13.05.2022 | Skupina B
13.05.2022 | Sk. B
5 - 0
(1:0, 2:0, 2:0)

MS v hokeji 2022: Fínski hokejisti jasne zdolali Nórsko

Fínsko - Nórsko , ONLINE prenos zo zápasu na MS v hokeji 2022.
Fínsko - Nórsko , ONLINE prenos zo zápasu na MS v hokeji 2022. (Autor: Sportnet)
Sportnet|13. máj 2022 o 13:30 (aktualizované 13. máj 2022 o 21:58)

Sledovali ste s nami ONLINE prenos z MS v hokeji 2022: Fínsko vs. Nórsko.

ONLINE prenos: Fínsko - Nórsko, MS v hokeji 2022 (LIVE)

Majstrovstvá sveta Skupina B 2021/2022
13.05.2022 o 19:20
Fínsko
5:0
(1:0, 2:0, 2:0)
60' minúta
Ukončený
Nórsko
Prehľad
Góly a asistencie: 19. Pesonen (Armia, Filppula), 32. Rajala, 37. Björninen (Anttila, Pokka), 42. Armia (Vatanen, Rajala), 58. Sallinen (Friman, Rajala). Rozhodca: Lawrence (CAN), Nord (SWE) – Chaput (CAN), Constantineau (FRA). Diváci: 11 413.
Prenos
To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera.
Ďalší program:

Fínsko

sobota 14. 5. 2022, 19:20: Lotyšsko – Fínsko

Nórsko

nedeľa 15. 5. 2022, 11:20: Nórsko – Veľká Británia
Tretia tretina bola tiež jasne pod taktovkou Fínov, ktorí dianie na hracej ploche s prehľadom kontrolovali a až na výnimky nedovolili Nórom vôbec nič. Skóre dokázali priklášiť na rozdiel 5 gólov Joel Armia a Jere Sallinen, aj v tomto dejstve však Nórov uchránil od ešte väčšieho prídelu skvele chytajúci brankár Haukeland. Napriek jeho výkonu a veľmi slabej prvej tretine však Fíni dokázali potvrdiť rolu favorita a nakoniec vcelku s prehľadom dokráčali k prvým trom bodom na domácich MS.

Strely na bránku v 3. tretine (celkovo): 10:6 (32:20)
Najlepší hráči zápasu:

Fínsko - Joel Armia
Nórsko - Emil Lilleberg
Koniec zápasu.
59:34
Lehtonenovu strelu od modrej tečoval Pesonen, puk ale usmernil priamo do priestoru, kam sa presúval brankár Haukeland. Fíni odrazený puk získali.
58:59
Rosseli Olsen dostal puk do útočného pásma, kde ho však nedokázal prihrať na žiadneho spoluhráča a rýchlo ho odovzdal fínskym obrancom.
58:17
importantSallinen mohol okamžite pridať ďalší presný zásah, keď mu posunul Rajala puk do samostatného úniku. Sallinen sa ho pokúsil poslať pod vyrážačku Haukelanda, ten ale dokázal skvelým zákrokom zasiahnuť.
57:56
57:56
goalFínsko dalo gól!
Fíni predsa len strieľajú ďalší gól! Friman si spracoval puk medzi kruhmi, kde ho prenechal pripravenému JEREMU SALLINENOVI a ten prudkou strelou namieril nechytateľne k pravej žŕdke Haukelandovej bránky. Asistencie: Niklas Friman, Toni Rajala.
57:19
Hartikainen nahadzoval puk z pravej strany pred bránku Nórska, Innala ho ale nezasiahol a v rohu nórskeho obranného pásma ho získali Nóri.
56:42
Odrazený puk získali fínski obrancovia a Nóri radšej odišli bleskurychle striedať, aby stíhali brániť fínsku ofenzívu.
56:05
Mathis Olimb sa po peknej kombinácii dostal k strele z ľavého kruhu, tú ale betónom vyrazil fínsky brankár Olkinuora.
55:27
Nóri sa snažia preniesť hru na opačnú stranu, ich nahodenie ale zase zastavili Fíni. Tí už sa nikam neženú a užívajú si atmosféru otváracieho zápasu domáceho šampionátu.
54:48
Ohtamaa sa predviedol ako útočník, keď vybojoval v rohu útočnej tretiny puk a potom si ho naviedol do streleckej pozície do pravého kruhu. Jeho strelu brankár Haukeland vyrazil.
54:13
Oba tímy prestriedali a potom prišiel ďalší fínsky útok, ktorý zakončil nevydarenou strelou od modrej Ohtamaa.
53:31
Innalovu kolmicu na Hartikainena nohou zastavil nórsky obranca Klavestad, ktorý hneď nahodil puk do útočného pásma. Tam ho získali fínski obrancovia.
52:59
Fíni už v posledných minútach predsa len trochu zvoľnili, i tak ale majú zápas pod kontrolou a už asi nikto nepochybuje o tom, že si dnes na svoje konto pripíšu prvé tri body.
52:21
Nórsko v plnom počte.
52:04
Domáci sa do útočného pásma rýchlo vrátili a po krátkej kombinácii tvrdo vypálil od modrej Lehtonen. Svojou strelou Haukelandovu bránku minul.
51:27
Armia hľadal prihrávkou z ľavého krídla pred bránkou Filppulu, ten ale puk tečovať nedokázal a Nóri ho následne odpálili až za Olkinuorovu bránku.
50:45
Fíni hrajú dvojminútovú presilovku. Po vyhranom buly sa rozostavili v útočnom pásme do svojho tradičného presilovkového vzorca.
50:21
Vylúčenie v tíme Fínsko:
Saku Mäenalanen – 5 min., hrubosť + DKZ, nešportové správanie.

