Máme v úmysle zopakovať Mníchov 1972. Izraelskí športovci čelia pred OH vyhrážkam smrťou

OH 2024.
OH 2024. (Autor: TASR/AP)
SITA|23. júl 2024 o 11:59

Väčšina izraelských športovcov do Paríža pricestovala v pondelok a stretla sa s prísnou bezpečnostnou ochranou.

BRATISLAVA. Jednou z tém, ktoré krátko pre začiatkom OH 2024 v Paríži najviac rezonujú, je bezpečnosť.

V metropole Francúzska bude v akcii 88 športovcov z Izraela, ktorý je aktuálne vo vojnovom konflikte s Palestínou.

Viacerí z nich v ostatných dňoch dostali do svojich schránok email s výhražným charakterom.

„Nepodceňujeme to, ale zostávame pokojní. Bolo nám jasné, že nejaký taký troll príde,“ uviedla pre izraelský server Walla predsedníčka Izraelského olympijského výboru Yael Aradová. Informuje o tom aj český web Sport.cz.

Správa v lámanej hebrejčine vo väčšine prípadov znela: „Ak prídete, vezmite do úvahy, že máme v úmysle zopakovať udalosti z Mníchova 1972. Buďte v strehu na letisku, v hoteli aj v uliciach, ktoré patria výhradne nám. Pripravte sa na intifádu!“

Toto slovo označuje povstanie a odpor Palestíncov na územiach okupovaných Izraelom.

Počas mníchovskej olympiády pred 52 rokmi palestínska skupina Čierny september zavraždila 11 izraelských športovcov. Aj napriek podobným vyhrážkam teraz izraelská delegácia zostáva v pokoji.

„Všetko berieme vážne, na podobné situácie sme sa pripravili. Inštruovali sme športovcov, ako sa majú správať. A sme dobre chránení, bezpečnostné zložky sú o všetkom informované,“ doplnila Aradová.

Väčšina izraelských športovcov do Paríža pricestovala v pondelok a stretla sa s prísnou bezpečnostnou ochranou.

"Francúzsko poskytne izraelským športovcom ochranu 24 hodín denne," povedal v nedeľu večer francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin.

Podľa britského denníka The Telegraph je počet policajtov, ktorí boli povolaní celkom zo 43 krajín, trikrát vyšší ako počas olympiády v Londýne.

Do Paríža boli vyslaní aj ozbrojení izraelskí agenti zo Všeobecnej bezpečnostnej služby Šin bet.

Prvou bezpečnostnou previerkou ešte pred sobotným slávnostným začiatkom OH 2024 bude už stredajší zápas izraelskej futbalovej reprezentácie proti Mali.

Ochranu futbalistom poskytne aj francúzska protiteroristická jednotka.

Posledné dni navyše vo Francúzsku silnie protiizraelská nálada. Thomas Portes, poslanec za krajne ľavicovú stranu La France insoumise, cez víkend vyzval na propalestínske demonštrácie a vyhlásil: „Izraelská delegácia nie je v Paríži vítaná.“

Dodal tiež, že Izraelčanom by vinou vojenského konfliktu s palestínskym Hamasom malo byť zakázané súťažiť v mene svojej krajiny rovnako ako Rusom pre vojnu na Ukrajine.

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Paríž 2024»Máme v úmysle zopakovať Mníchov 1972. Izraelskí športovci čelia pred OH vyhrážkam smrťou