Na Vezinovu trofej nominovali trio Bäckström, Steve Mason, Thomas

TASR|27. apr 2009 o 19:18

Tromi kandidátmi na prestížnu Vezinovu trofej pre najlepšieho brankára zámorskej hokejovej NHL sa v sezóne 2008/09 stali Niklas Bäckström (Minnesota Wild), Steve Mason (Columbus Blue Jackets) a Tim Thomas (Boston Bruins).

New York. Víťaza trofeje vyhlásia na oficiálnom ceremoniáli 18. júla v Las Vegas.

Bäckström, fínsky spoluhráč Mariána Gáboríka v tíme Wild, sa predstavil v základnej časti v 71 zápasoch. Napriek vysokému počtu štartov a najmä faktu, že sa Minnesota nezmestila do play off, sa umiestnil medzi najlepšou päticou brankárov v priemere inkasovaných gólov na zápas, percentuálnom úspechu zákrokov i počte víťazstiev.

Mason presvedčil o svojich kvalitách hneď vo svojej nováčikovskej sezóne, keď svojimi výkonmi priviedol svoj tím prvýkrát v histórii do vyraďovačky, pričom dokonca viedol štatistiky v počte zápasov s čistým kontom, ktorých zaznamenal spolu desať. Mladšieho z chytajúcich Masonovcov v najprestížnejšej lige sveta nominovali už na druhú trofej, keď sa v Las Vegas bude uchádzať aj o Calderovu trofej pre najlepšieho nováčika.

Thomas bol počas celej sezóny kľúčovým elementom hry Bostonu, ktorý na čele s kapitánom Zdenom Chárom trieli k zisku Stanleyho pohára aj v prebiehajúcom play off. Medzi brankármi mal Thomas v 54 štartoch najlepší zápasový priemer inkasovaných gólov (2,1) a rebríček gólmanov viedol aj v percentuálnej úspešnosti zásahov (93,3%).

Informovala agentúra AP.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Na Vezinovu trofej nominovali trio Bäckström, Steve Mason, Thomas