Vylúčenie v tíme Nórsko:
Magnus Henriksen – 2 min. + 5 min., hrubosť + DKZ, nešportové správanie, trest odpyká Michael Haga.
50:21
50:21
Mäenalanen sa dostal pri mantinelu do sporu s Henriksenom, ktorý ho vyprovokoval natoľko, že sa pustili do bitky. Obaja hráči zhodili rukavice a od seba ich museli oddeliť rozhodcovia, ktorí oboch hráčov následne poslali rovno do šatní.
49:42
Sériu súbojov pri mantineli Fíni zvládli a Nóri sa v nich navyše tak vyčerpali, že Fíni môžu zase kombinovať okolo málo pohyblivej nórskej pätice.
49:10
Fíni odpovedali okamžitým protiútokom, ktorým Nórov zatlačili do ich obranného pásma.
48:26
importantZ ničoho nič prišiel nórsky útok, na konci ktorého dostal prihrávku spoza fínskej bránky do streleckého priestoru Trettenes. Ten zasiahol puk, ktorý stál pred fínskym bránkoviskom, ležiaci brankár Suomi Olkinuora ale dokázal puk zraziť do rohu vlastnej obrannej tretiny.
47:50
Filppula zaviezol puk po pravej strane do útočného pásma, kde ho posunul medzi kruhy na Armiu. Ten namieril priamo do hrude nórskeho gólmana.
47:16
Fladeby sa peknou kľučkou na pravom krídle dostal k strele, tú ale Olkinuora znovu poľahky vyrazil.
46:55
Až ďalšia nórska útočná akcia priniesla vzrušenie pred fínskou bránkou, keď sa snažil nahodenie Johannesena od modrej tečovať Geheb. Neúspešne, a puk tak skončil vo výstroji fínskeho brankára Olkinuoru.
46:15
Nóri sa stále snažia tlačiť sa do útoku, aj tentokrát sa však ich akcia skončila pri mantineli v rohu útočného pásma. Tam ich Fíni pripravili o puk.
45:45
Tomuto fínskemu útoku sa teraz veľmi nedarí, pretože aj ich ďalší útok prekazil ofsajd Björninena.
45:18
Nakoniec sa to podarilo Fínom, ktorí chceli okamžite zaútočiť. Ich akciu ale ukončil ofsajd Björninena.
44:51
Hra sa teraz zasekla v strednom pásme pri striedačkách, kde sa ani jednému z hráčov nepodarilo dostať puk od mantinelu.
44:10
Nóri tak mohli zaútočiť a svoju útočnú snahu tentokrát dokázali zakončiť aspoň jednou strelou, ktorú bez problémov zlikvidoval fínsky gólman Olkinuora.
43:35
Innala si pekne obhodil nórskeho obrancu na ľavom krídle a vo veľmi diskutabilnom súboji s ním spadol. Hlavní rozhodcovia nechali hru pokračovať ďalej.
42:51
Ak sa aj Nórom podarí stredné pásmo prejsť, tak ako teraz, tak ich Fíni pre zmenu vytlačia k mantinelu, kde ich o puk veľmi rýchlo pripravia.
42:18
Nóri dvakrát za sebou pokazili rozohrávku a potvrdili, že Fíni majú dianie na hracej ploche jasne pod kontrolou. Domáci Nórov vôbec nepúšťajú cez stredné pásmo.
41:36
41:36
goalFínsko dalo gól!
Fíni veľmi rýchlo využívajú túto presilovku! Rajala prihral puk z pravého krídla na modrú čiaru na Vatanena, ktorý ho z prvej posunul do ľavého kruhu na JOELA ARMIU a ten tvrdou strelou príklepom poslal hrací predmet nechytateľne k ľavej tyči, kam sa nestihol presunúť nórsky brankár Haukeland. Asistencie: Sami Vatanen, Toni Rajala.
41:16
Vylúčenie v tíme Nórsko:
Johannes Johannesen – 2 min., zdržiavanie hry / vystrelenie alebo vyhodenie puku.
40:59
Domáci si puk posúvajú popri mantineli a unavená nórska pätica už ani nejde s nimi do súbojov. Namiesto toho čaká na nepresnú prihrávku.
40:32
Fíni začali tretiu tretinu tam, kde skončili druhú, a hneď po úvodnom buly sa nasťahovali do útočného pásma.
40:01
Začala sa tretia tretina.
Ďalšia tretina sa začne približne o 21:08.
Po prvej tretine musela byť vo fínskej šatni zrejme poriadne hlasná debata, Fíni totiž nastúpili do druhého dejstva ako vymenení. Nórom nedovolili v tejto tretine vôbec nič, naopak sami dostali svojho súpera pod veľký tlak a ten dokázali napokon premeniť na dva góly. Dve chyby v nórskej rozohrávke potrestali Toni Rajala a Hannes Björninen. Fíni mohli viesť aj výraznejším náskokom, Nórov ale skvelými zákrokmi držal brankár Haukeland, ktorý chytil minimálne ďalšie tri góly. Pred treťou tretinou je tak už jasné, že Fíni smerujú za prvým víťazstvom na domácom šampionáte.

