Ak nie Tarkovič, tak kto? Na Slovensku sú iba dvaja ašpiranti, tvrdí Borbély

Slováci vyhrali na Malte 6:0.
Slováci vyhrali na Malte 6:0. (Autor: TASR)
Titanilla Bőd|14. nov 2021 o 21:20

Suslov potvrdil oprávnenosť svojej nominácie.

Akú výpovednú hodnotu má vysoké víťazstvo slovenskej futbalovej reprezentácie na Malte v zápase, v ktorom už nešlo o postup, navyše z domáceho tímu boli dvaja vylúčení? Čo sľubuje výborný výkon Tomáša Suslova do budúcnosti? A mal by Štefan Tarkovič dostať dôveru aj naďalej? Na tieto otázky hľadal odpovede v rozhovore pre Sportnet známy tréner a futbalový expert LADISLAV BORBÉLY.

O čom podľa vás vypovedá víťazstvo slovenských futbalistov 6:0 na Malte?

Bol to typický zápas s herným outsiderom, ktorý sme výsledkovo a parciálne aj výkonnostne zvládli. Na základe tohto jedného zápasu by som si však nedovolil vyvodzovať nejaké veľké konzekvencie.

Na druhej strane pred sedem a pol mesiacmi sme s týmto súperom stratili dva body. Vidím tam teda jednoznačne určitý posun hernej kvality, lebo v marci sme sa s týmto súperom trápili.

Tentoraz sme si hneď na začiatku stanovili výsledkový rámec a celý zápas sme kontrolovali. Boli tam síce nejaké hluché miesta, úniky do komfortnej zóny, ale nahralo nám do karát aj dvojité vylúčenie. Súpera sme do ničoho nepustili.

Ani neviem hodnotiť nášho brankára, lebo naozaj nemal žiadnu robotu. To je tiež pozitívne, najmä keď berieme do úvahy, že pred sedem a pol mesiacmi nám tento mančaft dal dva góly a v polčase vyhrával v Trnave 2:0. Takže určite sa mužstvo posunulo do pozitívneho priestoru.

V tomto zápase sa navyše objavil hráč, ktorý mal svoj podiel – či už prihrávkou, alebo predchádzajúcou hernou činnosťou – vo všetkých šiestich góloch. Bol to práve Tomáš Suslov.

Priniesol na ihrisko veľmi príťažlivú hernú asertivitu, ktorá mobilizuje mužstvo. Sú to vždy cenní hráči a verím tomu, že to potvrdí aj proti silnejším súperom.

Slováci skončili na treťom mieste kvalifikačnej skupiny H, iba o skóre pred Slovinskom. Šancu na postup do Kataru stratili prakticky už po septembrovom zraze. Ako by ste hodnotili celú kvalifikáciu?

V prvej fáze sme zlyhali s outsidrami. S Cyprom a Maltou sme stratili štyri body. V druhej fáze, po majstrovstvách Európy sme sa začali herne chytať. V určitých zápasoch aj so silnými súpermi sme podávali veľmi solídne herné výkony, napríklad proti Rusku, v Slovinsku, doma s Chorvátskom. Lenže aj v týchto zápasoch sme postrácali body. Ak by sme ich nestratili, mohli by sme byť úplne inde.

Myslím si, že mužstvo je rozbehnuté a smeruje do pozitívneho priestoru. Otázka je, čo ďalej? Treba ho nechať, aby pokračovalo v hernom vývoji, aby sme v budúcnosti mohli hrať o postup na majstrovstvá sveta či Európy, čo nie je štandardom pre Slovensko. Vo futbalových podmienkach našej krajiny je vždy obrovským úspechom, ak sa zúčastnime na nejakom šampionáte.

Ak vravíte, že treba mužstvo nechať, aby pokračovalo v hernom vývoji, naznačujete, že Štefan Tarkovič by mal ostať trénerom reprezentácie?

Toto musia určiť kompetentní. Berme do úvahy aj to, že sme tu mali ťažké covidové obdobie. Priamy vplyv na mužstvo bol veľmi problematický. Potrebovali sme mužstvo oživiť, ale nebol priestor na skúšanie.

V lete boli majstrovstvá Európy, a bolo to tak načasované, že väčšina našich štandardných hráčov nemala angažmán, alebo neboli v základných zostavách svojich klubov. Chýbala im zápasová prax.

Je vždy riziko pozývať hráčov do reprezentácie bez overenia, len intuitívne.

Rok 2022 však bude ideálny na to, aby sa mužstvo skonsolidovalo, dobudovalo, prípadne aby sme objavili nejakých nových hráčov.

Veď aj Suslova sme objavili za posledný polrok, a ukázal oprávnenosť svojej nominácie. Možno sú aj nejakí ďalší hráči, treba ich objaviť a nebáť sa ich nasadiť.

Ladislav Borbély.
Ladislav Borbély. (Autor: TASR)

Ale tá konsolidácia má prebehnúť s Tarkovičom, či s novým trénerom?

Toto je téma pre kompetentných, akú majú filozofiu, ako chcú nastaviť reprezentáciu. Prvá zásadná vec je, že v našich slovenských podmienkach máme len dvoch trénerov, ktorí by mohli trénovať reprezentáciu. Jeden z nich, Jano Kozák, už svojím spôsobom rezignoval na tú pozíciu. Druhý reálny ašpirant, Vlado Weiss, je klubový tréner.

Na Slovensku nevidím iných možných kandidátov. Ani pri najlepšej vôli, ani keď si dám tie najružovejšie okuliare.

Jano Kozák je na trénerskom dôchodku, Vlado Weiss je v Slovane, kde začal obrodný proces, ktorý si vyžaduje čas a priestor a je mentálne náročný. Neviem si predstaviť, že by Weiss trénoval Slovan aj reprezentáciu – v dnešnej dobe je to absurdná predstava.

Ostáva nám teda zahraničie. Máme na to zdroje, sme natoľko finančne disponovaní, aby sme vedeli zaplatiť zahraničného trénera? Bude mať ten tréner kvalitu ako Kozák či Weiss? To sú otázky, ktoré si musia kompetentní položiť. Ja totiž neviem, aké sú finančné možnosti zväzu.

Kompetentní musia zvážiť, akú máme predstavu, víziu, kde sa chceme dostať a kto nás tam má odviesť.

Tieto otázky treba zodpovedať, aby to hľadanie alebo nehľadanie nového trénera bolo čo najlepšie pre reprezentáciu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Ak nie Tarkovič, tak kto? Na Slovensku sú iba dvaja ašpiranti, tvrdí Borbély