V Brne ho vítali tisíce fanúšikov. Procházku oslavujú, aj kritizujú. Čo ďalej?

Jiří Procházka.
Jiří Procházka. (Zdroj: USA Today)
Daniel Stankovič|14. jún 2022 o 20:07

Dostalo sa mu veľkolepého privítania.

BRNO. Zvítanie hodné šampióna. Nový kráľ poloťažkej divízie UFC Jiří Procházka sa po historickom úspechu vrátil zo Singapuru do Českej republiky. A je potrebné povedať, že sa dočkal naozaj veľkolepého privítania.

V Brne ho čakalo až desať tisíc fanúšikov. Priaznivci českého samuraja neváhali a v pondelok popoludní vytvorili na hlavnom námestí neopakovateľnú atmosféru.

Privítanie domáceho hrdinu bolo tak veľké, že ho o ňom okamžite písali svetové média a na sociálnych sieťach video z neho zdieľal aj hviezdny bojovník MMA Conor McGregor.

Zápas otočil v hodine dvanástej

V nedeľu ráno SEČ Procházka prepísal dejiny. Stal sa prvým Čechom, ktorý kedy dosiahol na najcennejší triumf v zmiešaných bojových umeniach. Cesta za titulom UFC však nebola jednoduchá.

Na turnaji UFC 275 v Singapure proti nemu stál skúsený veterán Glover Teixeira. Brazílčan zviedol s Procházkom v neuveriteľnom tempe päť kôl tvrdých výmen.

Zápas pripomínal jazdu na húsenkovej dráhe. Už keď to vyzeralo, že je jeden alebo druhý zápasník v problémoch, akoby zázrakom sa dokázal dostať späť do hry.

V piatom kole to s Procházkom nevyzeralo najlepšie, vzdať sa ale pre neho nepripadalo do úvahy. Podľa bodových lístkov prítomných rozhodcov chýbala pol minúta a duel by prehral.

Rodák z Hostěradic to nepripustil. Dvadsaťosem sekúnd pred koncom ukončil na škrtenie obávaného špecialistu na zemi Teixeiru.

Podarilo sa mu to ako prvému zápasníkovi v histórii.

Kritika osobností

Titulový zápas turnaja UFC 275 rozhodne otriasol svetovou komunitou zmiešaných bojových umení. Zatiaľ čo sa na sociálnych sieťach mnoho bojovníkov a fanúšikov vyjadrovalo k atraktívnemu súboju v iba superlatívoch, našli sa aj iní.

Manažér Ali Abdelaziz, ktorý sa stará napríklad aj o najlepšieho bojovníka UFC naprieč všetkými váhami Kamaru Usmana, si myslí, že jeho zverenec by si s Teixeirom alebo Procházkom hravo poradil.

Nevadí mu ani fakt, že Usman zápasí vo velterovej divízii, čo na papieri značí váhový rozdiel 16 kilogramov.

Svojím pohľadom prispel aj potenciálny súper českého bojovníka Anthony Smith.

Američan, ktorý už v minulosti o opasok poloťažkej váhy bojoval, v relácii The MMA Hour vyjadril názor, že v nedeľu ráno Teixeira aj Procházka nepodali práve optimálne výkony.

Ak mám byť úprimný, myslím, že obaja bojovníci podali svoje najhoršie možné výkony. Obaja v rovnaký čas. Po prvýkrát vyzeral Glover (Teixeira) starý. Bolo to naozaj prvýkrát, pretože to nie je Glover akého poznám, zápasník, s ktorým som zviedol duel v oktagone.

Neviem, ale toto nebol on. Našťastie pre neho, Procházkov výkon bol tiež najhorší možný. Obaja urobili kopec chýb.

Ak by sme sčítali dokopy ich zápasnícke IQ, nešlo by o dvojciferné číslo. Nebojovali s rozumom,“ povedal piaty muž rebríčka váhovej kategórii do 93 kilogramov.

Smith jedným dychom pripomína fanúšikom, aby brali jeho slová na adresu Glovera Teixeiru a Jiřího Procházku v širšom kontexte.

Ešte predtým, než mi niekto začne nadávať, že rozprávam hlúposti, nie som ich kritikom. Bojovali statočne, avšak ak si ich výkony zanalyzujem, bolo to hrozné. Z pohľadu mňa ako fanúšika MMA ten zápas nemohol byť lepší, ale po technickej stránke to bolo zlé.“

Čo ďalej?

Len pár dní po historickom úspechu Procházku sa médiami začali skloňovať možní súperi v jeho prvej titulovej obhajobe.

Veľkým favoritom sa na prvý pohľad zdá byť bývalý šampión americkej organizácie Jan Blachowicz. Poliak sledoval duel Teixeiru a Procházku s veľkým napätím. Je to len pár mesiacov, čo bol on sám Teixeirom zosadený z trónu.

Odvtedy myslí len na to, kedy dostane šancu dostať sa späť na vrchol. Blachowicz sa osobne zúčastnil podujatia UFC 275, kde si stihol s Procházkom prehodiť zopár slov.

Krátko po príchode domov zástupca brnenského Jetsaam Gym pre portál kaocko.cz potvrdil túžbu zápasiť práve s urasteným Poliakom.

Mám rád výzvy a práve Jan (Blachowicz) je pre mňa tá najväčšia,“ neskrýval 29-ročný bojovník.

Čo sa týka jeho ďalšieho zápasu, o svoje miesto na slnku sa snažil zabojovať Brazílčan Glover Teixeira.

Aj keď vyrovnaný súboj nakoniec nedopadol v jeho prospech, na sociálnej sieti Twitter si v pondelok neváhal povedať o odvetu.

Aby toho nebolo málo, do titulového duelu chce prehovoriť dvojica Anthony Smith a Magomed Ankalaev. Ide o elitných zápasníkov poloťažkej divízie, ktorí sa už čoskoro proti sebe postavia v zápase na konci júla.

Podľa minulotýždňových slov prezidenta UFC Danu Whitea, by sa víťaz súboja mohol stretnúť práve s Procházkom. 

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»V Brne ho vítali tisíce fanúšikov. Procházku oslavujú, aj kritizujú. Čo ďalej?