Beňuš vo finále C1 zaostal za medailou, zlato senzačne získal 16-ročný mladík

Matej Beňuš.
Matej Beňuš. (Autor: TASR)
TASR|19. máj 2024 o 14:17

Slovák stratil na nového majstra Európy cez tri sekundy.

ME vo vodnom slalome - finále C1 mužov

1.

Žiga Lin Hočevar

Slovinsko

1:30,32 min (0)

2.

Luka Božič

Slovinsko

+0,84 s

3.

Benjamin Savšek

Slovinsko

+1,07 s (2)

5.

Matej Beňuš

Slovensko

+3,21 s (2) 

TACEN. Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš obsadil piate miesto vo finále C1 na ME v slovinskom Tacene.

Na víťaza Žigu Lina Hočevara stratil 3,21 sekundy. Ten sa stal v 16 rokoch najmladším majstrom Európy a pódium obsadili výlučne domáci pretekári. Hočevara doplnili Luka Božič (+0,84) a Benjamin Savšek (+1,07).

Beňuš držal dobré tempo v prvých dvoch častiach trate a napriek dotyku na osmičke strácal na Hočevara na druhom medzičase len 84 stotín.

Na konci nezvládol ideálne prejazd predposlednou bránkou, pred ktorou mu otočilo kanoe. K jeho jedinej chybe došlo už po prejazde osmičkou, keď do bránky buchol hornou rukou.

Hočevar predviedol bezchybnú jazdu a napodobnil svojho otca Simona. Ten vyhral v roku 1996 ME prvé vodnoslalomárske ME v Augsburgu.

"Je to 28 rokov, odkedy to vyhral môj otec a je super to zopakovať. Vždy som to plánoval, ale nečakal som, že to príde tento rok. Celé preteky som počul moju sestru ako ma povzbudzuje, bolo to skvelé. Všetky časti trate mi vyšli, hovoril som si, že nesmiem poľaviť," povedal víťaz pre akredtiované média.

Božič mal oproti svojmu mladšiemu krajanovi najpomalšiu úvodnú časť, kde nabral manko 0,47 sekundy a nakoniec stratil 84 stotín. Jeho jazda bola taktiež bez dotyku.

Jeden na náročnej červenej dvojke "chytil" Savšek a celkovo tak zaostal o 1,07 s. Preteky nevyšli vlaňajšiemu majstrovi Ryanovi Westleymu, ktorý obsadil deviate miesto s jednou chybou a stratou 7,78 s.

Medzi ženami triumfovala Nemka Andrea Herzogová Bronzová olympionička z Tokia predviedla čistú jazdu a Češka Gabriela Satková, ktorá mala jeden dotyk, na ňu stratila 3,8 sekundy. Dve trestné sekundy mala aj tretia Francúzska Marjorie Delassusová s mankom 6,52 s. Slovenky do finále nepostúpili.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Beňuš vo finále C1 zaostal za medailou, zlato senzačne získal 16-ročný mladík