Strely na bránku v 2. tretine (celkovo): 14:3 (22:14)
40:00
Druhá tretina sa skončila.
39:51
importantHartikainen sa pekne vytočil spoza bránky s pukom okolo pravej žŕdky, brankár Haukeland ale pri nej nechal betón a fínsky útočník tak puk do bránky nepretlačil.
39:21
Nóri sa v súbojoch pri mantineli vo vlastnom obrannom pásme snažili puk vybojovať, stále sa ale nie a nie dostať k hraciemu predmetu.
38:49
Fíni sa preto mohli vrátiť do útočného pásma, kde znovu obliehajú už výrazne unavenú nórsku obranu.
38:12
Hra pokračuje 5 proti 5. Jakobsson sa pokúsil o individuálny prienik cez dvojicu fínskych obrancov, puk sa mu ale nepodarilo dostať za Frimana.
37:47
37:47
Súčasné vylúčenie:
Vylúčenie v tíme Fínsko:
Juho Lammikko – 5 min., hrubosť.

Vylúčenie v tíme Nórsko:
Christian Kasastul – 5 min., hrubosť.
37:47
Kasastul sa potom snažil odtlačiť Lammikka od svojho brankára, tomu sa to ale vôbec nepáčilo a vznikla šarvátka, ktorú musia riešiť rozhodcovia.
37:47
importantKrásna fínska kombinácia na jeden dotyk skončila strelou Lammikka z pravej strany, nórsky brankár Haukeland sa ale opäť stihol presunúť a skvelým zákrokom betónom strelu zastavil.
37:23
Hietanen nahodil puk od modrej tak, že ho dokázal tečovať Innala. Nórsky gólman Haukeland úspešne zasiahol.
36:59
Fínom ale tento náskok nestačí a aj po treťom góle sa tlačia do útoku. Nóri sa musia znovu brániť.
36:06
36:06
goalFínsko dalo gól!
Fíni využívajú ďalšiu chybu Nórov! Pokka získal puk v strednom pásme pre Anttilu, ktorý sa dostal do úniku spolu s HANNESOM BJÖRNINENOM. Tomu potom prihrávkou pred bránkovisko posunul puk do pozície, z ktorej ho Björninen už dorazil do odkrytej nórskej bránky. Asistencie: Marko Anttila, Ville Pokka.
35:47
Nóri pod tlakom odpálili puk len cez všetky čiary. Zakázané uvoľnenie Nórska.
35:20
Fíni si dlho posúvali puk len popri mantineli a až po týchto prihrávkach sa dostal na modrú čiaru k Seppälämu, ktorého pokus vyrazil brankár Haukeland.
34:47
Hneď preto odišli vystriedať a stihli to práve včas, aby mohli brániť ďalší fínsky útok, ktorým sa Suomi dostalo do útočného pásma.
34:05
Po dlhšej dobe sa dokázali do útočného pásma dostať i Nóri, svojou kombináciou sa ale nedokázali uvoľniť od mantinelu a nakoniec o puk v súbojoch s fínskymi obrancami prišli.
33:33
Lehtonen si naviedol puk od ľavého mantinelu medzi kruhy, jeho strelu zápästím ale dokázal nórsky brankár Haukeland vyraziť ramenom.
33:05
Nóri preto trochu zo zúfalstva nahodili puk za fínsku bránku, aby vôbec mohli vystriedať. To sa im podarilo, znovu sa ale musia brániť.
32:27
Fíni predvádzajú v druhej tretine úplný iný výkon ako v prvom dejstve a Nóri majú obrovský problém prejsť stredné pásmo. Ani teraz sa im to nepodarilo a Fíni puk získali.
31:37
31:37
goalFínsko dalo gól!
Domáci hokejisti navyšujú svoj náskok na rozdiel dvoch gólov! Už zrejme poriadne unavený Krogdahl chcel vyhodiť puk odrazom od mantinelu, ten ale vystihol TONI RAJALA, ktorý puk tvrdou strelou z pravého kruhu poslal do ľavého horného rohu nórskej bránky. Bez asistencie.
31:18
Fíni vyhrali aj ďalšie buly v útočnom pásme a aj keď oba tímy prestriedali, tak naďalej obliehajú nórsku obranu.
30:58
Nóri boli minútu a pol zavretí vo vlastnom obrannom pásme a Fíni medzitým stíhali striedať. Po prihrávke spoza bránky sa dostal k strele spred bránkoviska Hartikainen, brankár Haukeland sa ale stihol presunúť a konečne prerušil fínsky tlak.
30:21
Vatanen nahodil puk od pravého mantinelu pred nórsku bránku, ani jeden z jeho spoluhráčov ale hrací predmet tečovať nedokázal.
