Olympijskými víťazmi môžu byť aj deti. Na olympiáde bude súťažiť aj 11-ročná senzácia

Skejtbordistka Rayssa Lealová.
Skejtbordistka Rayssa Lealová. (Autor: SITA/AP)
Šimon Čop|24. júl 2024 o 08:00

Niektoré tínedžerky už majú v zbierke aj olympijskú medailu.

PARÍŽ. Olympijské hry sú najväčším svetovým športovým sviatkom. V minulosti sa spájali s mierom, mali vznešené poslanie. 

Jedným z ich špecifík je vekový limit. Nijaký neexistuje. Každý, kto si zaslúži súťažiť s najlepšími, sa na nich môže zúčastniť. 

Nie je preto núdza o tínedžerov ani deti. Najmladšia olympionička v roku 2024 v Paríži bude mať len 11 rokov a najmladšia obhajkyňa zlata 17. 

Pred začiatkom olympijských hier v Paríži sme preto vybrali niekoľkých inšpiratívnych tínedžerov, z ktorých sa môžu stať medailisti. Patrí k nim aj slovenská kajakárka, ktorá sa vysokými cieľmi netají.

Rayssa Lealová (Brazília, skejtbord, 16 rokov) 

Fadinha do Skate - Malá skejtbordová víla. Takú prezývku má Jhulia Rayssa Mendes Lealová, brazílska športová senzácia. 

Na olympiádu smeruje už po druhýkrát. V Tokiu mala len 13 rokov a ako najmladšia olympionička z Brazílie získala striebornú medailu. 

„Je to, akoby som bola v zábavnom parku a jednoducho sa bavila,“ povedala pre olympics.com športovkyňa narodená 4. januára 2008. 

„Pretože robím to, čo ma baví a vždy to bolo mojím snom. Takže už len to, že sa dostanem na preteky a som so svojou rodinou a s priateľmi, je skvelé,“ vysvetlila. 

Skejtbord patrí medzi najmladšie disciplíny na olympiáde. Práve rastúca popularita športu môže byť dôvodom, že sa na najvyššiu scénu okrem Lealovej dostáva veľké množstvo tínedžerov.

Tanečníčka Dominika Banevičová.
Tanečníčka Dominika Banevičová. (Autor: SITA/AP)

Dominika Banevičová (Litva, breaking, 17 rokov) 

Medzi najinšpiratívnejšie tínedžerky, ktoré sa predstavia na parížskej olympiáde, patrí Dominika Banevičová, reprezentantka Litvy. 

Medaila sa od nej priam očakáva. Je majsterkou sveta v breakingu a v roku 2023 okrem tohto titulu vyhrala aj majstrovstvá Európy. 

Fanúšikovia ju poznajú aj pod prezývkou “B-Girl Nicka”. V Paríži sa pod piatimi kruhmi predstaví po prvý raz, avšak zdôrazňuje, že v jej športe vek nehrá vážnu rolu. 

“Myslím si, že si zaslúžim byť na olympiáde a súťažiť s ostatnými,” povedala podľa olympics.com tanečníčka, ktorá prevyšuje aj dvojnásobne staršiu a skúsenejšiu konkurenciu. 

Čeng Chao-chao (Čína, skejtbord, 11 rokov) 

Úplne najmladšou súťažiacou vo francúzskej metropole by mala byť Čeng Chao-chao. Narodila sa 11. augusta 2012. 

Je to prirodzený talent. S doskou sa totiž zoznámila len pred štyrmi rokmi ako sedemročná. Trénovať začala v roku 2020. 

Zjavne si vybrala dobre. Okrem tohto športu sa venovala kolieskovým korčuliam, hudbe, šachu, maľovaniu i tancovaniu. 

Na skejtborde si však podľa vlastných slov “plní sny”. Zatiaľ najväčší sa jej splnil, keď si vďaka výsledkom v Budapešti a v Šanghaji zaistila postup na olympiádu. 

Ak by sa jej podaril malý zázrak a získala by medailu, bola by historickým unikátom. Iba raz sa stalo, aby si cenný kov z olympiády odniesol mladší ako 11-ročný športovec, aj to ešte v roku 1896.

Quincy Wilson.
Quincy Wilson. (Autor: SITA/AP)

Quincy Wilson (USA, atletika, 16 rokov) 

Na olympijské hry sa nikdy nedostal taký mladý americký bežec. Konkurencia medzi športovcami zo Spojených štátov je obrovská. 

Quincy Wilson sa narodil 8. januára 2008. V histórii bolo málo takých úspešných juniorských šprintérov.

Prekonal bradatý svetový rekord v behu na 400 metrov v kategórii do 18 rokov. Zabehol ho za 44,59 sekundy.

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Paríž 2024»Olympijskými víťazmi môžu byť aj deti. Na olympiáde bude súťažiť aj 11-ročná senzácia