Kucka sa bál salta, Škrtel chce hrať v zime. Kováčik: Som rád, že futbal zasa spája ľudí

Zľava Juraj Kucka, Viktor Pečovský (obaja Slovensko), Arijan Ademi (Macedónsko), Martin Škrtel (Slovensko) a Aco Stojkov (Macedónsko).
Zľava Juraj Kucka, Viktor Pečovský (obaja Slovensko), Arijan Ademi (Macedónsko), Martin Škrtel (Slovensko) a Aco Stojkov (Macedónsko). (Autor: TASR)
TASR|16. nov 2014 o 09:58

Slováci z troch striel do priestoru brány dali dva góly. Kozák hasil trable so zranenými.

SKOPJE. Ďalšie skvelé tri kvalifikačné body, hoci vo veľmi zložitom zápase, získali slovenskí futbaloví reprezentanti v sobotu v macedónskom Skopje. Vďaka výhre 2:0 potvrdili post lídra C-skupiny.

Po predchádzajúcich triumfoch na Ukrajine (1:0), doma so Španielskom (2:1) a v Bielorusku (3:1) opäť zabodovali naplno a sú na skvelej ceste postúpiť na finálový turnaj do Francúzska. Tam sa s istotou kvalifikujú prvé dva tímy z každej skupiny.

Slováci boli efektívni, z troch striel do priestoru brány dali dva góly. A hoci v druhom polčase im už absentovala medzihra, pričom sa museli vyrovnať aj so stratami pre zranenia vystriedaných Petra Pekaríka a Juraja Kucku, zvládli situáciu sebavedomo a rutinérsky.

((f))

Kucka sa bál salta

"Tá hra nebola úplne najlepšia z našej strany. Ale aj také sú dni. Pomohli nám tie dva góly v prvom polčase, že sme viedli 2:0. Macedónci ukázali, že vedia hrať futbal a že sú nebezpeční. Mali strašne veľa štandardiek, aj so šťastím sme sa s tým dokázali vyrovnať," zhodnotil autor prvého gólu Juraj Kucka, ktorého prišiel na krásny štadión podporiť aj vlastný fanklub.

"Bol tu ocino s kamarátmi, spravili si výlet autom. Som rád, že sem nešli nadarmo," povedal stredopoliar Janova, ktorého meno skandoval celý zaplnený slovenský sektor.

Kucka sa v boji o šampionát prezentuje dôležitými gólmi, jedným odpálil v októbri v Žiline aj majstrov Európy zo Španielska.

"Som rád, že mi to tam padá, a že tie góly pomáhajú k bodom. Ale určite je to práca kolektívna, ak by mi tam Vlado neprihral, tak ten gól nedám."

Zranený Kucka dodal: "Vlado to pri góle urobil super. Videl som, že sa po pravej strane prediera a že má možnosť odcentrovať, tak som išiel na zadnú žrď. Lopta tam prešla, čiže som bol v správnom čase na správnom mieste. Salto som dnes nerobil, pretože už skôr som avizoval, že takto strelený gól už oslavovať nebudem. Bojím sa trošku o koleno."

"Jeden zo súperov mi skočil štupľom kopačky na priehlavok, noha mi začala opúchať. Obmedzovalo ma to v pohybe. Dúfam, že sa to dá čo najskôr do poriadku," dodal Kucka.

Gól dal druholigista z rezervy

Gólovo sa v súboji presadil aj Adam Nemec z druholigového nemeckého klubu Union Berlín, ktorý pri národnom tíme pookrial po problémoch u zamestnávateľa. V Berlíne ho totiž preradili do rezervného tímu. Pri gólovom momente zachoval chladnú hlavu, hoci ho chyba domáceho obrancu prekvapila.

"Ja som zostal fakt dosť prekvapený, nepočítal som s tým absolútne. Trošku sme sa s Miňom nepochopili, ja som bežal na zadnú, on to prihral na prvú. Zrazu v momente sa ten obranca pošmykol, ja som si loptu dobre spracoval a relatívne dobre umiestnil," povedal Nemec.

V bránke hostí podal opäť spoľahlivý výkon Matúš Kozáčik z Viktorie Plzeň. Hoci mal pri nastrelených tyčkách Macedóncov i kus šťastia, poradil si aj s nepríjemnými strelami, ktoré tesne pred ním a na nie ideálnom teréne neočakávane skočili. Pár lôpt mu tak aj vypadlo z rúk, ale vždy zaúradovala slovenská defenzíva.

"Mali tie štandardky veľmi nebezpečné, kopali to výborne. V prvom polčase sa mi to ešte trošku podarilo tečovať, v tom druhom mi pomohla vyslovene žrď, takže bolo aj trochu šťastia. Terén bol nepríjemný, ja som chalanov na to upozorňoval, nech dobiehajú tie lopty, pretože tam sa môže stať čokoľvek a našťastie to ešte vždy odkopli."

Gólman Viktorie Plzeň priznal, že sa v sobotu neraz zapotil. "Skákalo to tam. Terén bol zlý," uviedol 30-ročný rodák z Dolného Kubína. "Prvú strelu som stihol ešte vytlačiť a pri tej druhej mi pomohla žrď."

Filip Kiss z waleského Cardiff City nastúpil vo všetkých štyroch doterajších stretnutiach kvalifikačného cyklu ako striedajúci hráč.

"Tréner ma posielal na trávnik s tým, aby som upokojil hru, pretože sme čakali, že domáci budú chcieť ísť za výsledkom a aby sme nedostali gól. Podarilo sa to, vďakabohu. Urobili sme zbytočné fauly a aj rozhodca bol občas dosť striktný, že im pískal aj menšie kontakty. Tým nás dostali pod tlak," povedal Kiss.