29:51
Fíni buly v útočnom pásme vyhrali a zatlačili Nórov do obrany. Pri vyrovnanom počte korčuliarov teraz domáci obliehajú unavených Nórov.
29:20
Táto presilovka bola v podaní Nórov čistá katastrofa, ktorú po jej ukončení korunovali nepresným nahodením. To bolo vyhodnotené ako zakázané uvoľnenie.
28:51
Fínsko v plnom počte.
28:17
Až po viac ako minúte sa Nóri usadili v útočnom pásme. Klavestad z ľavého kruhu minul fínsku bránku.
27:45
A keď Nóri nahodili puk do útočného pásma, tak ho zastavil Vatanen a ten ho hneď odpálil až za Haukelandovu bránku.
27:21
Nórom sa úvod presilovky vôbec nevydaril a forčekujúci Fíni ich držia ďaleko od svojej bránky.
26:51
Vylúčenie v tíme Fínsko:
Joel Armia – 2 min., držanie.
26:35
Krátky nórsky pobyt v útočnom pásme skončil Lillebergovou zrazenou strelou a následne získali puk Fíni.
26:13
importantPesonen našiel prihrávkou spoza bránkovej čiary pred bránkoviskom voľného Armiu, ktorý ale puk usmernil priamo do pripravenej lapačky nórskeho gólmana Haukelanda.
25:51
Po dlhšej dobe sa Nórom otvoril priestor na rýchly protiútok, ten si ale sami pokazili ofsajdom.
25:29
Domáci sú v tejto tretine omnoho organizovanejší v obrane a Nórov zatiaľ nepustili k ničomu. Naopak, ich tlak na nórsku obranu je väčší ako v prvej tretine.
25:07
Innalovo nahodenie od modrej vyrazil brankár Haukeland do rohu vlastného obranného pásma, kde ho znovu vybojovali Fíni.
24:35
Následne sa však Fíni vlastnými nepresnosťami vytlačili do vlastného obranného pásma. Puk ale pod svojou kontrolou dokázali udržať.
23:59
Fínsky brankár Olkinuora so svojimi obrancami opäť trochu zazmätkoval, puk sa im ale na druhýkrát pred napádajúcimi Nórmi podarilo rozohrať.
23:33
Nórsko v plnom počte.
23:16
Oba tímy rýchlo prestriedali a potom sa Fíni znovu vrátili do útočného pásma, kde naďalej obliehajú nórsku obranu.
22:39
Lehtonenovu bombu od modrej vyrazil brankár Haukeland do pravej strany, odkiaľ následne strieľal Hartikainen. Ten nórsku svätyňu minul a puk sa odrazil mimo nórskeho obranného pásma.
22:15
Netrvalo to však dlho a Fíni sa do útočného pásma vrátili. V tejto chvíli kombinujú okolo obranného štvorca Nórska.
21:48
Fíni vyhrali prvé presilovkové vhadzovanie, vzápätí ale o puk prišli a Nóri ho odpálili za fínsku bránku.
21:33
Vylúčenie v tíme Nórsko:
Michael Haga – 2 min., nedovolené bránenie.
21:01
Rosseli Olsen prišiel na modrej čiare o puk, čo hneď využili Fíni na protiútok. Tým sa podarilo usadiť sa v útočnom pásme.
20:24
Prvé nahodenie Fínov za nórsku bránku sa stalo korisťou obrancov Nórska, tí ale následne vrátili nepresnou rozohrávkou puk domácim.
20:01
Začala sa druhá tretina.
Ďalšia tretina sa začne približne o 20:17.
Po prvej tretine síce idú do šatne s najtesnejším náskokom favorizovaní Fíni, rozhodne však v prvom dejstve neboli lepším tímom. Nóri nielenže držali s Fínmi krok, ale v niektorých pasážach prvej tretiny ich dokázali dokonca zatlačiť do obrany a celkovo ich prestrieľali. V niekoľkých situáciách mali Nóri aj veľkú smolu, keď sa ich teče odrážali tesne mimo fínskej bránky a dokonca po teči Krogdahlovho nahodenia od modrej opečiatkoval puk aj hornú žŕdku Olkinuorovej bránky. Fíni sa dostávali do gólových príležitostí veľmi ťažkopádne, minútu a pol pred koncom tretiny sa im ale vydarila krásna kombinácia v útočnom pásme, ktorú zakončil jediným presným zásahom prvej časti zápasu Harri Pesonen. Uvidíme teda, či budú Nóri pokračovať vo svojom výbornom výkone i v ďalších tretinách a dokážu Fínov obrať o body.

