Mladý Slovák sa má stať v Taliansku súčasťou veľkolepého projektu

Ondrej Duda (vpravo) sa podobne ako brankár Ján Mucha odrazil z Legie Varšava k ešte prestížnejšiemu zahraničnému angažmánu.
Ondrej Duda (vpravo) sa podobne ako brankár Ján Mucha odrazil z Legie Varšava k ešte prestížnejšiemu zahraničnému angažmánu. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál, SITA|28. jún 2015 o 10:34

Podľa talianskych médií Inter Miláno ponúkol 4,5 milióna eur, Legia žiada viac.

BRATISLAVA. Skúste zrátať Slovákov, ktorí v dejinách samostatnosti prestúpili do futbalového veľkoklubu, navyše viacnásobného šampióna Ligy majstrov.

Peter Dubovský v roku 1993 odišiel zo Slovana do Realu Madrid, Vratislav Greško putoval z Bayeru Leverkusen (2000) do Interu Miláno, Martin Škrtel zo Zenitu Petrohrad (2008) do Liverpool FC.

Iba dvadsaťročný Ondrej Duda sa zrejme už čoskoro pripojí k nim. Z Legie Varšava mieri do Interu Miláno.

"Stanem sa hráčom Interu na konci budúceho týždňa, najneskôr počas budúceho víkendu. Dovtedy budú známe všetky detaily prestupu, pretože kluby naďalej rokujú," cituje Tutto Mercato Dudove slová pre portál fcinternews.it.

Dudu lanáril Inter už začiatkom roka, vtedy sa ešte na prestup necítil. Aj preto na jar s Legiou predĺžil zmluvu až do leta 2019, ktorú však zrejme nedodrží.

Čaká na dohodu klubov

„Či ešte môžem zostať v Legii? Povedzme, že áno, ale oveľa pravdepodobnejší scenár je môj odchod do Milána. Momentálne už len čakám na dohodu medzi klubmi. Legii som veľmi vďačný, pretože bez nej by si ma silnejšie kluby nevšimli,“ doplnil rodák zo Sniny.

Duda pritom ešte v januári minulého roka patril Košiciam, odkiaľ zhruba za tristotisíc eur prestúpil do Legie. V poľskom klube sa ihneď presadil do základnej zostavy a za pár mesiacov sa vyšvihol v lige na superstar.

Podľa talianskych médií Inter Miláno ponúkol 4,5 milióna eur, zatiaľ čo šéfovia Legie očakávajú minimálne päť

„Prestup do Serie A je veľkým krokom v mojej kariére a obrovskou príležitosťou na ďalší rozvoj,“ dodal Slovák.

Presun hráča do Talianska potvrdil už v piatok prezident poľského vicemajstra Boguslaw Lesnodorski.

„Boli by sme radi, ak by u nás zostal, ale najpodstatnejšie je, čo si želá hráč. Chce ísť do Interu, už dokonca poďakoval všetkým ostatným záujemcom a odmietol ich ponuky,“ priznal Lesnodorski.

Vo vlaňajšej sezóne odohral Duda v drese Legie 27 zápasov a strelil 5 gólov.

Radil sa s Hamšíkom

Duda sa radil s reprezentačnými spoluhráčmi Marekom Hamšíkom i Jurajom Kuckom, ktorí tiež pôsobia v Taliansku.

Slovák verí, že sa presadí aj v nabitom kádri trénera Roberta Manciniho. „Samozrejme, no potrebujem dôveru a istotu, akú som mal vo Varšave,“ skonštatoval ofenzívny stredopoliar. V tejto sezóne strelil za Legiu sedem gólov.

Svoj premiérový za národný tím dal v prípravnom zápase proti Česku a bol víťazný.

„Iste, keď niekde prestúpim, hrozí riziko, že môžem sedieť aj na lavičke. To je prirodzené v živote futbalistu. Budem bojovať,“ reagoval ešte v januári na otázku SME, či sa neobáva, že pri veľkej konkurencii sa vo veľkom klube nepresadí.

V Interi má byť Duda súčasťou nového projektu prezidenta Ericka Thohira, ktorý má stavať na talentovaných mladíkoch s veľkým potenciálom.

„Keď som prišiel v januári 2009 do Manchester City, položili sme tam základy pre budúcnosť. Prišli tam aj hráči, ktorí neboli prvotriedni, ale stali sa nimi. Chce to čas,“ vyhlásil nedávno Mancini.

Práve on si vybral Dudu. Už v januári sa snažil prehovoriť Slovákovho otca na prestup.

Za Mourinha vládli

„Inter sa stane s tými hráčmi, čo zostanú, a s tými, čo prídu, opäť konkurencieschopným a zaútočí na špičku,“ verí Mancini.

Iba nedávno z Monaca vykúpil za 35 miliónov eur dvadsaťdvaročného defenzívneho stredopoliara Geoffreyho Kondogbiu.

Medzi najväčšie hviezdy súčasného kádra patria Nemanja Vidič, Mauro Icardi, Rodrigo Palacio, Xherdan Shaqiri či Mateo Kovačič.

Inter Miláno ešte pred piatimi rokmi vládol Európe, pod vedením trénera Josého Mourinha vyhral Ligu majstrov, Seriu A i národný pohár.

Potom však prišli finančné ťažkosti, klub opustili najväčšie hviezdy a nastal prepad. V poslednom ročníku skončil v Serii A až ôsmy.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Taliansko»Mladý Slovák sa má stať v Taliansku súčasťou veľkolepého projektu