Mané bol vylúčený za brutálny kop. Klopp ho bráni

Ederson.
Ederson. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|10. sep 2017 o 13:58

V Európe nebol cez víkend atraktívnejší zápas. Manchester City zmietol FC Liverpool 5:0, ale viac ako súboj sa po ňom riešilo Maného vylúčenie.

BRATISLAVA. Pripútali ho k nosidlám, nasadili mu golier i kyslíkový prístroj. Brazílčan Ederson Moraes mal prižmúrené oči, reval od bolesti. Odniesli ho z ihriska rovno do nemocnice.

To, čo sa mu stalo, vyzeralo hrôzostrašne. Liverpoolsky útočník Sadio Mané si v 37. minúte súboja 4. kola Premier League na ihrisku Manchester City (5:0) nabiehal za obranu na dlhú loptu.

Proti nemu vybehol brankár Ederson. Ani jeden neuhol, každý chcel byť pri lopte skôr. A Maného kopačka trafila súpera priamo do tváre.

Úder ako zo zápasu bojových umení MMA. Taký tvrdý, že zábery zachytili, ako lietala vo vzduchu tráva z kopačky. Brankár Ederson mal vytlačené na boku tváre azda všetky štuple Maného kopačky.

Senegalský reprezentant bol po bezohľadnom zákroku ihneď vylúčený. Ederson zostal omráčený, ležal na trávniku asi osem minút.

V štúdiu Digi Sport, ktorá vysiela zápasy pre slovenských divákov, rozoberal zápas moderátor Filip Mentel, (kedysi nádejný brankár práve juniorky Manchester City - pozn. red.) s bývalým slovenským reprezentantom Karolom Kiselom.

Obaja sa zhodli, že šlo o správne vylúčenie. Tréner Liverpoolu Jürgen Klopp však od začiatku krútil hlavou, ostro protestoval, hádal sa so štvrtým rozhodcom.

Nevidel brankára?

„Nemyslím si, že to bolo na vylúčenie, Sadio brankára nevidel. Je to nešťastná nehoda. Brankár vybieha, vy si chcete ísť po loptu. Maného noha nebola tak vysoko,“ uviedol Klopp pre Sky Sports.

V Európe nebol cez víkend atraktívnejší zápas, skončil sa debaklom v neprospech Liverpoolu, ale viac ako súboj sa po ňom riešil spomínaný zákrok.

„Mané brankára nevidel, díval sa na loptu, ale ten náraz bol obrovský. Neviem, či to bola červená karta,“ povedal prekvapujúco trochu zmierlivo tréner City Pep Guardiola. Dodal, že Ederson neutrpel žiadne väčšie zranenia.

„Doktor hovoril, že nemá nič zlomené. Verím, že sa bude môcť zapojiť do tréningu čo najskôr. Možno však nebude hrať v nasledujúcom zápase," uviedol Guardiola.

Henry bránil Maného

Bývalé esá anglickej ligy Gary Neville a Thierry Henry, ktorí zápas komentovali, sa zastali potrestaného.

„Myslím, že situáciu nebolo treba riešiť červenou kartou. Koľkokrát v sezóne vidíte zákrok vysokou nohou, ktorou hráč trafí protihráča do hlavy? Mali by ste dostať žltú kartu, len zriedka červenú,“ vyhlásil Neville.

Nechcel ho zasiahnuť, ale keď máte nohu tak vysoko, dostanete červenú kartu. Rozhodca to vyriešil správne.


Jamie Carragher, bývalý hráč Liverpoolu

Bývalý francúzsky kanonier Henry zase priniesol zaujímavý pohľad na to, že rozhodca často vylučuje až podľa následkov zákroku.

„Pre brankára to vybehnutie bolo 50 na 50. Rozhodca potom videl brankára na zemi a to niekedy môže ovplyvniť vašu myseľ a rozhodnutie. Mám dať červenú teraz alebo počkať, až uvidím, čo sa stalo s brankárom?" pýtal sa Henry.

Jamie Carragher, ešte nedávno hráč Liverpoolu, s nimi však nesúhlasí. „Je to červená karta. Ľudia budú hovoriť, že Mané mal oči na lopte, ale na tom nezáleží. Nechcel ho zasiahnuť, ale keď máte nohu tak vysoko, dostanete červenú kartu. Rozhodca to vyriešil správne,“ reagoval

Druhý najdrahší brankár

V závere stretnutia sa už Ederson usmieval pri domácej striedačke. „Ďakujem všetkým za správy, som v pohode. Bolo to desivé,“ písal Ederson po zápase na Instagrame.

V zápase dostal od denníka Daily Mail najvyššiu známku zo všetkých hráčov - osmičku. Brazílčan prišiel v lete z Benficy Lisabon za okolo štyridsať miliónov eur.

Z brankárov bol v histórii drahší len legendárny Gianluigi Buffon.

„Prajem Edersonovi rýchle uzdravenie. Veľmi ma mrzí, že sa zranil počas našej kolízie a nemohol pre to dohrať zápas. Modlím sa, aby sa rýchlo uzdravil a mohol hrať,“ uviedol Mané na svojom facebooku.

Vylúčenie ho mrzelo, dovtedy šlo o vyrovnaný zápas. Takto je triumf 5:0 najvyšším víťazstvom Manchester City nad FC Liverpool od roku 1937.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Mané bol vylúčený za brutálny kop. Klopp ho bráni