Strely na bránku v 1. tretine: 8:11
20:00
Prvá tretina sa skončila.
19:57
importantV úplnom závere prvej tretiny mali Fíni ešte jednu veľkú príležitosť! Innala našiel prihrávkou spoza bránky pred bránkoviskom úplne voľného Hartikainena, ktorý puk z prvej usmernil len do chráničov presúvajúceho sa nórskeho gólmana Haukelanda.
19:30
Nóri naďalej veľmi aktívne napádajú rozohrávku Fínov, tí tak museli dvakrát za sebou nahodiť puk za nórsku bránku.
18:49
importantNóri mohli hneď vyrovnať! Nahodenie obrancu od modrej sa odrazilo od Röymarkovho ramena priamo pred odkrytú fínsku bránku, obrancovia Suomi spolu s brankárom Olkinuorom ale dokázali puk získať.
18:29
18:29
goalFínsko dalo gól!
Domáci krásnou kombináciou otvárajú skóre! Filppula posunul puk od ľavého mantinelu medzi kruhy na Armiu, ktorý naznačil strelu. Namiesto tvrdej rany ale nakoniec posunul puk k ľavej žŕdke nórskej bránky na voľného HARRIHO PESONENA, ktorý ho z prvej poslal za chrbát presúvajúceho sa brankára Haukelanda. Asistencie: Joel Armia, Valtteri Filppula.
17:35
Vatanen vyštartoval po ľavom krídle do útočného pásma a dokázal puk zaviezť do priestoru, kam sa dostali jeho spoluhráči. Fíni tak môžu kombinovať v útočnej tretine.
17:02
importantManninen sa pekne uvoľnil na pravom krídle a pretlačil sa do bekhendového zakončenia z pravého kruhu. Tento pokus aj s veľkým šťastím vyrazil nórsky gólman Haukeland.
16:30
Björninen to skúsil sám a zaviezol puk za nórsku bránku. Tam sa však dostal do obkľúčenia medzi nórskymi obrancami a o hrací predmet prišiel.
15:41
Anttilova strela od modrej bola zrazená na ochrannú sieť.
15:24
Nóri sú v týchto chvíľach dokonca aktívnejším tímom a Fíni sú týmto vývojom zjavne zaskočení. Ani domáci fanúšikovia na tribúnach nie sú tak hlasní ako na začiatku zápasu.
14:39
importantKrogdahlovu strelu od modrej tečoval pred brankárom Olkinuorom v súboji s nórskym útočníkom Vatanen a puk po jeho teči zazvonil o hornú žŕdku fínskej bránky.
14:02
To sa im však nepodarilo a naopak sa museli vrátiť dozadu, aby zastavil Innalov prienik. Ten sa nakoniec prekľučkoval presne nikam a v rohu útočného pásma o puk prišiel.
13:35
Nóri po vyhranom vhadzovaní zatlačili Fínov do ich obranného pásma a prihrávkami popri mantineli sa snažia uvoľniť do streleckej pozície.
13:10
Fínski obrancovia nahodili puk za nórsku bránku, tam ale nešiel žiadny fínsky útočník. Zakázané uvoľnenie domáceho tímu.
12:53
importantJakobsson si skvele naviedol puk od pravého mantinelu na os ihriska, kde sa mu otvoril priestor na strelu. Tou ale namieril priamo na pripraveného fínskeho gólmana Olkinuoru.
12:01
importantPokka si z pozície obrancu nakorčuľoval na pravé krídlo na krížnu prihrávku Mäenalanena, tvrdou strelou z prvej ale tesne minul Haukelandovu bránku.
11:20
Nóri sa preto znovu pokúsili o rýchly protiútok, aj ich nahodenie za súperovu bránku sa ale stalo ľahkou korisťou obrancov Fínska.
10:47
Fínski obrancovia si tentokrát dali pozor pri ďalšej rozohrávke, ich nahodenie za nórsku bránku však nedokázali ich spoluhráči v útoku dokorčuľovať.
10:29
10:29
