NBA: LA Lakers postúpili po štyroch rokoch do finále

Hráči Los Angeles Lakers oslavujú víťazstvo v Západnej konferencii.
Hráči Los Angeles Lakers oslavujú víťazstvo v Západnej konferencii. (Autor: TASR)
SITA|30. máj 2008 o 09:22

Play off zámorskej basketbalovej NBA malo v noci na piatok na programe piate stretnutie finále Západnej konferencie.

WASHINGTON 30. mája (SITA) - Basketbalisti Los Angeles Lakers sa vo štvrtok stali prvými finalistami aktuálneho ročníka NBA, keď v piatom zápase série finále Západnej konferencie zdolali na svojom ihrisku obhajcu titulu zo San Antonia 100:92. Lakers doviedol k víťazstvu opäť skvelým výkonom Kobe Bryant, ktorý nastrieľal 39 bodov. O súperovi kalifornského tímu v boji o celkový primát NBA sa možno rozhodne už v piatok, Celtics totiž nastúpia v Detroite s vedením 3:2 na zápasy.


Západná konferencia - finále (hrá sa na 4 víťazstvá):

  • LOS ANGELES LAKERS (1) - SAN ANTONIO SPURS (3) 100:92 - konečný stav série 4:1, do finále NBA postupujú Lakers

Zostava a body: Bryant 39, Odom 13, P. Gasol 12 /19 doskokov/, Radmanovič 8, Fisher 5 (Vujačič 9, Farmar 8, Walton 5, Turiaf 1) - T. Parker 23, Duncan 19 /10 asistencií, 15 doskokov/, Finley 13, B. Bowen 4, Oberto 2 (Barry a Kurt Thomas po 11, Ginobili 9).

Úspešnosť streľby z poľa v %: 44,7:48,6, doskoky: 42:39, asistencie: 16:22, stratené lopty: 9:12, získané lopty: 9:5, bloky: 6:3, fauly: 19:21, štvrtiny: 15:28, 27:20, 22:15, 36:29, 18 997 divákov


Lakers nevstúpili do zápasu práve ideálne, v jeho úvodných fázach prehrávali dokonca o 17 bodov, postupne sa však spamätali a na konci to už bol typický koncert pod taktovkou Kobeho Bryanta. Tomu sa podarilo v poslednej 12-minútovke streliť 17 zo svojich 39 bodov a spolu s Pauom Gasolom sa tak stal kľúčovým hráčom na ihrisku. "Myslím si, že sme za sériou dali senzačnú bodku. Na západe to bolo extrémne ťažké. Sme preto výnimočne vzrušení a hrdí. Teraz je však čas na pokračovanie nášho smerovania, uvidíme, či to dotiahneme do želaného konca," zhodnotil situáciu tímu pred posledným krokom v ceste za titulom Kobe Bryant. Lakers v tohtosezónnom play off prehrali iba tri duely, na svojom ihrisku ani jeden a budú tak vo finálovej sérii v prípade pokračovania v danej forme veľmi náročným súperom. Doma vyhrali už 14 zápasov v rade.

"Treba sa teraz pomaly ladiť na ďalšiu sezónu. Z tejto mám dobrý pocit. Problém bol len v tom, že sme počas nej nezvládali kritické situácie," vypichol jeden z dôvodov predčasného konca sezóny Tim Duncan, ktorý sa blysol triple-double. Tréner Spurs Gregg Popovich poukázal najmä na nedôslednú prácu v ofenzíve, ktorá spôsobila vypadnutie jeho tímu vo finále Západnej konferencie: "Myslím si, že sme odviedli dobrú prácu. Náš útok však neukázal to, čo je v ňom. Fakt, že sme v ofenzíve prepadli, je veľkým sklamaním. Zároveň však treba vyzdvihnúť aj prácu v obrane zo strany súpera."

Kouč Lakers Phil Jackson získal už svoj deviaty konferenčný titul, čím vyrovnal rekord Reda Auerbacha. "Nemám rád, keď sa vyzdvihuje individuálny úspech, ide v prvom rade o tím. Je jasné, že sa berie ohľad aj na túto trofej, ale tá neznamená nič, keď je pred vami ešte tá veľká," poznamenal Jackson a dodal: "Sledujeme oba tímy na východe s veľkým rešpektom a vieme, že budeme musieť byť skvelí, aby sme ich zdolali."

Najzaujímavejšie momenty z piateho zápasu medzi LA Lakers a San Antoniom Spurs

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»NBA: LA Lakers postúpili po štyroch rokoch do finále