Nevie, koľko zaňho zaplatili. Slovák čaká na debut v prestížnej lige

László Bénes (vľavo) a Igor Demo.
László Bénes (vľavo) a Igor Demo. (Autor: twitter.com/Borussia)
Juraj Berzedi|22. sep 2016 o 18:53

Je to obrovský futbalový talent. Jeho ľavačka je výnimočná. Na pravačke ešte popracuje, vraví o Lászlóovi Bénesovi jeho mentor Igor Demo.

BRATISLAVA. Pred dvoma rokmi hral za juniorský výber maďarského Győru. Bolo pravé nedeľňajšie poludnie a hralo sa na katastrofálnom ihrisku.

„Videl som talentovaného frajera, ktorý sa musí dostať z mládežníckeho futbalu, kde rieši len to, čo mu napadne. Potreboval by ísť do systému, kde bude jeho genialita podporená,“ vraví o prvej spomienke na Bénesa žilinský tréner Adrián Guľa.

Vtedy sedemnásťročnému mladíkovi od začiatku dôveroval. V základnej zostave hrával nielen v slovenskej lige, ale aj v európskych pohároch.

„V centrálnom priestore sa na svoj vek orientuje nadštandardne. Má výbornú myšlienku podporenú technickým zvládnutím situácie.“

S klubom má silné puto

Jeho futbalové umenie neuniklo Borusii Mönchengladbach, ktorá patrí v posledných rokoch k nemeckej špičke. Mužstvo, ktoré pravidelne bojuje o európske poháre, ho kúpilo za zhruba šesť miliónov eur.

Za viac peňazí neodišiel zo slovenskej ligy žiadny iný futbalista. Svoju investíciu si nemeckí perfekcionisti ešte poistili.

Pri jeho začiatkoch v klube mu angažovali na pomoc Igora Dema, ktorý v klube v minulosti šesť rokov pôsobil.

„Zavolal mi športový riaditeľ Max Eberl, ktorý sa ma spýtal, či som ochotný prísť a pomôcť mu. Prekvapilo ma to, ale s radosťou som ponuku prijal,“ tvrdí Demo.

Ku klubu ho viaže silné puto. Navštevoval ho pravidelne aj v minulosti. Má tu veľa priateľov a známych.

„Momentálne v klube pôsobí asi šesť ľudí, s ktorými som hrával. V Nemecku je Borussia špičkovým klubom. Pred nimi sú len Bayern a Dortmund.“

Rozdiel je číslo na drese

Do Mönchengladbachu prišiel začiatkom júla. Odvtedy talentovanému mladíkovi pomáha s viacerými záležitosťami.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Nevie, koľko zaňho zaplatili. Slovák čaká na debut v prestížnej lige