Koľko stála olympiáda v Tokiu? Náklady presiahli desaťcifernú sumu

SITA|24. mar 2022 o 19:20

Generálny riaditeľ organizačného výboru naznačil, že konečné náklady môžu byť o niečo nižšie, no svoje tvrdenie neodôvodnil.

TOKIO. Očakáva sa, že konečné náklady na olympijské hry v Tokiu, ktoré sa konali minulé leto, dosiahnu zhruba 13,6 miliardy dolárov, čiže v prepočte 12,4 miliardy eur.

Vo štvrtok to uviedol generálny riaditeľ organizačného výboru Toširo Muto, ktorý tiež naznačil, že konečné náklady môžu byť o niečo nižšie, no svoje tvrdenie neodôvodnil.

"Pozeráme sa na každý jeden detail. Nie je to niečo, čo by som mohol označiť ako hlavný dôvod, prečo očakávame, že to číslo bude nižšie,“ povedal Muto.

Organizátori hier vlani v decembri uviedli, že celkové náklady na olympiádu v Tokiu, boli z dôvodu ich posunutia na rok 2021 o 1,8 miliardy dolárov (1,64 mld. eur) nižšie ako prvotný odhad 15,4 miliardy dolárov (14,02 mld. eur).

Dôvodom mali byť znížené mzdové náklady na pracovníkov, keďže z dôvodu prevencie pred šírením koronavírusu na OH v Tokiu nebola povolená účasť fanúšikov.

Štúdia Oxfordskej univerzity dospela k záveru, že hry v Tokiu boli najdrahšími olympijskými hrami v histórii bez vedľajších nákladov.

Štúdia sa pokúsila zmerať všetky podobné výdavky na rôznych olympijských hrách a zohľadnila tiež obrovské neolympijské položky, ktoré zvýšili náklady na zimné olympijské hry v Soči (51 miliárd dolárov, čiže 46,4 mld. eur) a letné v Pekingu (40 miliárd dolárov, čiže 36,4 mld. eur).

Generálny riaditeľ OH 2020 Muto tiež dodal, že odborné znalosti a skúsenosti organizátorov z Tokia by mohli pomôcť funkcionárom zo Sappora, ktorí sa uchádzajú o ZOH v roku 2030.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Koľko stála olympiáda v Tokiu? Náklady presiahli desaťcifernú sumu