NBA: Kobe Bryant získal po prvý raz ocenenie MVP

Kobe Bryant sa môže zaslúžene tešiť z ceny MVP.
Kobe Bryant sa môže zaslúžene tešiť z ceny MVP. (Autor: SITA, AP)
Tomáš Prokop, SITA|3. máj 2008 o 12:46

Kobe Bryant získal po prvýkrát v kariére prestížnu cenu Najužitočnejšieho hráča NBA (MVP).

LOS ANGELES 3. mája (SITA, AFP, sme.sk) - Hráč basketbalového tímu Los Angeles Lakers Kobe Bryant získal podľa denníka Los Angeles Times po prvý raz vo svojej dlhoročnej kariére ocenenie pre Najužitočnejšieho hráča NBA, tzv. MVP (Most Valuable Player). Komisár profiligy David Stern mu cenu odovzdá na budúci týždeň v Kalifornii.

Dvadsaťdeväťročný basketbalista zaznamenal v aktuálnej sezóne priemer 31,6 bodu na zápas, čím sa oproti minulej sezóne zlepšil o 3,3 bodu. Bryant patrí už dlhoročne k oporám Lakers a k výbornému útočnému potenciálu pridáva aj rýchlu obrannú hru čím pomohol svojmu tímu v aktuálnej sezóne k bilancii 57 výhier oproti 25 prehrám.

Titul MVP sa udeľuje už od roku 1956. Rekordérom tohto ocenenia je Kareem Abdul-Jabbar, ktorý bol najužitočnejším hráčom NBA až šesťkrát, päťnásobní MVP sú legendy Michael Jordan a Bill Russell. V minulej sezóne sa z ceny MVP po prvý raz tešil Nemec Dirk Nowitzki z tímu Dallas Mavericks.

Bryant skončil v základnej časti v bodových priemeroch druhý za hviezdou Clevelandu Cavaliers LeBronom Jamesom, ale stal sa ďalším hráčom slávneho Los Angeles Lakers, ktorému sa podarilo vyhrať prestížnu cenu MVP. Naposledy ju získal v drese Lakers Shaquile O´Neal v roku 2000.

Okrem Jamesa boli najväčšími súpermi Bryanta rozohrávač New Orleans Hornets Chris Paul, ktorý skvelými výkonmi doviedol podceňovaný tím z mesta Jazzu až na druhé miesto v silnej Západnej konferencii a skúsený veterán Bostonu Celtics Kevin Garnett, ktorý zo Celtics vyhral základnú časť NBA a sám získal ocenenie pre najlepšieho defenzívneho hráča základnej časti.


Desať najlepších akcií Kobeho Bryanta v základnej časti NBA v sezóne 2007/2008
Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»NBA: Kobe Bryant získal po prvý raz ocenenie MVP