Čelil dvom súperom, ale puk udržal aj po páde. Ružička dosiahol prvý bod v NHL

Adam Ružička (vpravo) v drese Calgary Flames.
Adam Ružička (vpravo) v drese Calgary Flames. (Zdroj: TASR/AP, Autor: TASR/AP)
TASR|19. máj 2021 o 07:00 (aktualizované 19. máj 2021 o 09:17)

Tampa s Černákom vyhrala v play off aj druhý zápas.

NEW YORK. Slovenský hokejista Adam Ružička si vo svojom druhom zápase v drese Calgary pripísal premiérový bod v zámorskej NHL.

V noci na stredu asistoval pri prvom góle Flames, ktorí prehrali v súboji základnej časti na ľade Vancouveru 2:4.

Dvadsaťdvaročný útočník odohral 10:14 minúty, vyslal jednu strelu na bránku a zaznamenal aj plusový bod.

Ružičku čaká ešte jeden duel

Ružička si pripísal asistenciu pri góle Andrewa Mangiapaneho, ktorý v 57. minúte znížil na 1:3 z pohľadu Flames.

VIDEO: Adam Ružička a jeho prvá asistencia v NHL

Minútu pred koncom ešte dostal Calgary do hry o body Matthew Tkachuk, ale víťazstvo Canucks potvrdil gólom do prázdnej bránky Brock Boeser.

Bol to predposledný zápas v základnej časti pre tieto tímy, ktoré si nevybojovali účasť v play off. Bodku za sezónou dajú v stredajšom treťom vzájomnom zápase za sebou.

Palát vyrovnal St. Louisa

V ďalších zápasoch pokračovali boje o Stanleyho pohár. V druhom dueli semifinále Centrálnej divízie zvíťazila Tampa Bay so slovenským obrancom Erikom Černákom na ľade Floridy 3:1 a v sérii 1. kola play off vedie už 2:0 na zápasy.

Gólom a asistenciou pomohol obhajcovi trofeje k výhre český krídelník Ondřej Palát. Černák si počas 18:56 minút na ľade zapísal dva strelecké pokusy a jednu plusku, v závere stretnutia inkasoval dve minúty za hrubosť.

Oporou Tampy bol opäť brankár Andrej Vasilevskij, ktorý chytil 32 striel. "Bol neskutočný. Vieme, že je najlepší brankár na svete a dnes to opäť potvrdil. Bol ako skala," chválil ruského brankára kapitán Tampy Steven Stamkos, ktorý otvoril skóre zápasu.

Ďalšie góly Lightning pridal Palát, ktorý 33. zásahom v play off vyrovnal na druhom mieste klubovej histórie zápis Martina St. Louisa, a do prázdnej bránky Yanni Gourde.

Jediný gól Floridy strelil Mason Marchment, ktorého otec Bryan si pred takmer pred 19 rokmi takisto otvoril strelecký účet v play off. Séria sa sťahuje na ľad Tampy Bay.

Malkin opäť nehral

Pittsburgh si v druhom súboji semifinále Východnej divízie poradil s New Yorkom Islanders 2:1 a vyrovnal stav série na 1:1. Brankár Tristan Jarry predviedol 37 úspešných zákrokov a tešil sa z prvého víťazstva v treťom štarte v play off v kariére.

"Snažil som sa len chytať lepšie ako v prvom zápase a príliš si to nekomplikovať. Som rád, že sa to podarilo," poznamenal Jarry.

Penguins strelili oba góly v prvej tretine. Bryan Rust nachytal Semjona Varlamova strelou z diaľky a na 2:0 zvýšil veterán Jeff Carter. Bol to jeho 40. gól v bojoch o Stanleyho pohár, no prvý od 22. apríla 2016, keď ešte pôsobil v Los Angeles Kings.

VIDEO: Jeff Carter a jeho 40. gól v play off

"Tristan odchytal skvelý zápas. V celej sezóne bol našou oporou a dnes mal veľký podiel na víťazstve," uviedol tréner Penguins Mike Sullivan.

V zostave Penguins opäť pre nešpecifikované zdravotné problémy chýbal hviezdny ruský center Jevgenij Malkin.

NHL - základná časť - 19. máj:


Vancouver - Calgary 4:2 (2:0, 0:0, 2:2)

Góly: 10. Hamonic (Graovac, Q. Hughes), 20. Höglander (T. Myers, Horvat), 50. T. Myers (Boeser, J. T. Miller), 60. Boeser (Hamonic) – 57. Mangiapane (Lucic, Ružička), 59. M. Tkachuk (J. Gaudreau, Giordano)

/Adam Ružička (Calgary) odohral 10:14 min, prihrával na gól, zaznamenal plusový bod, raz vystrelil na bránku, raz stratil puk a na vhadzovaní mal úspešnosť 44 percent/

NHL - 1. kolo play off - 19. máj:


Pittsburgh - NY Islanders 2:1 (2:0, 0:1, 0:0)

Góly: 4. Rust, 14. J. Carter (McCann, Kapanen) – 35. Josh Bailey (B. Nelson, Mayfield)

/stav série: 1:1/

Florida - Tampa Bay 1:3 (0:2, 1:0, 0:1)

Góly: 35. Marchment (Verhaeghe, Barkov) – 5. Stamkos (Killorn, D. Savard), 15. Palát (B. Point, Kučerov), 59. Gourde (Palát)

/Erik Černák (Tampa) odohral 18:56 min, zaznamenal plusový bod, dvakrát vystrelil na bránku, zablokoval jednu strelu, dvakrát stratil a raz získal puk, a inkasoval 2-minútový trest za hrubosť/

/stav série: 0:2/

Vegas - Minnesota 3:1 (0:0, 2:1, 1:0)

Góly: 33. Marchessault (R. Smith, W. Karlsson), 38. Tuch (Janmark, Pietrangelo), 60. Tuch (Stephenson, Mark Stone) – 33. Dumba (Brodin)

/stav série: 1:1/



Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Čelil dvom súperom, ale puk udržal aj po páde. Ružička dosiahol prvý bod v NHL