Tím utečencov je už v dejisku hier. Sme jednotní a prepojení, hovorí vedúca tímu

Tím utečencov na OH 2024 v Paríži.
Tím utečencov na OH 2024 v Paríži. (Autor: X / IOC MEDIA)
SITA|18. júl 2024 o 13:55

Utečenecký olympijský tím tvorí 37 športovcov z 15 rôznych krajinách.

BRATISLAVA. Olympijský tím pre utečencov Medzinárodného olympijského výboru (MOV), vrátane športovcov, trénerov a operačného personálu sa už niekoľko dní pripravuje vo Francúzsku.

Zhromaždil sa v historickom meste Bayeux v Normandii na uvítacom podujatí pred začiatkom OH 2024 v Paríži.

Podujatie je príležitosťou pre športovcov, aby sa prvýkrát stretli a vytvorili pocit jednoty medzi jednotlivými členmi tímu.

Utečenecký olympijský tím tvorí 37 športovcov z 15 rôznych krajinách a bude súťažiť v 12 rôznych športových disciplínach.

Masomah Aliová Zadová, vedúca misie olympijského tímu utečencov, povedala: „Sme veľmi radi, že sme konečne prišli do Francúzska ako tím, aby sme sa pripravili na olympijské hry.

Mesto Bayeux nás privítalo s otvorenou náručou a je to ideálne prostredie na to, aby sme sa spojili a vybudovali tímového ducha a jednotu.

Ako tím sme veľmi rôznorodá skupina – s mnohými rôznymi kultúrami, jazykmi a príbehmi – ale tu môžete vidieť, že sme skutočne jednotný tím a všetci sme prepojení.

Naším cieľom je preniesť tohto ducha a túto súdržnosť so sebou do Paríža, kde tento jedinečný tím predstavíme svetu na otváracom ceremoniáli.“

Počas pobytu v Bayeux mali športovci prístup k špičkovým tréningovým zariadeniam, aby mohli pokračovať v príprave, a zúčastnili sa aj aktivít zameraných na budovanie tímu.

Tím sa napríklad vybral na bicykli na symbolické miesto Arromanches-les-Bains, jednu z pláží, kde sa uskutočnilo slávne vylodenie počas II. svetovej vojny.

„Už len pár dní zostáva do oficiálneho začiatku olympijských hier v Paríži 2024. Sme radi, že môžeme hostiť olympijský tím utečencov.

Športovcom, ktorí nemôžu súťažiť pod vlajkou vlastnej krajiny a ktorí sa tu v Bayeux stretávajú po prvý raz chceme ponúknuť čo najlepšie podmienky na prípravu a budovanie tímového ducha.

Dúfam, že mesto Bayeux a celý tento región, ktorý stelesňuje hodnoty mieru a slobody, im poskytne podporu a povzbudenie, ktoré si zaslúžia, a pomôžu im získať niekoľko medailí,“ povedal starosta Bayeux a zároveň viceprezident Normandie Patrick Gomont.

Olympijský tím utečencov sa predstaví na tretích hrách po sebe. V Paríži bude mať doteraz najvyšší počet členov, ktorí sú reprezentantmi viac ako 100 miliónov vysídlených ľudí na celej planéte.

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Paríž 2024»Tím utečencov je už v dejisku hier. Sme jednotní a prepojení, hovorí vedúca tímu