MOV sa dištancuje od nominácie odsúdeného násilníka. Tvrdí, že športovcov nevyberá

Steven van de Velde.
Steven van de Velde. (Autor: TASR/AP)
REUTERS|8. júl 2024 o 18:00

MOV má právo pozvánky nevydávať alebo ich stiahnuť pred olympijskými hrami alebo počas nich.

PARÍŽ. Riadiaci orgán olympijských hier uviedol, že sa nijako nepodieľal na rozhodnutí holandského volejbalu vybrať na parížske hry odsúdeného násilníka, čo kritizovala skupina na ochranu žien v športe.

Stevena van de Veldeho odsúdili v roku 2016 v Británii na štyri roky väzenia po znásilnení 12-ročného dievčaťa, ktorého sa dopustil dva roky predtým, keď mal 19 rokov.

Po odpykaní časti trestu tam bol prevezený do Holandska a jeho trest bol upravený podľa noriem holandského práva. Van de Velde od roku 2017 opäť súťaží v plážovom volejbale a minulý mesiac bol zaradený do holandského olympijského tímu.

"Nominácia jednotlivých členov tímu po kvalifikácii na ihrisku je výlučne v kompetencii každého príslušného národného olympijského výboru," uviedol hovorca Medzinárodného olympijského výboru.

Van de Veldea ani trénera holandského olympijského tímu v plážovom volejbale sa nepodarilo bezprostredne zastihnúť, aby sa vyjadrili.

Výber športovcov na olympijské hry je v kompetencii každého národného olympijského výboru, hoci MOV posiela individuálne pozvánky na základe národných nominácií.

MOV má právo pozvánky nevydávať alebo ich stiahnuť pred olympijskými hrami alebo počas nich.

Odmietol vydať pozvánky na parížske hry niektorým ruským a bieloruským športovcom, ktorí splnili kvalifikačné kritériá na základe procesu preverovania v súvislosti s ich aktívnou podporou vojny na Ukrajine alebo zmluvnými väzbami na ruskú armádu.

Niektorí športovci a skupiny na ochranu práv sa postavili proti nominácii Van de Veldeho.

"Prítomnosť Van de Veldeho v holandskom olympijskom tíme úplne znevažuje a znehodnocuje pozostalých po obetiach jeho zločinov," uviedla Kate Searyová, spoluzakladateľka a riaditeľka organizácie Kyniska Advocacy, ktorá sa zasadzuje za ochranu a rešpektovanie žien v športe.

"Jeho účasť je odkazom pre všetkých, že športová zdatnosť má prednosť pred zločinom."

Van de Velde má podporu volejbalovej federácie svojej krajiny a národnej športovej federácie.

"Predtým, ako (Van de Velde) vyjadril túžbu vrátiť sa k plážovému volejbalu, sme s ním intenzívne hovorili," povedal Michel Everaert, generálny sekretár zväzu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»MOV sa dištancuje od nominácie odsúdeného násilníka. Tvrdí, že športovcov nevyberá