Ako hráč zbieral tituly. Maďar zažil v Košiciach sklamanie, no nešetril chválou

Roland Juhász (vľavo) v zápase európskej ligy proti FC Chelsea.
Roland Juhász (vľavo) v zápase európskej ligy proti FC Chelsea. (Autor: Reuers)
Patrik Fotta|12. jún 2022 o 07:00

Roland Juhász má za sebou úspešnú kariéru.

Maďarskí reprezentanti patrili na nedávnych ME v malom futbale (EMF EURO) medzi hlavných favoritov na zisk titulu. Po prehre s Kazachstanom však skončili, podobne ako Slováci, už vo štvrťfinále. Najväčšou hviezdou nielen maďarského tímu ale aj v rámci celého turnaja bol ROLAND JUHÁSZ.

Počas svojej profesionálnej futbalovej kariéry vyhral päťkrát najvyššiu belgickú ligu s tímom RSC Anderlecht a bol vyhlásený za futbalistu desaťročia v Maďarsku.

V rozhovore pre Sportnet hovorí, aký náročný je prechod k malému futbalu, v čom ho tento mladý šport zaujal aj ako hodnotí organizáciu šampionátu v Košiciach.

S Kazachstanom ste z turnaja vypadli po penaltovom rozstrele vo štvrťfinále. Maďarsko bolo pred šampionátom považované za jedného z favoritov na celkový triumf. Cítili ste po prehre smútok alebo skôr frustráciu z toho, že sa vám nepodarilo postúpiť do bojov o medaily?

Je ťažké a náročné hovoriť o pocitoch po takej krutej prehre. Pred duelom s Kazachstanom sme očakávali od seba viac. Hrali sme v omnoho nižšom tempe ako v osemfinále so Srbskom. Kazachovia však bránili skvele. To im musíme uznať. Boli sme radi, že sa nám podarilo vyrovnať. V závere sme už museli dosť riskovať.

V penaltách sme ale nemali potrebné šťastie. Samozrejme, sme veľmi sklamaní. Cítili sme, že na šampionáte môžeme dosiahnuť omnoho viac.

V priebehu turnaja sme boli stále hladnejší po úspechu. Osobne si myslím, že náš tím si zaslúžil ísť ďalej. Urobili sme naozaj maximum. Žiaľ, nevyšlo nám to, ale nič sa nedá robiť. Musíme mať hlavy hore a veriť, že nabudúce to dopadne lepšie.

Ako hodnotíte šampionát v Košiciach z organizačnej stránky?

K tímu som sa pripojil len pár týždňov pred turnajom. Dovtedy som poznal malý futbal len okrajovo. Vedel som, že ide o amatérsky šport.

To, čo sa podarilo spraviť organizátorom v Košiciach je naozaj nádherné. Bolo to pre mňa veľmi pozitívne prekvapenie. Nemal som pred turnajom veľké očakávania.

Čo sa týka úrovne zápasov, organizácie, samotnej haly a atmosféry všetko klapalo na jednotku. Gratulujem organizátorom, ktorí toto podujatie pripravili. Verím, že aj ďalšie šampionáty budú na minimálne rovnakej úrovni ako v Košiciach.

Čo sa v rozhovore dozviete

  • Čo povedal Juhász o slovenských futbalistoch?
  • Akým smerom sa bude uberať jeho kariéra?
  • V čom je najväčší rozdiel v porovnaní s veľkým futbalom?

Zápasy na EMF EURO 2022 boli pre vás prvými oficiálnymi v rámci malého futbalu. Bolo to pre vás náročné zvyknúť si na odlišný štýl v porovnaní s "veľkým" futbalom?

Presne tak. Bol to môj prvý turnaj. Pred tým som odohral iba dva prípravné zápasy proti Slovensku. Nemal som teda prakticky žiadne skúsenosti s malým futbalom. Bolo to pre mňa náročné. Na druhej strane, Maďarsko poskladalo veľmi kvalitný tím.

Vychádzali sme spolu výborne nielen ako spoluhráči, ale aj z mimo športovej stránky. Mali sme v kádri viacero mladých chlapcov, ktorí ešte len zbierajú skúsenosti.

Verím, že poznatky, ktoré nabrali v Košiciach ich posunú výkonnostne nahor. Sami si mohli uvedomiť, že tieto zápasy nie sú ako príprava a nejde o žiaden malý turnaj. Každá minúta sa počíta.

V profesionálnej kariére ste mali pozíciu stredného obrancu. V malom futbale ste museli hrať výrazne ofenzívnejšie. Robilo vám to problémy?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Malý futbal»Ako hráč zbieral tituly. Maďar zažil v Košiciach sklamanie, no nešetril chválou