Lapšanský prekvapil, sezónu dohrá v zámorí

Adam Lapšanský.
Adam Lapšanský. (Autor: TASR)
Patrik Fotta|4. jan 2016 o 12:03

Dvadsaťpäťročnému krídelníkovi Košíc aktuálne plynie na Slovensku štvormesačný dištanc.

Hokejový útočník HC Košice Adam Lapšanský putuje do zámoria, kde by mal pôsobiť v tíme Indianapolis Fuel v nižšej súťaži ECHL do konca sezóny. Svojím rozhodnutím prekvapil aj vedenie úradujúceho majstra, ktoré sa o jeho odchode dozvedelo jeden deň pred Silvestrom.

Agentúrny materiál sme nahradili autorským článkom redakcie Korzára.

KOŠICE. Od novembra minulého roka nehral 25-ročný krídelník v súťažnom stretnutí pre disciplinárny trest za zákrok na Banskobystričana Mareka Loskota.

Za HC Košice nastúpil Lapšanský v prebiehajúcej sezóne celkovo v 20 zápasoch, v ktorých zaznamenal sedem bodov za šesť gólov a jednu asistenciu.

„O Adamovom úmysle sme sa dozvedeli deň pred Silvestrom a boli sme jeho náhlym rozhodnutím prekvapení. Počas čakania na odvolací verdikt disciplinárnej komisie mu bol umožnený plnohodnotný tréningový proces s mužstvom aj napriek tomu, že mal pozastavenú zmluvu. Z dôvodu vysokého trestu ju voči klubu nemohol plniť a teda nastúpiť v majstrovských stretnutiach Tipsport ligy,“ vyjadril sa pre Korzár k nečakanému odchodu prezident HC Košice Juraj Mondík.

Ak by s odvolaním uspel, mohol stihnúť ešte základnú časť

Za faul na hráča Banskej Bystrice Mareka Loskota dostal Lapšanský štvormesačný dištanc, ktorý v praxi znamená, že za košický klub by mohol nastúpiť až v priebehu play-off.

Voči prísnemu trestu sa rodák zo Spišskej Novej Vsi odvolal v závere minulého roka.

„Odvolanie voči verdiktu disciplinárneho senátu, ktoré podal hráč, by malo byť podľa našich informácií známe v priebehu januára. V prípade iba čiastočného zníženia výšky trestu by Adam mohol nastúpiť ešte v základnej časti v polovici februára,“ objasnil situáciu ohľadom odvolania prezident klubu.

Dištanc sa na ECHL nevzťahuje

Na nižšie zámorské súťaže sa nevzťahujú pravidlá Medzinárodnej hokejovej federácie IIHF, ktoré hokejistovi v prípade trestu zamedzujú účinkovanie v akejkoľvek európskej lige.

Práve z toho dôvodu si Lapšanský vybral americkú súťaž ECHL. Košický klub mu v tomto prípade nepomáhal hľadať dočasné pôsobisko.

„Rozhodnutie odísť do zámoria do súťaže a mužstva, ktoré nespadá pod organizáciu IIHF a teda kde neplatia tresty udelené národnou federáciou patriacou do spoločenstva krajín IIHF, učinil Adam sám,“ povedal Mondík.

V minulosti urobil niečo podobné napríklad hráč Slovana Bratislava Lukáš Bohunický, ktorý pre dopingový trest odišiel do zámorskej CHL.

Napriek tomu, že neporušil pravidlá, bolo jeho konanie vnímané ako nedodržanie trestu. Je teda možné, že aj v prípade Lapšanského bude mať jeho odchod negatívne následky na priebeh odvolania?

„Osobne si myslím, že svojím odchodom sa hráč sám vzdal akéhokoľvek pozitívneho výsledku v odvolacom konaní, ktorého je účastníkom,“ povedal Mondík.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Lapšanský prekvapil, sezónu dohrá v zámorí