Mazeová získala na MS titul v zjazde, Vonnová skončila piata

Slovinka Tina Maze.
Slovinka Tina Maze. (Autor: SITA/AP)
SITA|6. feb 2015 o 20:38

Slovinka dobyla necelý rok po olympijskom triumfe v Soči aj titul majsterky sveta v zjazde.

BEAVER CREEK. Slovinka Tina Mazeová (31) sa v piatok stala majsterkou sveta v kráľovskej disciplíne alpského lyžovania - zjazde. Striebro si na šampionáte v americkom Beaver Creeku vybojovala len s odstupom 2 stotín sekundy Rakúšanka Anna Fenningerová, bronz zavesia na krk mladej Švajčiarke Lare Gutovej (+0,34). Víťazné ambície nenaplnila Američanka Lindsey Vonnová, ktorá za víťazkou zaostala o 1,05 a stačilo to iba na 5. miesto.

Mazeová dobyla necelý rok po olympijskom triumfe v Soči aj titul majsterky sveta v zjazde. V najrýchlejšej a najnáročnejšej disciplíne zjazdového lyžovania sa tento husársky kúsok podaril naposledy predtým Švajčiarke Michaele Figiniovej v rokoch 1984 (ZOH v Sarajeve) a 1985 (MS v Santa Caterine).

"Toto je vlastne obrátený výsledok zo super G. Očakávala som, že Anna bude opäť veľmi rýchla. Na konci to bolo znovu tesné. V živote sa všetko vráti. Anna a Lara zajazdili veľmi dobre, bolo to napínavé a zaujímavé. A presne také to má byť," uviedla Mazeová pre ORF.

V obrovskej forme jazdiaca Fenningerová si po triumfe v super G robila v Beaver Creeku oprávnené ambície na zlaté double. Na slnkom zaliatej a 2530 m dlhej zjazdovke Raptor predviedla aj v piatok uvoľnenú a rýchlu jazdu v ideálnej kĺzavej línii, ale nestačilo to.

Tak ako ona tesne o tri stotinky zdolala Mazeovú v super G, teraz jej to slovinská matadorka odplatila s dvojstotinkovým víťazstvom. Jedna z prvých reakcií víťazky po prejazde cieľom bolo ukázanie prstami do kamier, o aký maličký kúsok zvíťazila. Mazeovej zlato je vôbec prvou medailou pre Slovinsko v zjazde v histórii svetových šampionátov.

Preteky ešte pokračujú dojazdom posledných 9 pretekárok po elitnej tridsiatke štartového poľa, ale na horných priečkach celkového poradia by sa už nič nemalo meniť.

Výsledky:

Zjazd žien (po odjazdení 30 pretekárok): 1. Tina Mazeová (Slovin.) 1:45,89 min, 2. Anna Fenningerová (Rak.) +0,02, 2. Lara Gutová (Švaj.) +0,34, 4. Nicole Schmidhoferová (Rak.) +1,03, 5. Lindsey Vonnová (USA) +1,05, 6. Elisabeth Görglová (Rak.) +1,06, 7. Nadja Jnglin Kamerová (Švaj.) +1,08, 8. Daniela Merighettiová (Tal.) +1,25.

Hlasy (zdroje: laola.at, ORF, SRF):

Tina Mazeová (Slovin. / zlato): "Toto je vlastne obrátený výsledok zo super G. Očakávala som, že Anna bude opäť veľmi rýchla. Na konci to bolo znovu tesné. V živote sa všetko vráti... a úlohu v tom zohráva aj šťastie. Príliš rozmýšľať o čase sa počas jazdy nevypláca. Anna a Lara zajazdili veľmi dobre, bolo to napínavé a zaujímavé. A presne také to má byť. Teraz si dám deň voľna a potom sa rozhodnem, čo na týchto majstrovstvách ešte vyskúšam.“

Anna Fenningerová (Rak. / striebro): "Som veľmi spokojná. Dnes to bolo ešte o čosi emocionálnejšie ako v utorok pri super G. Mala som zo svojej jazdy extrémne dobrý pocit. Tie dve stotinky, to v živote vždy dostanete naspäť, dnes ste to mohli vidieť. Baví ma, keď môžem jazdiť na takejto úrovni. V tomto zjazde som sa cítila ´cool´."

Lara Gutová (Švaj. / bronz): "V hornej časti trate som urobila hlúpu chybu, čo ma znervóznilo. Medailu však beriem, nechcela som vyjsť naprázdno ako v super G."

Lindsey Vonnová (USA / 5. miesto): "Dnes to nebol môj deň... Kto si myslí, že tieto majstrovstvá sa už pre mňa skončili, mýli sa. Rozhodla som sa, že po dva a pol roku potrénujem slalom a pokúsim sa o zázrak v superkombinácii."

Medailová bilancia MS 2015 (po 3 z 11 disciplín):

Rakúsko 2 1 0

Slovinsko 1 1 0

Kanada 0 1 0

Švajčiarsko 0 0 1

Francúzsko 0 0 1

USA 0 0 1

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Mazeová získala na MS titul v zjazde, Vonnová skončila piata