Mal som pocit, že som kus mäsa a musím odovzdať maximum, vraví plavec Nagy

Richard Nagy.
Richard Nagy. (Autor: TASR/MTI)
Miloslav Šebela|13. sep 2022 o 08:00

Prečo je mentálna príprava pre športovca dôležitá?

Vrcholoví športovci sú vystavení tlaku, aby na súťažiach prekonávali rekordy, získavali tituly a medaily. Sú pod tlakom očakávaní. Aj preto nie je jednoduché vedieť sa správne nastaviť na preteky, na ktorých ide často o veľa. Ak im to nevyjde podľa predstáv, čelia zase urážkam a negatívnym statusom od fanúšikov.

Profesionálny šport je náročné prostredie. "Sebahodnotu vnímate cez svoje výkony. Po dobrých máte sklon lietať v oblakoch. Po zlých pretekoch alebo po olympiádach prichádza niekedy prázdnota. Tiež som si prešiel v minulosti ťažkým obdobím," hovorí viacnásobný plavec roka RICHARD NAGY.

Pred zopár týždňami sa vám podarilo na majstrovstvách Európy dosiahnuť najlepší výsledok za posledných 5 rokov. Vybojovali ste 8. priečku v polohových pretekoch. Spokojný?

S umiestnením áno. Dvakrát som postúpil do finálového bloku, ale moje časy neboli až také kvalitné. Ak by som pred pár rokmi dosiahol takýto čas, asi by som plakal. Príprava bola poznačená menšími problémami a viem, že mám na viac. Preto to chcem ešte skúsiť. 

V reprezentácii ste jeden z najstarších. Je takýto výsledok pre vás impulzom do ďalšej kariéry? 

Bolo to fajn, ale veľkú váhu tomu nedávam. V inej sezóne by takýto čas asi na finále nestačil. Celkovo ma však plávanie znova chytilo. Cítim sa vo vode dobre, teším sa z toho a som zvedavý, na čo ešte mám. 

V rozhovore sa dočítate

  • Prečo sa športovci vnímajú ako kus mäsa?
  • Prečo volá psychológ v Británii plavcom každý týždeň?
  • Je dobré úplne odblokovať emócie pred súťažou?
  • Čo je to cvičenie imagery a na čo slúži?
  • Kedy treba vypnúť sociálne siete?
  • Kedy môže hnev a emócie prispieť k dobrému výkonu?
  • Je lepšie dať si novoročné predsavzatie alebo uzavrieť s niekým stávku?

Tréning v bazénovom plávaní je monotónny a ubíjajúci. Plávate hodiny medzi dvomi stenami bazéna. Musíte mať o to viac správne nastavenú hlavu? 

Čo sa týka tréningu, je plávanie jeden z najnudnejších športov. Máme štyri plavecké spôsoby, veľa toho nenakombinujete. Na plávanie treba mať zvláštne nastavenie hlavy, aby vás to bavilo.

Sú aj ťažké dni, kedy nie je ľahké sa do niečoho prinútiť. Musíte vtedy viac pracovať s mentálnym nastavením? 

Voda na ľudí pôsobí upokojujúco. Ak prekonáte prvé dve minúty, kedy cítite chlad, tak sa ponoríte do vlastných myšlienok, alebo si vyprázdnite hlavu a sústredíte sa na pohyb. Niekedy je to takmer ako meditácia.

Je dôležité, aby športovci pracovali na mentálnej príprave? 

Dnes je to vo svete úplná samozrejmosť. Aj my sme v rámci slovenskej reprezentácie istý čas pracovali s mentálnym koučom Petrom Bielikom. Skončilo sa to, ale niektorí plavci to potom riešili individuálne. Celkovo je to pre nás nová oblasť, no je to dôležitý trend.

Celkovo sa snaží v tejto oblasti dovzdelať aj mnoho športových trénerov, aby mohli tieto poznatky posúvať zverencom. Psychické rozpoloženie pred súťažou má rozhodujúci podiel na výsledku. Ak je pri plávaní na štarte 7 – 8 vyrovnaných športovcov, najlepšie psychicky pripravený vyhrá. 

Platí teda, že prehnané sebavedomie je plusom a predpokladom na lepší výsledok? 

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Mal som pocit, že som kus mäsa a musím odovzdať maximum, vraví plavec Nagy