importantFínsky brankár Olkinuora sa nedohodol so svojimi obrancami a Nóri tak získali úplne zadarmo puk. Ten sa dostal na modrú čiaru ku Kasastulovi, ktorého tvrdú a potom i tečovanú strelu vyrazil Olkinuora držadlom hokejky tesne nad svoju bránku.
09:50
Nóri síce držia puk na svojich hokejkách, aktívny fínsky forčeking ale nedal Nórom priestor na rozohrávku a puk museli nakoniec nahodiť za fínsku bránku.
09:13
Fíni po vyrovnanom úvode zápasu postupne získavajú prevahu a v posledných minútach sa hra odohráva čoraz viac v nórskom obrannom pásme.
08:30
importantTečované Vatanenovo nahodenie od modrej čiary vyrazil Haukeland betónom, puk sa ale odrazil pred jeho bránkovisko, odkiaľ sa snažili dorážať Fíni. Ani jeden z nich puk za ležiaceho nórskeho gólmana pretlačiť nedokázal.
08:06
importantOhtamaovo nahodenie od ľavého mantinelu tečoval medzi kruhmi voľný Armia, nórsky brankár Haukeland sa ale stihol presunúť a puk zastavil betónom.
07:30
Armia stratil puk za nórskou bránkou a Nóri okamžite prešli do protiútoku. Trettenes si spracoval puk na útočnej modrej čiare a z ľavej strany preveril pozornosť gólmana Olkinuoru.
07:04
Až po takmer minúte sa Fíni dostali do útočného pásma a Hietanen nahodil puk od modrej na nórsku bránku tak, že ho brankár Haukeland bez problémov chytil.
06:31
Vysoký forčeking Nórov však nedovoľuje Fínom prejsť do stredného pásma a domáci hokejisti si tak puk prihrávajú len v okolí vlastnej bránky.
05:49
A teraz sa Nóri opäť dostali i do útoku, ten ale pokazil nepresnou prihrávkou Mathis Olimb. Fíni striedajú.
05:16
Fíni odpovedali na tento pokus svojím útokom, ktorým zatlačili Nórov do ich obranného pásma. Nóri ale zatiaľ nepúšťajú Fínov do nebezpečných streleckých pozícií.
04:51
Hoff vystihol fínsku rozohrávku v strednom pásme a po ľavej strane sa dostal do útočnej tretiny. Jeho slabú strelu domáci gólman Olkinuora vyrazil.
04:14
importantInnala krásnou krížnou prihrávkou z pravej strany našiel v ľavom kruhu voľného Manninena, ktorý strelou z prvej o pár centimetrov minul nórsku svätyňu.
03:49
Olkinuora zastavil za vlastnou bránkou nahodenie Nórov a hneď rozohral protiútok svojho tímu, ktorý sa usadil v útočnom pásme.
03:20
Rosseli Olsen sa pekne uvoľnil pri pravom mantineli a dostal sa i k strele, ktorú chytil pripravený fínsky gólman Olkinuora.
02:37
Lilleberg sa vo vlastnom obrannom pásme zamotal v kľučkách, Nórom sa ale podarilo puk udržať.
01:59
Až teraz sa Fínom konečne podarilo prejsť do útočného pásma, tam ale prišla len Rajalova zablokovaná strela od modrej čiary.
01:32
Úvod zápasu je zatiaľ veľmi opatrný. Oba tímy si ďalšími nepresnými nahodeniami vystriedali kontrolu nad pukom.
01:00
Ani prvý pokus Fínov o rozohrávku neviedol k úspechu a Fíni sa navyše pri pokuse o prechod útočnej modrej čiary dopustili ofsajdu.
00:15
Úvodné buly vyhrali Nóri, ich prvé nahodenie ale hneď zastavili Fíni.
00:01
Stretnutie sa práve začalo.
Fíni budú hrať v modrých dresoch, Nóri v bielych.
Oba tímy už sú na ľade, pred začiatkom prvého zápasu domáceho tímu ale ešte prebehne krátky otvárací ceremoniál.
Úvodné zostavy:

