Mladé Slovenky zlomili súperky na Australian Open bojovnosťou

Jana Čepelová so Chantal Škamlovou počas finálového zápasu na Australian Open.
Jana Čepelová so Chantal Škamlovou počas finálového zápasu na Australian Open. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|29. jan 2010 o 09:22

Slovenské tenistky Jana Čepelová so Chantal Škamlovou sa stali víťazkami juniorskej štvorhry na grandslamovom turnaji Australian Open.

Agentúrny článok bol nahradený autorským o 16.13

MELBOURNE. Jana Čepelová so Chantal Škamlovou vybojovali prvý grandslamový juniorský titul v ére samostatnosti Slovenska na majstrovstvách Austrálie. Vo finále zdolali naše 16-ročné tenistky favoritky Babosovú (Maď.) a Dabrowskú (Kan.) 7:6 (1), 6:2.

Dievčatá prehrávali 2:5 a 0:40, odvrátili päť setbalov a potom získali deväť z desiatich hier. Zahrali skvelý tajbrejk a prevýšili súperky pohybom, myslením na dvorci a vôľou.

„Teraz sa na to pozerám euforicky, ale bolo dôležité, že sa dievčatá nevzdávali za stavu 2:5. Zahrali niekoľko skvelých výmen a keď súperky nevyužili šance a klesli na duchu, naše to využili," okomentoval zápas tréner Peter Huber.

„Chantal sa dostala v Traralgone aj do semifinále dvojhry, od 12. nasadenej Janky som však na Australian Open čakal trochu viac než prehrané 2. kolo s Ozakiovou. No sezóna sa iba rozbieha a určite sa zlepší," hodnotil ich vystúpenia.

Nová Ana Ivanovičová?

Jana Čepelová vyrastala v Košiciach, kde jej rodičia postavili tenisový areál so štyrmi antukovými dvorcami a krytým taraflexom. Keďže sa v slovenskom rebríčku vytiahla vysoko, dostala ponuku prejsť do bratislavského NTC: „Hoci za veľa vďačím rodičom a prvému trénerovi Jánovi Sabovčíkovi, prechod mi prospel, lebo v Košiciach som nemala dosť sparringpartnerov."

Presne to isté sa prihodilo Škamlovej: „V Banskej Bystrici som trénovala a hrávala do 14 rokov, veľa som pochytila od trénerov Mareka Nováka, Jozefa Šuhajdu a Petra Branderského, ktorý mi pomohol najmä v psychike, no pre nedostatok sparringu som prešla do Piešťan. Teraz ma trénuje Martina Suchá. Keďže robila vážne skúšky v škole a z NTC sme dostali trénera Petra Hubera, Martina sa rozhodla necestovať."

Chantal volajú nová Ana Ivanovičová: „Prišli za mnou asi pred rokom novinári a povedali, že sme si podobné. Nič som im neodvetila, ale polichotí to, veď Ana je môj idol."

Jana obdivovala rodáčku

Čepelovej vzorom bola iná košická rodáčka Martina Hingisová, dnes obdivuje Belgičanky Clijstersovú a Heninovú. „Začínala som s bratom, ten už nehráva, dodnes sledujem zápasy aj na videu a v televízii, čítala som Federerovu knihu a rada študujem tenis aj mimo dvorcov. Pravda, niekedy si poviem dosť, nadnes stačilo."

Škamlová sa na tvrdý tréning pozrela takto: „Niežeby som ho mala niekedy plné zuby, ale viem znervóznieť, keď driem a driem a stále to tam nepadá. Vyhrať grandslamový titul je úžasný pocit. Už vlani na US Open sme o tom snívali, ale skončili sme v semifinále. Tentoraz to vyšlo vďaka bojovnosti, dobrej príprave a taktickým radám trénera."

Obe hráčky by chceli čo najskôr preniknúť do ženského rebríčka WTA a dostať sa do desiatky. Pravda, Jana rozmýšľa najskôr o juniorskej desiatke a tohto roku kdesi do 300. miesta medzi ženami.

tenistky_australian_open.jpg

Huber vidí o schodík ďalej

Mladý absolvent FTVŠ UK v Bratislave Peter Huber, ktorý najskôr pôsobil v tenisovej škole Vajda - Šajmovič a trénoval Hantuchovú či Krošláka, sa teší úspechu svojich zvereniek, ale vidí ho aj ako schodík k vyšším métam.

„Turnaj nám ukázal, že tie najlepšie tvrdo podávajú, dobre returnujú, hrajú silovo a rýchlo s výbornou prácou nôh. Toto je cesta nahor a cieľ pre nás, čo najjednoduchšie a najšikovnejšie sa prebojovať na ženské turnaje," vraví Huber a pokračuje, „niektorým hráčkam to trvá dlhšie, iným kratšie. Niektoré majú daný pozitívny vzťah k trpezlivosti a usilovnému tréningu, iné sa to musia naučiť a natrápiť. Najdôležitejší je hneď ten prvý skok medzi ženy a najťažší prienik z takého 250. miesta do stovky na najväčšie turnaje. "

Poskytol aj pohľad na naše ďalšie pokolenia: „Žiaľ, žijeme v iných časoch a dorastá iná generácia, ktorá neinklinuje k športu. Dnešné deti žijú svojím životom, vysedávajú pri počítačoch a aj to je dôvod, prečo nemámeúspešnú generáciu chlapcov." Problémom sú aj financie. „Rodičia zháňajú peniaze, podnikajú, nepodporujú deti v športe. Tí majetnejší, čo si to môžu dovoliť, pomáhajú. To je aj prípad našich víťaziek, ktoré čerpali z veľkej podpory rodičov a vďačia im za to. Talenty z menších miest nám unikajú, nie všade sú na tom finančne tak dobre, aby poskytli vhodné tenisové podmienky."

juniorky - štvorhra - finále:

Jana ČEPELOVÁ, Chantal ŠKAMLOVÁ (SR) - Timea Babosová, Gabriela Dabrowská (1-Maď./Kan.) 7:6 (1), 6:2

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Mladé Slovenky zlomili súperky na Australian Open bojovnosťou