Svitko v púšti letel a držal sa s najlepšími. Posunul sa do elitnej desiatky

Štefan Svitko.
Štefan Svitko. (Autor: Flavien Duhamel/Red Bull Content Pool)
Miloslav Šebela|12. jan 2024 o 09:48

V 6. etape sa posunul o päť miest.

Rely Dakar - výsledky 5. etapy

Motocykle:

1.

Adrien van Beveren

Francúzsko

7:57:29 h

2.

Toby Price

Austrália

+4:13 min

3.

Ricky Brabec

USA

+5:02 min

8.

Štefan Svitko

Slovensko

+21:19 min

BRATISLAVA. Rely Dakar prechádza v posledných rokoch výraznými zmenami. V Saudskej Arábii čelia jazdci častejšie kamenným poliam, náročnej navigácii a vlani ich potrápili aj extrémne dažde. 

Vo štvrtok a v piatok však absolvovali pretekári unikátnu etapu 48 hours chrono, ktorá bola taká dlhá, že ju rozdelili medzi dva dni a čelili len nekonečným dunám v jednej z najväčších púští sveta Ar-Rub' al-Chálí (Prázdna časť – pozn.). 

Duny a piesok jazdcov dosť potrápili. V šiestej etape pochovai svoje nádeje na dobré umiestnenie napríklad líder kategórie automobilov Razíd Al-Rajhí, päťnásobný víťaz Dakaru Nasser Al-Attijah, Pablo Quintanilla, Joan Barreda Bort či Skyler Howes.

Svitko urobil veľký skok

Pri výnimočne dlhej dĺžke meraného úseku (626 km pre motocykle a 547 km pre autá a kamióny) trpela technika. Viacerí jazdci však doplatili aj na to, že niekedy príliš tlačili na plyn a minuli si všetko palivo skôr, ako sa dostali na tankovaciu stanicu. Takto prišiel o dobrý výsledok napríklad Quintanilla. 

Ak však niekomu nekonečne dlhá etapa v púšti sadla, je to Štefan Svitko. 

VIDEO: Zostrih z prvej časti 6. etapy Rely Dakar

Pred jej štartom bol v celkovom poradí na 14. priečke s výrazným odstupom na najlepšiu desiatku. V dunách však jazdil s veľkým prehľadom, v navigácii nerobil žiadne chyby a stále jazdil s najlepšími. 

Po prvom dni sa dostal so skupinkou ďalších jedenástich súperov najďalej. Noc strávil v tábore po 513 kilometroch. Organizátori pripravili v púšti sedem improvizovanýhc táborov s prostým vybavením. Jadzci sa ohrievali pri ohni, mali prostú stravu a spali v stanoch.

Boli to podmienky, ktoré pripomínali začiatok Rely Dakar, kedy si museli všetci jazdci vystačiť v púšti s minimom vecí a každý musel byť priprvený na to, že môže stráviť noc v púšti bez pomoci.

V piatok ostávalo Svitkovi dokončiť 113 km, čo sa mu podarilo rýchlo. Už okolo obeda bol v bivaku. V 6. etape obsadil 8. priečku.

V celkovom poradí sa zo 14. miesta posunul na deviate. Na Rickyho Brabca stráca hodinu a 8 minút. Pred ním sú však už len továrenskí jazdci. 

Aká náročná etapa to bola opisoval Brabec.

„Dva dni v púšti boli celkom zábavné. Táborenie včera večer bolo naozaj príjemné. Nespali sme síce až tak dobre, ale celkovo to bola s chalanmi sranda. Mali sme malý táborák a jedllo sme si pripravili na ohni. Etapa bola dlhá. Myslím, že keby sme začali o siedmej ráno, mohli sme ju celú dokončiť,“ opisoval v cieli Ricky Brabec pre oficiálnu stránku Dakaru. 

„Cítim sa dobre. Trochu ma bolia prsty od spojky za posledné dva dni. Viem, že niektorí hovoria, že to už je pre príliš, ale je to Dakar, a ten nie je nikdy ľahký."

V kategórii motocyklov bude v druhej polovici Dakaru ešte veľký boj na prvých priečkach. Štvoricu najrýchlejších delí po šiestich etapách niečo cez 14 minút.

Vedie automobil s elektrickým pohonom

V kategórii automobilov vyšiel z púšte ako víťaz etapy Sebastien Loeb. Lenže v celkovom poradí sa posunul na prvú priečku Carlos Sainz senior.

Španiel má dvadsaťminútový náskok pred tímovým kolegom Mattiasom Eckströmom.

V polovici Rely Dakar je tak na čele poradia automobilov hybrid Audi s čisto elektrickým pohonom (spaľovací motor využíva na dopĺňanie energie do batérií – pozn.).

Audi je v silnej pozícii. Tretí Sebastien Loeb totiž stráca na Sainza už hodinu, čo je veľký odstup. 

Sainz je veteránom Dakaru. Má 61 rokov a bojuje o piaty titul.

Obhajca prvenstva Al-Attijah mal technické problémy, poškodil riadenie. Etapu dokončil, ale stratil viac ako dve hodiny a klesol do druhej desiatky v celkovom poradí. 

"Päťdesiat kilometrov pred cieľom sme poškodili riadenie a nedalo sa to opraviť. Museli sme čakať na príchod nášho asistenčného vozidla a potom sme sa dostali do cieľa. Skúsime pokračovať ďalej. Pokúsim sa pomôcť Sebastianovi, aby som jazdil za ním. Aspoň on môže tento Dakar vyhrať. Urobím všetko pre to, pretože sme jeden tím," hovoril Al-Attijah pre oficiálnu stránku.

Juraj Varga v kategórii štvorkoliek obsadil v etape 4. miesto a v celkovom poradí mu patrí rovnako 4. priečka. Jeho odstup na pódium sa však zvýšil. Na tretieho Brazílčana Medeirosa stráca bezmála hodinu a pol. 

Ešte v piatok by sa mali jazdci letecky presunúť do Rijádu, kde ich v sobotu čaká voľný deň. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Svitko v púšti letel a držal sa s najlepšími. Posunul sa do elitnej desiatky