Fínsko: Olkinuora (Säteri) – Hietanen, Lehtonen, Ohtamaa, Seppälä, Vatanen (A), Friman, Pokka – Hartikainen, Manninen, Innala – Pesonen, Filppula (C), Armia – Lammikko, Sallinen, Rajala – Mäenalanen, Björninen, Anttila (A).

Tréner: Jukka Jalonen

Nórsko: Haukeland (Arntzen) – Lilleberg, Johannesen (A), Kasastul, Krogdahl, Nörstebö, Klavestad, Rokseth – Fladeby, Rosseli Olsen, M. Olimb (C) – Haga, Röymark, Salsten – Hoff, Jakobsson, Trettenes (A) – Geheb, Rönnild, Henriksen.

Tréner: Petter Thoresen

Rozhodcovia: Lawrence (CAN), Nord (SWE) – Chaput (CAN), Constantineau (FRA).


Vzájomné zápasy

Vzájomná bilancia hovorí jednoznačne v prospech Fínov, ktorí od roku 2000 stratili s Nórskom v deviatich vzájomných zápasoch na MS len dva body za dve výhry po predĺžení a mali proti nemu v týchto zápasoch skóre 42:11. Naposledy sa Nórom podarilo uchmatnúť Fínom bod v roku 2017, kedy prehrali 2:3 po predĺžení, ďalšie dva zápasy v rokoch 2018 a 2021 sa ale znovu skončili jasnými fínskymi víťazstvami. Obe reprezentácie sa stretli i v apríli v príprave na tieto MS a oba vzájomné zápasy vyhrali Fíni (6:2 a 2:1).

