Angličania si pokľakli a fanúšikovia bučali. Ako sa zachovajú Slováci?

Tomáš Hubočan.
Tomáš Hubočan. (Autor: TASR)
Sportnet, SITA|13. jún 2021 o 19:30

Gesto pokľaknutia sa spája s kampaňou Black Lives Matter.

LONDÝN. Časť fanúšikov na londýnskom štadióne Wembley vybučala futbalistov Anglicka, ktorí si pred nedeľňajším súbojom majstrovstiev Európy s Chorvátmi pokľakli, aby vyjadrili odmietavý postoj k rasizmu.

Nespokojní fanúšikovia sú presvedčení, že pokľaknutie je politické gesto, ktoré nemá vo futbale miesto.

Chorváti sa k Angličanom nepridali, časť fanúšikov chorvátskym hráčom zatlieskala.

Nedeľňajší zápas D-skupiny EURO 2020 sledovalo naživo 22 500 divákov.

Pre Angličanov je to hodnotová otázka

Anglická futbalová asociácia pred zápasom pripomenula fanúšikom, že tím predvedie gesto pokľaknutia ako súčasť celosvetových protestov voči rasovej diskriminácii, nespravodlivosti a nerovnosti.

"Je to jedna z hodnôt, ktorá je dôležitá pre našich hráčov a vyjadruje identitu celého nášho mužstva," napísali Angličania svojim fanúšikom.

Raheem Sterling pred zápasom Anglicko - Chorvátsko na EURO 2020 / 2021.
Raheem Sterling pred zápasom Anglicko - Chorvátsko na EURO 2020 / 2021. (Autor: TASR/AP)

Rovnako sa rozhodli aj reprezentanti Walesu, Belgicka či škandinávskych krajín Dánska a Fínska. Naopak, otvorene tento krok odmietli iní účastníci EURO, Rusi, Chorváti, Poliaci, Maďari či Česi.

Gesto pokľaknutia vzniklo ako symbol podpory boja proti rasizmu v USA po tom, ako policajt brutálnym zákrokom zavraždil Afroameričana Georga Floyda. Následne sa rozbehla známa kampaň Black Lives Matter a demonštrácie v mnohých štátoch.

Proti bola Slavia i Orbán

Rovnaké gesto sa prenieslo aj na zápasy, ktoré sa hrali pod hlavičkou UEFA. Medzi prvými na klubovej úrovni sa rozhodli pre vlastné gesto hráči českého tímu Slavie Praha.

Keď pred zápasom Európskej ligy proti londýnskemu Arsenalu zostali stáť, útočník Alexandre Lacazette predstúpil pred hráčov a kľakol si pred nich. 

Od fanúšikov si zato vyslúžil pochvalné reakcie. Slavia sa však pritom zapojila do boja proti rasizmu, len si zvolila iné gesto.

Naopak, fanúšikovia v Maďarsku v príprave pred EURO 2020 vypískali futbalistov Írska, ktorí sa rozhodli pred zápasom pokľaknúť.

Na stranu fanúšikov sa postavil aj maďarský premiér Viktor Orbán. Podľa neho si Maďari kľakajú iba pred Bohom, pred svojou vlasťou a ak žiadajú milovanú osobu o ruku.

Na Slovensku sa podobne ohradil voči tomuto gestu predseda NR SR Boris Kollár.

"Maďarsko nikdy nebolo otrokárskou krajinou, preto nemôžeme cítiť morálnu záťaž, ktorú cítia také krajiny," poznamenal Orbán.

Slováci už viac nepokľaknú

Minulý rok pred zápasmi s Írskom a Škótskom pokľakli aj slovenskí futbalisti. Podľa vtedajšieho vyjadrenia SFZ išlo o príkaz zo strany UEFA.

„Bola to aktivita UEFA a všetky barážové duely sa začínali takýmto pokľakom. Organizátorom zápasu bola UEFA a nielen SFZ, ale aj írska federácia a všetky ostatné sa týmto rozhodnutím museli riadiť,“ argumentoval vtedy zväz.

James McCarthy (Írsko) a slovenskí futbalisti Juraj Kucka, Patrik Hrošovský a Marek Hamšík pred semifinále play off ME 2020 Slovensko - Írsko 8. októbra 2020 v Bratislave.
James McCarthy (Írsko) a slovenskí futbalisti Juraj Kucka, Patrik Hrošovský a Marek Hamšík pred semifinále play off ME 2020 Slovensko - Írsko 8. októbra 2020 v Bratislave. (Autor: TASR)

Aj reprezentanti si za tento krok vyslúžili negatívne komentáre od fanúšikov na sociálnych sieťach. „SFZ si uvedomuje, že je to citlivá téma aj na Slovensku a v ďalších zápasoch už s takouto podporou neuvažuje,“ vyjadrila sa vtedy hovorkyňa zväzu Monika Jurigová.

Svoje slová potvrdila aj pred pondelňajším zápasom Poľsko - Slovensko na EURO 2020.

„Slováci kľačať nebudú,“ potvrdila pre Startitup hovorkyňa SFZ Monika Jurigová.

Zápas Slovenska s Poľskom sa odohrá v pondelok od 18:00 hod., ďalšie zápasy v základnej skupine E odohrajú v piatok o 15:00 proti Švédsku a v stredu 23. júna proti Španielsku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Angličania si pokľakli a fanúšikovia bučali. Ako sa zachovajú Slováci?