Od barového turnaja až po finále MS. Uspeje svetová jednotka alebo 16-ročný zjav?

Luke Littler oslavuje postup do finále MS v šípkach 2024.
Fotogaléria (10)
Luke Littler oslavuje postup do finále MS v šípkach 2024. (Autor: TASR/AP)
Matej Hank|3. jan 2024 o 07:20

Do finále sa senzačne prebojoval Luke Littler.

LONDÝN. Keď mal dvanásť rokov, Luke Littler sa ocitol na barovom turnaji s Lukeom Humphriesom.

Teraz sa obaja hráči stretnú v oveľa dôležitejšom zápase - vo finále majstrovstiev sveta v šípkach 2024.

Rozprávku mladého 16-ročného tínedžera nezastavila ani turnajová osmička a majster sveta z roku 2018 Rob Cross.

Mladý Angličan porazil skúseného šípkara 6:2 a postúpil do finále MS pri svojom debute. Práve jeho semifinálový súper bol posledný hráč, ktorý dokázal pri svojej premiére získať titul majstra sveta.

V jeho ceste ale bude ďalší Luke - Humphries, ktorý suverénne zdolal v semifinále Scotta Williamsa 6:0. Vďaka výhre sa dostal aj do čela svetového rankingu. Na tejto pozícii ostane aj po turnaji, bez ohľadu na výsledok.

Nielen kebab, aj pizza a omeleta

V publiku bude mať výraznú podporu nový šípkarský zjav, ktorého si fanúšikovia obľúbili už po prvom kole, v ktorom vyhral s priemerom troch šípok 106,12.

Fotogaléria z 15. hracieho dňa na MS v šípkach 2024

Littler sa preslávil aj tým, že svoje víťazstvá oslavuje kebabom, keď zdieľal fotku na sociálnej sieti. Pred zápasmi však volí iné pokrmy.

"Budem robiť to, čo som robil doteraz. Ráno si dám omeletu so šunkou a syrom, prídem sem, dám si pizzu, to robím každý deň.

Je to šialené, keď si pomyslím, že som pri svojom debute vo finále majstrovstiev sveta, bol som šťastný, že som vyhral jeden zápas, ale môžem ísť až do konca," povedal v pozápasovom vyjadrení.

V semifinále sa Littler vrátil k svojmu výkonu v prvom kole, jeho priemer bol 106,05 a maximum 180 bodov hodil celkovo 16-krát.

Výrazne zlepšená hra

V ceste za rozprávkovým titulom mu bude stáť Humphries, pre ktorého by bol triumf rovnako premiérový.

Kde sledovať finále MS v šípkach 2024?
Nasledujúce 3 týždne nie je plánovaný žiaden priamy prenos.

Novopečená svetová jednotka výrazne zlepšila svoju hru oproti tretiemu a štvrtému kolu, v ktorých sa takmer už lúčila s turnajom.

Vo štvrťfinále proti Daveovi Chisnallovi uhral výsledok 5:1 s priemerom 103,50. V semifinále, ktoré bolo prvýkrát od roku 2006 čisto anglické, vyzval premožiteľa Michaela van Gerwena Scotta Williamsa.

Ďalšiemu prekvapeniu turnaja nedal žiadnu šancu s priemerom 108,74.

"Nikdy by ma nenapadlo, že budem svetovou jednotkou - je to zvláštny, výnimočný pocit. Tento výkon ma naozaj potešil. Ale ako som už povedal v mnohých rozhovoroch, svetová jednotka môže vydržať pár mesiacov, majster sveta je navždy. Zajtra ma čaká naozaj, naozaj ťažká úloha," dal si 28-ročný hráč cieľ.

Čokoľvek sa udeje vo finále, Littler bude najkrajším príbehom MS. Humphries ho za žiadnych okolností nepodceňuje.

"Ak bude opäť hrať takto, asi budem musieť odohrať zápas svojho života. Dúfam, že fanúšikom predvedieme jedno z najlepších svetových finále, aké kedy niekto videl," povedal na jeho adresu.

Šiesty šampión za osem rokov

Aj keď víťaza tohto stretnutia si je náročné tipnúť, jedno je isté - šípkarský svet spozná už šiesteho rôzneho majstra sveta za posledných osem rokov.

Sériu odštartoval Michael van Gerwen v roku 2017, keď vo finále zdolal Garyho Andersona. O rok neskôr sa z triumfu tešil Cross, v roku 2019 opäť van Gerwen.

Rok 2020 ovládol Peter Wright, ďalší titul majstra sveta šiel do rúk Gerwyna Pricea. Wright sa na trón vrátil aj v roku 2022 a posledným šampiónom je zatiaľ Michael Smith, ktorý tento rok prekvapivo vypadol už v osemfinále.

Je však jasné, že na trón zasadne Luke z Anglicka - buď to bude svetová jednotka alebo juniorský majster sveta.

VIDEO: Highlighty semifinálových zápasov na MS v šípkach 2024

Fantastické série

Obaja hráči ťahajú fantastické série víťazstiev. Mladší z finalistov neprehral už pätnásť zápasov v rade. Naposledy na neho našiel recept 50-ročný Andy Boulton v októbri 2023 na Modus Super Series.

S týmto hráčom prehral aj o deň skôr na rovnakom turnaji. Odvtedy zvíťazil vo všetkých zápasoch vrátane finále juniorských MS proti Gianovi van Veenovi.

O niečo dlhšia je séria jeho finálového súpera z MS, ktorý neprehral už osemnásť zápasov v rade.

Naposledy ho zdolal James Wade koncom októbra 2023 na European Championship vo štvrťfinále, keď prehral 6:10 na legy.

Odvtedy ovládol Grand Slam, vo finále si poradil s Crossom a takisto aj finálový turnaj Players Championship, keď v poslednom súboji pred MS zdolal van Gerwena.

Aj preto bol 28-ročný bývalý pokrývač považovaný za jedného z najväčších favoritov na zisk titulu ešte pred štartom MS. Dokázať to bude môcť už 3. januára od 21:15 stredoeurópskeho času.

Výsledky MS v šípkach 2024

Semifinále

Luke Littler (Ang.) - Rob Cross (Ang.-8) 6:2

Luke Humphries (Ang.-3) - Scott Williams (Ang.) 6:0

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Šípky»Od barového turnaja až po finále MS. Uspeje svetová jednotka alebo 16-ročný zjav?