od ich formy môže na šampionáte mnohé závisieť. Hamšík je dôležitým článkom pri finálnej fáze. Nielenže dokáže poslať milimetrovú kolmicu, ale aj sám strieľa dôležité góly.

„Mužstvo je poskladané tak, že sa ako hráč môže realizovať,“ vraví tréner Ján Kozák.

Kucka bude rozbíjať stred poľa silou, agresivitou a možno aj prekvapivými prienikmi. Niektorý zápas môže rozhodnúť aj jeho jedovatá strela, napríklad z priameho kopu.

2. Zohratosť a stabilita

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Postúpia Slováci zo skupiny? Päť faktorov, ktoré to ovplyvnia