Najskôr lavína, potom horšie počasie. Hámor ukončil expedíciu

Peter Hámor - ilustračná fotografia.
Peter Hámor - ilustračná fotografia. (Autor: horyzonty.sk)
Miloslav Šebela|13. máj 2021 o 00:45

Slovenský horolezec sa pokúšal o prvovýstup na siedmu najvyššiu horu.

BRATISLAVA. Iba pred pár dňami ho v noci počas spánku v stane zavalila lavína. Spod snehu sa musel Peter Hámor a dvaja rumunskí horolezci vyhrabať.

Sneh ich zavalil vo výške 6800 metrov pri pokuse o výstup na siedmu najvyššiu horu sveta Dhaulágirí (8 167 m).

Aby sa mohli dostať von, museli horolezci stan rozrezať. Noc prečkali v snehu, kde si vyhrabali malý úkryt. Následne zostúpili Hámor spolu s Horiom Colibasanum a Mariusom Ganem do základného tábora.

V stredu sa rozhodli expedíciu ukončiť.

Sen sa rozplynul

„Predpovede počasia sú na každý deň rovnaké: ráno pekne, na obed sa zamračí a poobede sneží. Jediná zmena, ktorá k tomu ešte pribudla, je silný vietor.

Nebezpečenstvo, ktoré hrozí pri takýchto podmienkach, je pre nich už neakceptovateľné,“ napísala na facebooku Hámorova manželka Marika.

„Sen o prvovýstupe severozápadným hrebeňom sa rozplynul.“

Hámor sa s rumunskými horolezcami pokúšali o novú šestnástu výstupovú trasu na horu Dhaulágirí. 

Tento plán nosí v hlave už niekoľko rokov, no zakaždým nemal šťastie na dobré podmienky. Pred dvomi rokmi už bol s Colibasanum vo výške 6000 metrov, keď sa museli kvôli nepriaznivému počasiu otočiť.

Tento rok sa dostali ešte vyššie.

„Našli líniu výstupu cez skalnú bariéru, čo bol jeden z kľúčových problémov cesty na severozápadný hrebeň. Chlapci pokračovali v objavovaní novej cesty na severozápadnom hrebeni, kde ešte nikto nebol,“ napísala Hámorova manželka.

„Hory sú tu, a budú aj nabudúce. Každý horolezec má množstvo snov a každý z nich si ich rád splní alebo si vysníva ďalší. Sny horolezcov sú nekonečné.“

Do Himalájí sa vracia stále 

Zo Slovákov sa podarilo vystúpiť na Dhaulágirí len Zoltánovi Demjánovi (1988) a práve Hámorovi s Michalom Sabovčíkom (2017). 

Ďalšie pokusy slovenských horolezcov sa skončili neúspešne pre nepriaznivé počasie a pre časté lavíny. Jedna z nich pred piatimi rokmi pochovala slovenskú dvojicu - Ján Matlák a Vladimír Švancár.

Hámor je najúspešnejším slovenským himalájistom. Ako prvý Slovák stál na všetkých osemtisícovkách. Korunu Himaláji zavŕšil práve na Dhaulágirí.

Ani po tomto úspechu však s horolezectvom neprestal. Do Himalájí sa vracia každý rok s novým cieľom.

„Láka ma všetko, o čo sme sa pokúšali, a nevyšlo nám to. Na Manaslu máme cestu, ktorú sme nevyliezli. Teraz na Dhaulágirí sme tiež mali iný cieľ.

Chceli sme tam liezť novou cestou. Na Everest máme vymyslenú cestu s Horiom, aj sme tam boli, ale nevyšli sme ju. Kopcov je veľa," vravel Hámor pre denník SME o svojich plánoch v roku 2017.

„Horolezci sú závislí od hôr, ale nie od nebezpečenstva, lež od toho pekného. Takže, ak je toto závislosť, tak potom sa nechcem liečiť," dodal.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Najskôr lavína, potom horšie počasie. Hámor ukončil expedíciu