V druhej tretine sedia Slováci na striedačke opačne. Jedny dvierka používajú menej

Slovenská streidačka počas zápasu.
Slovenská streidačka počas zápasu. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|14. máj 2018 o 11:38

Ako to funguje na striedačke slovenských hokejistov na majstrovstvách sveta?

KODAŇ. Skvelý zákrok brankára, tvrdé narazenie súpera na mantinel, presná prihrávka či perfektný gólový blafák. Toto všetko fanúšikom počas hokejového zápasu neunikne.

Ich pohľad je upretý na ľadovú plochu. Keď je hra prerušená, sledujú zase kocku nad ľadom, na ktorej môžu vidieť napríklad dvojicu, ktorá sa bozkáva.

Na striedačku sa pozrú málokedy. To, že sa hráči na ľade menia, berú akosi automaticky. Hokejová striedačka však má svoje pravidlá a zákonitosti.

Má svoj vlastný život, ktorý je pre tímový úspech nesmierne dôležitý. Slovenskú striedačku sme bližšie sledovali počas zápasu proti Švédsku.

Fungujú ako dobre namazaný stroj

Všetko sa začína už tridsať minút pred rozcvičkou, keď kustód Rastislav Ladecký pripraví celú striedačku. Pred začiatkom zápasu sú na nej fľaše s vodou, uteráky, pásky, emulzie či utierky na plexisklo.

Nechýbajú ani náhradné hokejky. Pred nimi má svoje miesto druhý brankár, ktorým bol v tomto prípade Marek Čiliak.

Usporiadanie striedačky však nie je počas celého zápasu rovnaké.

Ako sa v každej tretine menia strany, tak mení sa aj postavenie hráčov či trénerov. Obrancovia sedia vždy tak, aby boli čo najbližšie k vlastnému brankárovi.

V prvej tretine sú pred svojím obranným pásmom, v druhej sedia na útočnej modrej čiare. Na opačnej strane striedačky sedia zase útočníci.

Za hráčmi sú všetci štyria tréneri. Nad obrancami stojí Róbert Petrovický, nad útočníkmi Vladimír Országh a medzi nimi je hlavný kouč Craig Ramsay. Tréner brankárov Ján Lašák je vždy na kraji striedačky pri slovenskej bránke.

„Ja mám na starosti striedanie obrancov, Vlado Országh s hlavným trénerom posielajú na ľad útočníkov. Počas zápasu si často dávame rôzne informácie. Fungujeme ako dobre namazaný stroj,“ hovorí Róbert Petrovický, jeden z Ramsayho asistentov.

Pozrite si momentky pred i počas zápasu Slovensko - Švédsko: fotogaléria

13.5.2018

Náročné striedanie v druhej tretine

Proti Švédom hrali Slováci na osem obrancov, čiže vytvorili štyri dvojice. Striedanie je v tomto prípade jednoduchšie – každý hráč vie, s kým pôjde na ľad.

Iné to je, keď má mužstvo k dispozícii siedmich obrancov, ako v prvých dvoch zápasoch Slovákov na šampionáte.

„Tam sa jeden hráč navyše musí točiť. Vtedy pred striedaním vždy poklepem dvojicu, ktorá pôjde na ľad,“ približuje Petrovický.

(Autor: TASR)

To, že obranná dvojica bude hrať počas celého zápasu spolu, nie je nikdy isté. Pre obrancov sa najťažšie strieda v druhej tretine, keď majú z obranného pásma na striedačku najdlhšiu vzdialenosť.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»V druhej tretine sedia Slováci na striedačke opačne. Jedny dvierka používajú menej