Radosť zo štyroch medailí strieda smútok. V Portugalsku zomrel šéf olympijského výboru

José Manuel Constantino bol prezidentom Portugalského olympijského výboru.
José Manuel Constantino bol prezidentom Portugalského olympijského výboru. (Autor: Comité Olímpico de Portugal/ X)
TASR|12. aug 2024 o 12:50

José Manuel Constantino mal 74 rokov.

LISABON. V posledný deň OH v Paríži zomrel po chorobe prezident Portugalského olympijského výboru (COP) José Manuel Constantino.

Dožil sa 74 rokov. O jeho úmrtí informoval COP na svojej oficiálnej stránke.

"Európske olympijské výbory (EOC) sú hlboko zarmútené správou o úmrtí Josého Manuela Constantina. Oddaný služobník olympijského hnutia zomrel, keď bol v Paríži na olympijských hrách. Zanecháva za sebou dedičstvo neochvejnej oddanosti športu a olympijským ideálom," napísal EOC vo vyhlásení.

Constantino prešiel viacerými funkciami v športových zväzoch a organizáciách v Portugalsku a od roku 2013 pôsobil ako prezident COP.

V tejto funkcii zohral kľúčovú úlohu pri rozvoji a podpore športu v krajine, posilňovaní olympijského hnutia, podpore rastu športovcov a zabezpečovaní ich úspešnej účasti na medzinárodných súťažiach.

Portugalsko získalo pod jeho vedením dokopy deväť olympijských medailí na troch uplynulých letných hrách, pričom z Tokia 2020 i z Paríža si odnieslo po štyri cenné kovy, čo sa krajine nikdy predtým v histórii nepodarilo.

Zlato získali dráhoví cyklisti Iuri Leitao s Ruiom Oliveirom v madisone, Leitao vybojoval aj striebro v omniu, kov rovnakej hodnoty si odniesol aj trojskokan Pedro Pichardo a bronz získala džudistka Patrícia Sampaiová.

Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Radosť zo štyroch medailí strieda smútok. V Portugalsku zomrel šéf olympijského výboru