Maradona je stále hviezdou Argentíny

TASR|18. jún 2010 o 14:02

Diego Maradona vyšiel hodinu pred zápasom jeho Argentíny s Kórejsou republikou na trávnik, poobzeral sa po štadióne a pozdravil sa s nadšenými divákmi.

JOHANNESBURG. So šedivejúcou bradou, v drahom obleku a s kilami navyše je tréner argentínskej futbalovej reprezentácie na MS 2010 stále hviezdou aj popri hráčoch ako Lionel Messi či Carlos Tevez.

"Dávam všetko pre argentínsky tím," vyznal sa "božský Diego", ako ho radi titulujú Argentínčania. Po víťazstve 4:1 nad Kórejčanmi sršal spokojnosťou, jeho tím si zabezpečil účasť v osemfinále. A hoci je trénerom, kamery ho veľmi často snímajú. Pred lavičkou robí teatrálne gestá, neustále usmerňuje svojich hráčov a pri góloch neskrýva veľkú radosť.

Médiá ho označujú za magnet pozornosti a Maradona robí všetko preto, aby ju mal. Pred zápasom trénuje s mužstvom, oblečený je športovo. Pred zápasom s kórejskou reprezentáciou sa rozprával s asistentom pri čiare a novinári nezabudli podotknúť, že tam nestál náhodou - bol iba niekoľko metrov od fotografov, ktorí ho neustále snímali. Potom sa pozdravil s argentínskymi fanúšikmi, usmial sa, poslal im zopár vzdušných bozkov a zopárkrát si udrel päsťou o hruď. Maradona je stále miláčikom Argentínčanov, aj 24 rokov po zisku titulu majstrov sveta na mexickom šampionáte.

Počas zápasu stojí pred lavičkou, nesadne si, je rovnako emotívny a prchký ako pred dvadsiatimi rokmi, objíma a bozkáva svojich hráčov, ktorých strieda. V ušiach má diamantové náušnice, hrivu na hlave dopĺňajú husté čierne fúzy a šedivejúca brada. V rukách má ruženec ako talizman. Pri každom faule na argentínskeho hráča gestikuluje a jeho ruky letia nad hlavu v rozhorčení. Nezabúda sa ale aj usmievať do kamery, po zápase sa objíma s futbalistami na trávniku. Kamery sú stále pri ňom, tréner je konkurenciou najväčším hviezdam tímu, vrátane Messiho.

Jeho štvrtkový zápas s Kórejčanmi mal aj zaujímavý nádych histórie - tréner jeho súpera Huh Jung-moo proti nemu hral na MS 1986 a sfauloval ho tam nevídaným spôsobom, čo Maradona nazval pred štvrtkovým zápasom ako "taekwondo".

Obaja pred zápasom tvrdili, že je to už história, počas zápasu to však tak nevyzeralo - obaja sa prekrikovali, až kým neboli utíšení. Pre Maradonu je čiara vymedzená pre trénerov pred lavičkou zjavne len informatívneho charakteru - počas zápasu sa rozbehol niekoľkokrát až k postrannej čiare. Ako tréner to má ťažké, čelí kritike pre nedostatok skúseností, nikto však nespochybňuje jeho zápal pre hru a tím. Na lavičke to vidieť, keď reaguje na šance a góly. Pri Higuáinovom hektriku zdvihol ruky vo víťaznom geste, ktoré médiá prirovnali k Rockymu Balboovi. Keď Messi netrafil bránku, Maradona kopal frustrovane do zeme.

Pri góloch sa ale objímal s asistetnmi a skákal od radosti. Pri jednom z gólov sa otočil aj k argentínskym fanúšikom na tribúne a naznačil, že hádže laso ako kovboj na pampách. Po zápase sa so všetkými pozdravil a médiá skonštatovali - Argentína vyhrala a hlavnou hviezdou zápasu bol Diego Maradona.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Maradona je stále hviezdou Argentíny