Je srdcom slovanista. Hamšík túži v závere kariéry hrať za Slovan

Marek Hamšík.
Marek Hamšík. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|19. dec 2017 o 15:33

Marek je stále obyčajným chalanom, ktorého ani sláva a peniaze nezmenili, tvrdí otec slovenského futbalistu.

Marek Hamšík strelil cez víkend v drese Neapola 115. gól a vyrovnal klubový rekord Diega Maradonu. "Marek sa nikdy neuspokojil a vždy chcel napredovať," vraví jeho otec RICHARD HAMŠÍK.

Práve v roku 1987, keď sa váš syn Marek narodil, získal Maradona s Neapolom historicky prvý titul a bol na vrchole slávy. Bol to aj váš idol?

Na ktoré otázky odpovedal otec Mareka Hamšíka:

  • Mal niekedy Marek obdobie, že mu stúpla sláva do hlavy tak, že ho museli uzemniť?
  • Nehrozí Hamšíkovi bankrot po konci kariéry?
  • Je reálne, aby pôsobil v Slovane Bratislava?
  • Môže ešte prestúpiť do Číny?
  • Prečo sa mu v tejto sezóne strelecky nedarí?
  • Čo bude robiť, keď ukončí kariéru?
  • Hamšíkovci sú sklamaní a v šoku ako sa k ním zachoval primátor B. Bystrice. Prečo?
  • Hamšíkovci zvažujú, či budú pokračovať vo futbalovej škole. Prečo?

„Je ťažké porovnávať hráčov z rôznych generácií, či už to bola éra Pelého, Johana Cruyffa, alebo dnes Lionela Messiho a Cristiana Ronalda. Diego Maradona mal rôzne excesy, ale napriek tomu je pre mňa najlepším futbalistom v dejinách. Podobne ako mnohí v tej dobe som k nemu vzhliadal ako k bohu.

Nikdy by mi nenapadlo, že si raz prečítam v médiách, ako gratuluje môjmu synovi. Je to neuveriteľné. Môj syn vyrovnal jeho klubový rekord v počte gólov. Maradona je však iba jeden a Hamšík sa mu v ostatných futbalových veciach nemôže rovnať.“

Váš syn je už tiež legendou Neapola. Keď si premietnete jeho kariéru, aké zlomové body v nej boli?

„Boli asi štyri. Najprv dostal výborné základy od trénerov v Jupie Podlavice. Druhým bol v štrnástich prestup do Slovana Bratislava, kde sa v doraste vyprofiloval na mládežníckeho reprezentanta.

Tretím bolo dobré načasovanie prestupu do Brescie, mal iba šestnásť. Začal tam s veľkým futbalom. Štvrtým bol prestup do Neapola, keď mal osemnásť. Všetky štyri kroky boli veľmi dôležité a zapasovali do seba. Mali postupnú nadväznosť.“

Marekov vzor, český futbalista Pavel Nedvěd, tvrdil, že videl veľa chlapcov, ktorí boli lepší ako on, ale nemali takú hlavu. Platí niečo podobné aj o vašom synovi?

„V Podlaviciach bol isto najlepší. Keď prišiel do Slovana, bola tam už iná konkurencia. Zo začiatku tam boli aj šikovnejší hráči ako on. Marek však tvrdo na sebe pracoval a svojou buldodžou povahou a hlavou na správnom mieste sa im postupne začal vyrovnávať, alebo ich aj prekonávať.

Už v šestnástich bol v zahraničí. Mohol skákať od radosti, že zarába dva a pol tisíca eur a hráva druhú taliansku ligu v Brescii. Neuspokojil sa však s podpriemernou profesionálnou zmluvou, vždy sa chcel zlepšovať. Napredoval hráčsky i ľudsky a odrazilo sa to aj na jeho príjmoch. Peniaze sú na poslednom mieste, ale hráča vždy poteší, keď má novú zmluvu.“

Mal niekedy - trebárs v puberte - obdobie, keď sa chcel vykašľať na futbal?

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Taliansko»Je srdcom slovanista. Hamšík túži v závere kariéry hrať za Slovan