Pospíšil: Už nás nebudú brať ako outsiderov. Hneď som videl, aká kvalita tu je

Kristián Pospíšil v zápase proti Rusku na MS v hokeji 2021.
Kristián Pospíšil v zápase proti Rusku na MS v hokeji 2021. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|25. máj 2021 o 15:09

Rozhovor ste mohli sledovať na instagrame Sportnetu.

RIGA, BRATISLAVA. Na šampionáte strelil prvý gól slovenského tímu. Bol zároveň jeho prvý v reprezentácii. Zakrátko k nemu pridal aj druhý zásah.

V úvodnom zápase na hokejových majstrovstvách sveta vyhrali Slováci nad Bieloruskom 5:2 aj vďaka gólom útočníka Kristiána Pospíšila.

„Góly som si vychutnal. Ani som nečakal, že by som mohol hrať za reprezentáciu a nieto dať gól. Práve gól v reprezentácii je niečo, o čom snívate odmalička.

Užíval som si, že sme zápas proti Bielorusom vyhrali,“ hovoril 25-ročný krídelník Kristián Pospíšil v relácii Stanislava Benčata Z voleja.

Ukázali kvalitu

Slovenský tím má za sebou výborný vstup do majstrovstiev sveta v Rige.

Po troch zápasoch je na víťaznej vlne. Zdolal Bielorusko, Veľkú Britániu aj favorita skupiny výber Ruského olympijského výberu (3:1). Posledné víťazstvo bolo zaslúžené, slovenskí hokejisti predviedli lepší výkon ako súper.  

„Dobre sme na nich vybehli. Ukázali sme presne takú hru, akú od nás tréneri vyžadovali. Dôležité bolo, že sme to hrali celých 60 minút.

Čo nám chýbalo proti Bielorusom, vyšlo nám proti Rusom. Tri zápasy, tri víťazstvá. Chceli by sme v tom pokračovať,“ hovoril útočník fínskeho majstra Lukko Rauma.

Kristián Pospíšil s pukom, s ktorým strelil prvý gól v reprezentačnom drese.
Kristián Pospíšil s pukom, s ktorým strelil prvý gól v reprezentačnom drese. (Autor: Sportnet)

Mužstvo Craiga Ramsayho ukázalo, že s ním musia súperi rátať. Po troch zápasoch je na čele A-skupiny s plným počtom bodov.

„Ukázali sme kvalitu a súperi nás nebudú brať ako outsiderov. Hneď ako som prišiel k reprezentácii, videl som, aká kvalita tu je. Máme dobre rozložený tím.

Úžasnú robotu odvádzajú chalani v oslabeniach aj v presilovkách. Brankári nás podržali v každom zápase, ale ešte je pred nami veľa zápasov,“ hodnotil Pospíšil.

Štvrťfinále neriešia

Slovenskí hokejisti nehrali vo štvrťfinále veľkého turnaja od roku 2013. Vtedy naposledy postúpili do vyraďovacej časti turnaja. Tento rok k tomu majú veľmi blízko. Hráči sa však nad tým nezamýšľajú.

„Celý tím je nastavený tak, že ideme od zápasu k zápasu. Ťažko teraz môžeme rozmýšľať nad medailou. Vôbec to nemá zmysel. Čaká nás najskôr zápas proti Švajčiarom. Aj v ňom chceme ukázať našu najlepšiu hru,“ hovoril Pospíšil.

„Máme pred sebou ešte štyri zápasy v skupine a každý z nich by sme radi vyhrali. Nerozmýšľame dopredu. Chceme vyhrať nad Švajčiarmi, potom pôjdeme do ďalšieho zápasu s rovnakým cieľom,“ doplnil. 

Najsilnejším slovenským útokom je prvá formácia - Peter Cehlárik, Marek Hrivík a Róbert Lantoši.

V troch zápasoch strelil tento útok päť gólov. Na ľade je vždy pre súpera hrozbou. Cehlárik bol navyše po pondelku najproduktívnejším hráčom celého turnaja.

„Je zábavné sledovať, ako im to ide a ako hrajú. Mám šťastie, že som s nimi v šatni a môžem sa od nich učiť. Aj pre mňa je to veľká škola,“ opisuje Pospíšil.

Rozdiel je v hlavách 

Šampionát priniesol viacero prekvapujúcich výsledkov na úkor veľkých favoritov ako Švédsko, Kanada či Česko.

„Sú to prekvapenia. Kanaďania mali v zápase s Lotyšmi 50 striel, kým Lotyši ani pätnásť. My sme mali v zápase s Ruskom vyrovnaný počet striel. To nebolo také, že by sme im víťazstvo ukradli. Boli sme od nich lepší," hovorí Pospíšil.

Je zaujímavé, že aj slabšie tímy vyhrávajú nad silnejšími. Ale taký je hokej. Spravíte chybu, po ktorej dostanete gól a zápas sa vyvíja inak,“ naznačuje.

Podľa neho prekvapenia nie sú spôsobené tým, že hráči sú izolovaní v bubline a trávia voľný čas iba v hotelových izbách.

„Je to tým, ako kto pristúpi k zápasu. Určite je iné, že teraz máme voľno a za iných okolností by sme sa šli prejsť do mesta, ale nemyslím si, že by to niekto psychicky nezvládal. To by sa mohlo prejaviť najskôr po týždni,“ dodal Pospíšil.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Pospíšil: Už nás nebudú brať ako outsiderov. Hneď som videl, aká kvalita tu je