Na námestí ju vítali davy. Za Štuhecovej úspechmi stojí jej mama

Ilka Štuhecová pomenovala po pretekoch vo Val d´Isére kravu po svojom utratenom psovi.
Ilka Štuhecová pomenovala po pretekoch vo Val d´Isére kravu po svojom utratenom psovi. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|19. dec 2016 o 14:14

Slovinská zjazdárka Ilka Štuhecová zvíťazila v aktuálnej sezóne v štyroch pretekoch Svetového pohára.

BRATISLAVA. Každoročne sa vo Svetovom pohári alpských lyžiarov objaví pretekár, ktorý svoje priemerné výkony zrazu zmení na výnimočné. Vo vlaňajšej sezóne patrila do tejto kategórie aj Slovenka Petra Vlhová.

Kométou tohto ročníka je slovinská zjazdárka Ilka Štuhecová. Na konte má už štyri víťazstvá v SP. V predošlých sezónach sa pritom ani raz nedostala na stupne víťazov.

Za jej úspechom stojí osoba, ktorá sa jej pravidelne stará o lyže. „Je to moja mama. Pripravuje mi ich najlepšie, ako len vie,“ vyhlásila 26-ročná zjazdára pre Daily Mail.

V celkovom hodnotení Svetového pohára je tretia za skvelou Američankou Mikaelou Shiffrinovou a vlaňajšou víťazkou celého seriálu Švajčiarkou Larou Gutovou.

Na úspech čakala osem rokov

Na lyže sa prvýkrát postavila, keď mala dva a pol roka. Jej najväčším úspechom boli až do tejto sezóny tri zlaté medaily z juniorských majstrovstiev sveta v roku 2007 a 2008. Získala ich v troch rôznych disciplínach. Už to naznačovalo, že je všestrannou lyžiarkou.

Na prienik do špičky však čakala osem rokov. Za ten čas prekonala viacero vážnych zranení. Pred touto sezónou bola v pretekoch SP najvyššie štvrtá - v super G v Beaver Creeku 2013. V zjazde bola najvyššie piata v Garmisch-Partenkirchene 2015.

Všetko sa zmenilo na začiatku decembra v kanadskom Lake Louise, keď v rozpätí 24 hodín vyhrala dva zjazdy.

„Už v tréningu som cítila, že to môže byť dobré. Predpokladala som, že by som mohla ísť rýchlo. Bolo to úžasné,“ vravela Štuhecová pre sloveniatimes.com.

Ilka Štuhecová vyhrala v aktuálnom ročníku už tri zjazdy.
Ilka Štuhecová vyhrala v aktuálnom ročníku už tri zjazdy. (Autor: TASR)

Hneď po prvom triumfe ju na druhý deň čakal ďalší zjazd. „Bolo to chaotické. Musela som sa rýchlo upokojiť a pripraviť sa na nový deň. Podarilo sa to,“ dodala.

Úspešnú kanadskú misiu uzavrela piatym miestom v super G. Boli to najúspešnejšie tri dni jej kariéry.

Vítali ju na námestí

Po návrate do rodného Mariboru ju na námestí privítal primátor mesta spolu s približne troma tisíckami fanúšikov.

„Je zvláštne vidieť tu toľko ľudí. Hoci som mala dlhú cestu, som nesmierne rada, že som tu s vami. Stojí to za to,“ hovorila študentka hospodársko-obchodnej fakulty v Maribore.

Do leta bola pritom frustrovaná z nedostatočnej podpory od slovinského lyžiarskeho zväzu. Zrejme aj preto zobrala budúcnosť do vlastných rúk.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Na námestí ju vítali davy. Za Štuhecovej úspechmi stojí jej mama