Posledných 5 vzájomných zápasov na MS:
MS 2011 (štvrťfinále): Fínsko – Nórsko 4:1
MS 2015 (skupina): Nórsko – Fínsko 0:5
MS 2017 (skupina): Nórsko – Fínsko 2:3 po predĺžení
MS 2018 (skupina): Fínsko – Nórsko 7:0
MS 2021 (skupina): Fínsko – Nórsko 5:2


Nórsko

Nóri si zahrali štvrťfinále naposledy ešte v roku 2012 a odvtedy pravidelne končili na 10.-13. mieste. Vzhľadom na obtiažnosť skupiny, do ktorej sa Nórsko dostalo, a papierovo výrazne slabší káder v porovnaní s favoritmi skupiny, by bol postup Nórska do vyraďovacej časti obrovským prekvapením. Nórsku sa dlhodobo nedarí nájsť nových ťahúňov reprezentácie za pomaly odchádzajúce stálice ako sú bratia Ken André Olimb (33 rokov) a Mathis Olimb (36 rokov) či Martin Röymark (35 rokov). Navyše, polovica kádru je tvorená hráčmi z domácej nórskej ligy, ktorá ani zďaleka nedosahuje úroveň fínskej či švédskej ligy. V nórskom výbere nie je ani jeden hráč z NHL, pre slovenského fanúšika ale môže byť zaujímavé, že sa do tímu pre MS dostal obranca Christian Bull z Nových Zámkov.

Nóri v príprave postupne odohrali dvojzápasy proti všetkým svojim severským rivalom – Švédsku (3:2 po predĺžení a 0:7), Fínsku (2.6 a 1:2) a Dánsku (0:2 a 3:1). Záver prípravy strávili Nóri v Žiline, kde sa zúčastnili Kaufland Cupu. Po výhre 5:4 po nájazdoch nad našou reprezentáciou a prehre 1:2 po predĺžení s Francúzmi obsadili na tomto turnaji druhé miesto.


Fínsko

Najúspešnejší národný tím posledných rokov vstupuje do domáceho šampionátu ako jeden z hlavných favoritov na zlato a úspechy na posledných veľkých turnajoch rozhodne dodávajú domácim fanúšikom veľký optimizmus. Pod vedením trénera Jukku Jalonena vyhrali Fíni MS 2019, na MS 2021 prehrali vo finále s Kanadou po predĺžení a na olympiáde v Pekingu získali prvýkrát v histórii zlato. Ako je v posledných rokoch u Fínov na MS zvykom, tréner Jalonen stavil hlavne na špičkových fínskych hokejistov z európskych súťaží, ktorí budú doplnení jednotlivcami z NHL. Z najprestížnejšej ligy sveta sa k fínskej reprezentácii pripojili brankár Harri Säteri (Arizona Coyotes), ktorý by mal byť gólmanskou jedničkou, a útočníci Joel Armia (Montreal Canadiens), Juho Lammikko (Vancouver Canucks) a Mikael Granlund (Nashville Predators).

Fíni začali prípravu výborne, keď vyhrali prvých šesť zápasov proti Dánom (4:3 po nájazdoch a 1:0), Nórom (6:2 a 2:1), Čechom (2:1 po nájazdoch) a Rakúšanom (4:2). Následne však v ďalších štyroch prípravných zápasoch nevyhrali už ani raz a postupne prehrali so Švédskom (0:2) a na Švédskych hokejových hrách so Švajčiarskom (2:3), Českom (1:3) a opäť so Švédskom (3:4). Do domáceho turnaja tak Fíni nejdú v ideálnom rozpoložení.
Vitajte pri on-line prenose zo zápasu skupiny B Majstrovstiev sveta v hokeji medzi domácim Fínskom a Nórskom. Stretnutie sa začne o 19:20.

Tabuľka skupiny B

Z = zápasy, V = Výhry, VP = Výhry po predĺžení, PP = Prehry po predĺžení, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2022»MS v hokeji 2022: Fínski hokejisti jasne zdolali Nórsko