Vzávere po centri Michala Ďuriša mohol zvýšiť na 0:3, jeho strela zvnútra šestnástky však letela tesne vedľa ľavej žrde macedónskej bránky.

Nasleduje outsider

Po novembrovej výhre v Skopje ich už v budúcom roku v marci čaká doma outsider z Luxemburska, v júni potom opäť doma Macedónsko a v septembri hrajú v Španielsku a doma s Ukrajinou.

"Dá sa povedať, že máme teraz dobré vyžrebovanie, musíme sa teda pozerať na to. Naozaj tam máme zápasy, v ktorých sa dá spraviť šesť až deväť bodov. To by bolo skvelé," povedal kapitán SSC Neapol Marek Hamšík.

Nezabudol ani na fanúšikov Slovenska, ktorých bolo v Skopje asi 700. "Sme za to veľmi vďační. Urobili super atmosféru, precestovali toľko kilometrov a víťazstvo venujeme aj im."

Veľké zdravotné ťažkosti pred zápasom trápili obrancu Martina Škrtela z FC Liverpool. Napriek tomu bol kapitán opäť pilierom slovenskej defenzívy.

"Bolo to ťažké a hlavne v prvom polčase mi trvalo dlhšie, kým som sa rozbehol. Povedali sme si, že sa musíme vyvarovať faulov, ale bohužiaľ tých štandardiek bolo veľa, niektorých aj nezmyselných zo strany rozhodcu. Sme radi, že napriek toľkým skrumážiam, závarom, strelám sme ten gól neinkasovali."

Po zraneniach Petra Pekaríka a Juraja Kucku musel slovenský tréner reagovať vynútenými striedaniami. "Dvaja kľúčoví hráči sa zranili, ale tí, čo tam nastúpili namiesto nich, či už Filip Kiss alebo aj Dušan Švento, ich zastúpili. V tom sa aj ukáže sila toho kolektívu, že všetci 23 hráči, ktorí sú v tej nominácii, sú schopní hrať a kedykoľvek nastúpiť do zápasu. A to je dobre," povedal Škrtel.

Nekompromisný stopér s úsmevom v hodnotení doterajšej kvalifikácie poznamenal, že by mu neprekážalo, ak by v tomto roku Slováci v kvalifikácii ešte čo to odohrali.

"Škoda, že sa aj cez zimu nepokračuje, lebo fazóna aj výsledky teraz boli dobré. Vyžrebovanie sme mali ťažké a nikto nepočítal, že tých bodov bude toľko. Sme obrovsky šťastní a verím, že tá jarná časť kvalifikácie bude rovnako úspešná ako táto."

Kozák hasil trable so zranenými

"Nakoľko som si pozrel domáce mužstvo v predošlých zápasoch, bolo jasne vidieť, že sa zlepšujú od zápasu k zápasu. Dnes domáci podali najlepší výkon v kvalifikácii. Ani jedno mužstvo si ešte proti nám nevypracovalo v tejto kvalifikácii toľko šancí ako Macedónsko. Naši chlapci potvrdili dobrú formu. V tom čase, keď bolo treba dať gól, ho aj dali. Snažili sme sa zápas kontrolovať, ale nedarilo sa nám to tak, ako sme chceli," povedal tréner Ján Kozák.

"Zápas ovplyvnili zranenia našich hráčov Pekaríka aj Kucku. Dvaja hráči odišli. Bolo potrebné riešiť situáciu. V defenzíve sme nehrali tak, ako som si predstavoval. Prvý gól nám pomohol. Druhý sme dali po krásnej kontre a to nás upokojilo. Cez prestávku som prehovoril Kucku, aby potiahol ešte časť zápasu. Ďalej sa však nedalo, musel ísť dole a vedel som, že Vladko Weiss a Miňo Stoch nevydržia tempo do konca zápasu. Nastali trošku problémy a súper nás zatlačil viac, ako som si predstavoval. Obetavosť hráčov bola na úrovni, ustáli sme to," povedal slovenský tréner.

Niekdajšieho trénera MFK Košice nadchla atmosféra na štadióne, ktorú vytvorili z veľkej miery aj hosťujúci priaznivci. "Neočakával som, že ich príde toľko. Príjemné prekvapenie. V ťažkých chvíľach nám veľmi pomáhali. Dúfam, že v hojnom počte prídu aj diváci na štadión v Žiline na zápas s Fínskom."

Kováčik: Futbal spája ľudí

"Máme 12 bodov, ale Ukrajina a Španielsko majú tak silné mužstvá, že oni súperov ako Bielorusko, Macedónsko či Luxembursko porazia. Príde priama konfrontácia doma s Ukrajinou a v Španielsku a vyvíja sa to, že ak chceme priamo postúpiť, musíme skutočne získať 24 bodov. Väčšinou budeme hrať doma, verím, že aj za podpory fanúšikov sa to podarí," dodal Kozák.

Aj prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik žiaril po zápase spokojnosťou. "Je to neuveriteľná jeseň, ak by nám to niekto povedal pred kvalifikáciou, povedali by sme, že je blázon. Bol som od začiatku presvedčený, že Kozák je najsprávnejší chlap na tomto mieste," uviedol prvý muž slovenského futbalu.

"Som rád, že futbal zasa konečne spája ľudí, že sa prebudili. A že v tejto ťažkej dobe im zasa vieme urobiť trochu radosť."

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Kucka sa bál salta, Škrtel chce hrať v zime. Kováčik: Som rád, že futbal zasa spája ľudí