Dočká sa aj syn Slovákov Bednarik. Ktoré talenty budú zvolené po prvom kole?

Kamil Bednarik v drese Spojených štátov amerických.
Kamil Bednarik v drese Spojených štátov amerických. (Autor: X / USA Hockey’s NTDP)
Samuel Tirpák|29. jún 2024 o 11:35

Z volieb v druhom kole naplno prerazí v NHL väčšinou zhruba pätina.

LAS VEGAS. Prvé kolo draftu do NHL sa uskutočnilo v noci na sobotu. Po niekoľkohodinovej pauze bude v sobotu od 17.30 táto udalosť pokračovať zvyšnými, teda kolami dva až sedem.

V tých sa postupne znižuje potenciál aj pravdepodobnosť, že si daní hráči jedného dňa zahrajú v NHL. V dnešnej dobe a širokej sieti skautov sa prekvapenia, že sa hráč zo siedmeho kola stane legendou, stávajú zriedkavejšie.

Ak bude draftovaný Slovák, bude to práve v sobotu večer. Do prvého kola sa podľa očakávaní nezmestil ani jeden.

Dominovali v ňom Kanaďania, ktorých bolo až 18. Zvolení boli štyria Rusi a štyria Američania, dvaja Fíni, dvaja Nóri, Bielorus a Čech. Výber v prvom kole nemali ani Švédi.

Aj ich chvíle prídu až v ďalších kolách. Na čom pri výberoch v nich bazírujú skauti?

Kto je Samuel Tirpák

Skaut a expert na mladých hráčov, momentálne pôsobiaci aj v zámorskom portáli FCHockey. Jeho hlavným zameraním je skauting Čechov, Slovákov, a zvyšku strednej a západnej Európy. Patrí medzi zakladajúcich členov projektu Oh my Hockey.

Pozn. Analýza je spísaná podľa preddraftového rankingu, niektorí hráči z neho už boli zvolení v prvom kole.

Dôležité je aj správanie

Čo sa týka kvality, v druhom kole ide o sekundárne prospekty na drafte. Stále sú to hráči, ktorí majú pravdepodobnú budúcnosť v NHL, ale ich prechod väčšinou trvá o čosi dlhšie, nemajú až tak vysoký potenciál, prípadne budú patriť do rol v spodnej časti zostavy, čiže ide o defenzívnejších, zodpovednejších či fyzickejších hráčov.

Taktiež sa tu nachádzajú vysoko talentovaní hráči s top potenciálom v niektorých kategóriách, ktorým chýbajú viaceré dôležité veci, ktoré sú pre prechod do NHL nesmierne dôležité. Či už to je defenzívna hra, fyzické parametre a tak ďalej.

Faktorom je aj správanie sa hráčov mimo ľadu. Očakávaná je istá porcia profesionality napriek tomu, že ide o čerstvých dospelákov, v niektorých prípadoch dokonca o mladistvých.

V tomto kole sa nachádzajú aj najlepší brankári v drafte. Je to najriskantnejšia pozícia, čo sa týka predpovede, a tak si brankárov s výnimkou takmer istých budúcich hviezd tímy nechávajú na druhé, možno až tretie kolo.

Čo sa týka samotného poradia, ide o vec chuti, pozorovaní a toho, čo jednotlivý skaut osobne preferuje. Pravdepodobnosť, že sa z daného talentu stane dlhodobejší hráč v NHL, je okolo 15-20 percent.

Draftový ranking 2024 podľa Samuela Tirpáka - 2. kolo.
Draftový ranking 2024 podľa Samuela Tirpáka - 2. kolo.

Bednarik aj Galvas

Medzi najlepších centrov v tomto kole nášho rankingu patrí inteligentný snajper Sacha Boisvert na 33. mieste rebríčka. Taktiež sem patrí inteligentný two-way center a syn slovenských rodičov Kamil Bednarik na 41. mieste rebríčka.

O tom, ako si vážime tú two-way kvalitu a zodpovednosť svedčí aj náš rebríček. Ďalší traja strední útočníci by sa totiž mali s veľkou pravdepodobnosťou dostať do NHL, no nebudú hokejistami do top-six. Na 42. mieste ide o robustného Colea Beaudoina, hneď za ním je Švéd Simon Zether z Rögle a v neposlednom rade center Londonu Knights z OHL Sam O’Reilly.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Dočká sa aj syn Slovákov Bednarik. Ktoré talenty budú zvolené po prvom kole?