Majstrov sveta v atletike spätne obvinili z dopingu

Guliarka Nadežda Ostapčuková už prišla pre doping o olympijské zlato z Londýna.
Guliarka Nadežda Ostapčuková už prišla pre doping o olympijské zlato z Londýna. (Autor: SITA/AP)
TASR|8. mar 2013 o 13:59

Šesť atlétov malo pozitívny dopingový nález pri opakovaných testoch z MS z roku 2005.

MONAKO. Šesť atlétov z Ruska a Bieloruska, vrátane troch zlatých a dvoch strieborných medailistov, malo pozitívny dopingový nález pri opakovaných testoch z majstrovstiev sveta v roku 2005 v Helsinkách.

Medzi dopingovým hriešnikmi sa objavila aj bieloruská guliarka Nadežda Ostapčuková, ktorá už prišla pre doping pre olympijské zlato z Londýna. Na svetovom šampionáte v roku 2005 vo Fínsku získala titul, vicemajsterkou sveta sa stala v rokoch 2003, 2007 a 2011.

Ďalšími dvomi zlatými medailistami spred ôsmich rokov sú kladivári - Bielorus Ivan Tsikhan a Oľga Kuzenkovová z Ruska. Tsikhan získal olympijský bronz na OH 2008 v Pekingu a pôvodne skončil strieborný aj na OH 2004 v Aténach, ale tento cenný kov mu neskôr odobrali za doping. V osobnej zbierke má aj titul majstra sveta z rokov 2003 a 2007. Kuzenkovová vyhrala olympijské zlatou na OH 2004 v Aténach.

Poltucet čerstvých dopingových previnilcov dopĺňa kladivár Vadim Devjatovskij z Bieloruska, ktorý bol na šampionáte druhý. Ďalej sa na zozname objavila strieborná diaľkarka Tatjana Kotovová z Ruska a bieloruský guliar Andrej Michnevič, ktorý skončil na šampionáte šiesty.

Dodržali osemročný limit na drogové priestupky

Medzinárodná asociácia atletických federácii (IAAF) začala viesť proti všetkým šiestim atlétom disciplinárne konanie. Zatiaľ však IAAF nezverejnila na akú substanciu mali atléti pozitívny nález, ani výšku trestu, ktorá previnilcom hrozí. Ak atlétov uznajú za vinných, tak im môžu odobrať medaily a anulovať všetky výsledky z posledných dvoch rokov a viac.

"IAAF odkazuje všetkým podvodníkom, že s neustálym napredovaním dopingových testov nezostáva už priestor na skrývanie," uviedol vo vyhlásení prezident IAAF Lamine Diack. "IAAF bude naďalej robiť všetko, čo je v jej silách, aby zabezpečila kredibilitu súťaží, a keď budú pravidlá porušené, budeme systematicky odhaľovať podvodníkov."

Zmrazené vzorky z Helsínk IAAF opäť pretestovala, pričom bol dodržaný osemročný limit na drogové priestupky, ktorý stanovuje kódex Svetovej antidopingovej agentúry (WADA). IAAF len oznámila, že na odhalenie dopingu boli použité najmodernejšie analytické technológie.

Ak Tsikhan a Devjatovskij prídu o svoje cenné kovy, tak by mal získať dodatočne zlato Poliak Szymon Ziolkowski. Kubánka Yipsi Morenová skončila zasa druhá za Kuzenkovovou v kladive. Ruska Oľga Rjabinkinová by mala dostať zlato a Valerie Adamsová zasa striebro v prípade, že IAAF potrestá aj Ostapčukovú. Ostapčukovej už odobrali pre užívanie steroidov zlato z OH 2012 v auguste len niekoľko hodín po skončení záverečného ceremoniálu v Londýne. Olympijské zlato tak prevzala Adamsová z Nového Zélandu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Majstrov sveta v atletike spätne obvinili z dopingu