Korupčný škandál v Česku sa netýka zápasov v Gambrinus lige

(Autor: Ilustračné - TASR/AP)
SITA|18. okt 2013 o 11:23

Česká polícia obvinila dvanásť futbalistov z tipovania na vlastné duely.

PRAHA. Škandál s ovplyvňovaním výsledkov futbalových zápasov v Česku sa netýka tamojšej najvyššej súťaže Gambrinus ligy. K tomuto záveru dospela disciplinárna komisia Futbalovej asociácie Českej republiky (FAČR) po štvrtkovom vypočutí svedkov.

Polícia obvinila v polovici septembra dvanásť futbalistov z tipovania na vlastné duely a ovplyvňovania výsledkov. "Netýka sa to duelov v Gambrinus lige. Z informácií, ktoré máme od polície, nevyplýva, že by išlo o akýkoľvek zápas najvyššej súťaže," vyhlásil predseda DK FAČR Richard Baček.

Česká "disciplinárka" sa vložila do prípadu pred dvoma týždňami, keď začala konanie voči obvineným hráčom a zastavila im súťažnú činnosť. Ide o futbalistov z nižších súťaží, ale týka sa to aj dvoch profesionálov. Medzi obvinenými je 22-ročný stopér David Jablonský, ktorý v čase obvinenia pôsobil v nižšej súťaži.

Druhým hriešnikom s profesionálnou zmluvou je Jan Halama z druholigového FK Bohemians Praha (Střížkov), kde hosťuje z Českých Budějovíc. Zvyšní futbalisti pôsobia od III. ligy po I. A triedu (šiesta najvyššia súťaž).

DK FAČR vo štvrtok vypočula piatich svedkov. Predvolaní boli aj obvinení hráči, ani jeden z nich však neprišiel. Ďalší termín je na budúci štvrtok 24. októbra. "Zatiaľ sme neprijali žiadne disciplinárne rozhodnutie, ale v kauze sme výrazne pokročili. Konkrétne informácie však neprezradím. Ešte sme nevypočuli všetkých svedkov a nechceme, aby to ohrozilo postup pri vyšetrovaní," informoval Baček.

Obvinenými hráčmi sú David Jablonský, Jan Halama, Ondřej Bíro, Vítězslav Brožík, Jan Hanzal, Jaroslav Chalupa, Daniel Kaplan, Karel Kodeš, Lukáš Křeček, Michal Macháček a David Placák. Polícia údajne obvinila aj Jana Leligdona, ten však nie je členom FAČR.

Korupčná aféra siaha aj na Slovensko. Sú do nej namočení aktívni i bývalí futbalisti Ivan Hodúr, Marek Božoň, Tomáš Huber, Michal Dian, Ivan Žiga, Róbert Rák a Marián Dirnbach.

V sídle FAČR objavili skrytú kameru

Kauzu pripomínajúcu prípady zo špionážnych filmov rieši od štvrtka vedenie českého futbalu. V jeho strahovskom sídle sa totiž našla tajná kamera, ktorá bola namierená na kódovací panel bezpečnostného systému budovy. Tento nezvyklý nález už vyšetruje polícia.

"Čakali sme, či je to len nejaký nepodarený aprílový žart, alebo či je to skutočné. Rozobrali sme to a zistili, že ide o reálnu kameru s reálnym záznamom," citoval Sport bezpečnostného manažéra FAČR Martina Syneckého. "Bolo to urobené amatérsky, ale celkom šikovne," dodal.

Na jej objavenie sa pritom prišlo celkom nezvyčajným spôsobom - kamera prelepená lepiacou páskou na presklených dverách zadného vchodu do sídla FAČR, jednoducho vo štvrtok spadla na zem. "Nevieme ako dlho tam bola, aj preto sme hneď zmenili všetky vstupné kódy," zdôraznil Synecký.

Neznámy páchateľ sa podľa všetkého dostal do budovy, aby s pomocou kamery zistil kód, ktorý by v nej odblokoval alarm. Tento prípad ale vraj nemá spojitosť s prebiehajúcou stávkarskou aférou. "Žiadne zásadné dokumenty, ktoré by sa dotýkali tejto aféry, tu nikdy neboli. Najskôr išlo len o obyčajný pokus sa sem vlámať a odcudziť tu napríklad elektroniku. Žiadna konšpirácia, len obyčajný zločin," uzavrel Synecký.

TASR

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Korupčný škandál v Česku sa netýka zápasov v Gambrinus lige