Cudzia hymna ich nerozhodila, Gibraltár sa dočkal prvého súťažného víťazstva

Grécko podľa predpokladov nemalo problém s Gibraltarom.
Grécko podľa predpokladov nemalo problém s Gibraltarom. (Autor: TASR/AP)
SITA|14. okt 2018 o 12:28

Arménsko nepremenilo ani jednu z 34 striel.

JEREVAN. Futbalisti z Gibraltáru sa konečne dočkali víťazstva v súťažnom stretnutí.

Predchádzalo mu 22 prehier za sebou, až prišiel sobotňajší zápas 4. skupiny D-divízie európskej ligy národov v arménskom Jerevane. V ňom futbalisti z "fliačika zeme" na juhu Pyrenejského polostrova dokonale zaskočili súpera a triumfovali 1:0.

Rozhodla penalta

Arménsko malo v zápase až 34 striel, ale ani jedna neskončila v bránke Gibraltáru. Víťazný zásah zaznamenal v 50. min z pokutového kopu Joseph Chipolina.

"Práve teraz sme šťastní ako blchy, ale aj dosť unavení, navyše nás čaká dlhý let domov. Tento výsledok je úžasný, je to naša premiérová výhra v Lige národov a vôbec prvé súťažné víťazstvo.

Do zápasu sme vložili mnoho úsilia, teraz cítime nesmiernu úľavu," povedal strelec víťazného zásahu podľa webu brandsauthority.com.

Trapas zo strany organizátorov

Takmer všetci reprezentanti Gibraltáru sa neživia futbalom ako profesionáli. Majú status amatérov. Každé ráno vstávajú do práce a futbalu sa venujú vo voľnom čase.

"Nie sme profesionálni futbalisti, máme svoje zamestnania a skĺbiť tieto veci je veľmi náročné nielen pre nás, ale aj naše rodiny. Tvoríme skvelý kolektív, tento triumf môže mať veľký vplyv na naše sebavedomie," doplnil Joseph Chipolina, ktorý pracuje ako administrátor.

Arménski organizátori sa pred stretnutím postarali o veľké "faux pas", keď hosťom namiesto gibraltárskej omylom pustili hymnu Lichtenštajnska. Aj keď sa hostitelia z Kaukazu za chybu ospravedlnili, Gibraltárska futbalová asociácia (GFA) neskrývala sklamanie.

"Sme veľmi rozčarovaní, že sme si pred zápasom Ligy národov v Arménsku nemohli vypočuť našu hymnu. Arménska federácia sa nám medzičasom ospravedlnila," uvádza sa v stanovisku GFA.

Prvý naozajstný triumf

Pre Gibraltár to bolo historicky iba tretie víťazstvo. Predchádzajúce dve proti Lotyšsku a Malte (zhodne 1:0, pozn.) sa zrodili v medzištátnych prípravných stretnutiach.

Gibraltár doteraz odohral 33 oficiálnych zápasov s bilanciou 3-3-27 a skóre 10:128. Vo svojom premiérovom vystúpení remizoval 19. novembra 2013 v portugalskom meste Faro so Slovenskom (0:0).

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Liga národov»Cudzia hymna ich nerozhodila, Gibraltár sa dočkal prvého súťažného víťazstva