Lyžiarska federácia určila dejiská MS, podujatie budú hostiť Nórsko aj Taliansko

Logo Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS)
Logo Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) (Autor: FIS)
TASR|5. jún 2024 o 09:39

Rada FIS o tom rozhodla počas kongresu na Islande.

REYKJAVÍK. Nórsky Narvik bude hostiť majstrovstvá sveta v alpskom lyžovaní v roku 2029. O dva roky neskôr sa svetový šampionát uskutoční v talianskom stredisku Val Gardena.

Rada Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) v utorok rozhodla aj o ďalších dejiskách MS.

FIS o tom informovala pred štartom svojho 55. kongresu v Reykjavíku na Islande. V alpskom lyžovaní rozhodla Rada, ktorá mala na výber z troch ponúk, dohodla na usporiadaní MS 2029 a 2031.

V prvom kole hlasovania získal Narvik 11 hlasov, osem hlasov dostala Val Gardena a jeden Soldeu v Andorre. Nórsko bude prvýkrát hostiť samostatný svetový šampionát, v roku 1952 boli MS súčasťou ZOH v Osle.

Ambasádormi podujatia budú bývali lyžiari Ragnhild Mowinckelová a Kjetil Andre Aamodt. Prezidentka Nórskej lyžiarskej federácie Tove Moe Dyrhaugová uviedla, že "je to veľký deň pre nórske lyžovanie" a poďakovala sa všetkým zúčastneným za podporu.

V druhom kole, v ktorom sa rozhodovalo o hostiteľovi v roku 2031, získala Val Gardena 14 a Soldeu 6 hlasov. Talianske stredisko privíta podujatie druhýkrát v histórii, predtým sa tu MS uskutočnili v roku 1970. Najbližšie sa MS uskutočnia na budúci rok vo februári v rakúskom stredisku Saalbach-Hinterglemm.

V roku 2027 bude MS hostiť Crans Montana vo Švajčiarsku. Rada tiež schválila kalendáre na nadchádzajúcu sezónu 2024/25, ktoré navrhli príslušné výbory jednotlivých disciplín na zasadnutí FIS v slovinskom Portoroži.

Svetový pohár v alpskom lyžovaní odštartuje 26. a 27. októbra v Söldene a skončí sa 27. marca v americkom Sun Valley. Majstrovstvá sveta v letoch na lyžiach sa v roku 2028 budú konať v slovinskej Planici.

Rada FIS zvolila aj dejisko MS v snoubordingu a akrobatickom lyžovaní, ktoré sa v roku 2029 budú konať v čínskom Čang-ťia-kchou, kde prebiehali olympijské súťaže na ZOH v Pekingu 2022.

Svetový šampionát v paraalpskom lyžovaní bude v roku 2027 vo francúzskom Tignes. Kandidatúra fínskeho mesta Lahti na usporiadanie MS v severských disciplínach v roku 2029 nespĺňala niektoré požiadavky na potvrdenie a dostala 30 dní na ich splnenie.

Rada FIS sa po dohode so Švajčiarskou lyžiarskou federáciou a kandidátom St. Moritz/Engadin rozhodla odložiť proces udeľovania usporiadateľstva premiérových FIS Games (Hry FIS) v roku 2028.

"Viedli sme veľmi konštruktívne diskusie a dosiahli sme pokrok. Očakávame, že toto leto sa nám podarí vyjasniť všetky otvorené otázky a dospieť k záveru," uviedol prezident FIS Johan Eliasch pre oficiálnu stránku.

Nové 16-dňové podujatie pod názvom FIS Games sa má konať v rokoch, v ktorých nie sú na programe ZOH a ani MS. Ich súčasťou budú súťaže v alpskom lyžovaní, behu na lyžiach, skokoch na lyžiach, severskej kombinácii, akrobatickom lyžovaní a snoubordingu.

Okrem šiestich olympijských odvetví bude môcť byť súčasťou podujatia aj jeden neolympijský šport, ako napríklad rýchlostné lyžovanie alebo telemarkové lyžovanie.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Lyžiarska federácia určila dejiská MS, podujatie budú hostiť Nórsko aj Taliansko