Pistorius bol na vrchole, takto spadol na dno

Sportnet|12. sep 2014 o 19:36

Prezývajú ho Blade Runner. Juhoafričan Oscar Pistorius sa aj napriek svojmu hendikepu stal jedným z najpopulárnejších športovcov na svete. Až do smrti svojej priateľky.

BRATISLAVA. Synovi ten list napísala pred operáciou, keď nemal ešte ani jeden rok.

„Skutočne porazený nie je ten, kto prejde cieľovou čiarou ako posledný. Skutočne porazený je ten, kto ostane sedieť na zemi. Ten, kto nikdy neskúsi súťažiť,“ cituje Daily Mail úryvok z odkazu Sheily Pistoriusovej, matky slávneho paralympijského športovca Oscara Pistoriusa. Mal si ho prečítať, keď bude starší.

O osemnásť rokov neskôr si Juhoafričan s oboma amputovanými nohami preberal svoju prvú zlatú medailu. Na paralympijských hrách v Aténach vyhral šprint na 200 metrov, jeho matka bola dva roky po smrti.

On o ďalšie štyri súperil už so zdravými športovcami.

Príbeh Oscara Pistoriusa inšpiroval milióny ľudí na celom svete. „Nie je to vaše postihnutie, čo vás oproti iným znevýhodňuje. Sú to vaše schopnosti, ktoré vás oproti iným zvýhodňujú,“ zvykol často optimisticky pripomínať.

Dnes má 27-ročný bežec po kariére. Sudkyňa Thokozile Masipová ho uznala vinným z usmrtenia z nedbanlivosti jeho priateľky Reevy Steenkampovej.

Verdikt vyniesla s tým, že výšku trestu oznámi 13. októbra.

sm-0913-016f-reevat.rw_r5175_res.jpg

Reeva Steenakampová. FOTO - TASR/AP

Wrestling a ragby

Oscar Pistorius sa narodil bez holenných kostí na oboch nohách. Mal iba jedenásť mesiacov, keď mu ich pod kolenami amputovali. Odvtedy nosí protézy z karbónových vláken a dosahuje úspechy.

Ako dieťa najskôr skúšal wrestling a ragby. Keď si však ako sedemnásťročný pri ragby vážne poranil koleno

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Pistorius bol na vrchole, takto spadol na dno