Slovákom nevyšiel vstup do kvalifikácie, skomplikovali si postup na ME

Slovenskí volejbalisti.
Slovenskí volejbalisti. (Autor: TASR)
TASR|25. aug 2024 o 18:47 (aktualizované 25. aug 2024 o 20:15)

Už v stredu ich čaká domáci duel v Nitre proti Kosovu.

Kvalifikácia ME vo volejbale 2026

Lotyšsko - Slovensko 3:1 (23, -21, 24, 21)

/zápas trval 122 minút/

Rozhodovali: Medvid (Ukrajina), Adamczyk (Poľsko)

Slovensko: Lamanec 24, Hanúsek 2, Palgut 2, Gulák, Ihnát 22, Gergely, Kováč 2, Billich 5, Petráš, Goč, Firkaľ, Skasko, liberovia: Paňko, Turis

JELGAVA. Slovenským volejbalovým reprezentantom nevyšiel vstup do kvalifikácie ME 2026. V úvodnom stretnutí G-skupiny prehrali v Lotyšsku 1:3 na sety.

Už v stredu čaká mužstvo trénera Stevena Vanmedegaela domáci duel v Nitre proti Kosovu (18.00 h).

Slováci si skomplikovali šance na postup na záverečný turnaj. Okrem stretnutia s Kosovom budú hrať aj odvety proti týmto súperom, ktoré sa uskutočnia v budúcom roku.

Slováci v úvodnom sete podľahli domácim 23:25, no v druhom dejstve dokázali po výsledku 25:21 vyrovnať. Dôležitý tretí set sa vyvíjal lepšie pre Lotyšov a slovenskí reprezentanti doťahovali.

Podarilo sa im zmazať aj päťbodový náskok domácich a ujali sa vedenia 16:15. Lotyši si však koncovku setu postrážili a priblížili sa k prvému víťazstvu.

Záverečný set patril domácim, ktorí mali na uzavretie zápasu sedem pokusov. Štyri mečbaly Slováci odvrátili, no hráči Lotyšska drámu nepripustili.

Hlasy po zápase

/zdroj: svf.sk/

Steven Vanmedegael, tréner Slovenska: "Zápas sme prehrali v treťom sete. Dokázali sme sa v ňom vrátiť zo straty niekoľkých bodov a prevzali sme kontrolu nad jeho priebehom, ale na konci tohto setu nám chýbal inštinkt zabijaka a odvaha. Na zápas sme sa takticky pripravili, ale nedokázali sme sa úplne oddať nášmu hernému plánu a dodržiavať navrhnutú taktiku."

Jakub Ihnát, kapitán Slovenska: "Bola to pre nás náročná prehra. Hlavne v prvom a treťom sete sme boli blízko víťazstva, ale stratili sme ich v samom závere. Nehrali sme zle, ale v rozhodujúcich momentoch sme zlyhali. V treťom sete sme mali setbal za stavu 24:23 a takýto stav by sme už mali ´doklepnúť´ do konca. Neviem k čomu by som to prisúdil. Ak by sme vyhrali tretí set, viedli by sme 2:1. Teraz nás čaká v stredu zápas proti Kosovu, na ktorý sa musíme skoncentrovať."

Patrik Lamanec, univerzál Slovenska: "Prvý set bol vyrovnaný, keď sme sa s Lotyšmi ťahali bod po bode, ale nezvládli sme koncovku. Druhý set bol v našej réžii. Tretí sme začali horšie. Podarilo sa nám v ňom zmazať päťbodový náskok domácich, ale opäť nám nevyšla koncovka. Ak by sme ju zvládli, tak by sa zápas vyvíjal zrejme v náš prospech. Štvrtý set nás Lotyši zatlačili servisom a nič nám v ňom nevychádzalo."

Program Slovenska v kvalifikácii ME vo volejbale 2026

Streda, 28. august 2024:

Slovensko - Kosovo (Nitra od 18.00 h)

9. alebo 10. august 2025:

Kosovo - Slovensko

13. august 2025:

Slovensko - Lotyšsko

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Volejbal»Slovákom nevyšiel vstup do kvalifikácie, skomplikovali si postup na ME